Donald Trump dă înapoi în privința a două măsuri care au speriat piețele. „Cutia cu nestemate” care a provocat diviziuni inclusiv în administrația sa

Președintele american Donald Trump a încercat să calmeze îngrijorările legate de o potențială decizie a sa care a bulversat bursa americană și de o altă măsură pe care a implementat-o deja, privind taxele vamale impuse împotriva Chinei, relatează CNN și Business Insider.

Vorbind marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA, Trump a spus că nu are „nicio intenție” să-l concedieze pe președintele Rezervei Federale (Fed) de la Washington, Jerome Powell.

„Aș vrea să-l văd [pe Powell] un pic mai activ în ceea ce privește ideea sa de a reduce dobânzile [de referință]. Este un moment perfect pentru a reduce dobânzile”, a spus Trump, referindu-se la președintele Fed, banca centrală a SUA.

În pofida acestor comentarii, asigurarea pe care a dat-o în privința rămânerii în funcție a lui Powell a dus imediat la o apreciere a bursei de la New York și la o întărire a dolarului.

Bursa de la New York scăzuse brusc luni, după ce Trump l-a descris pe Powell drept „domnul prea târziu” și l-a numit „un mare ratat”, cerând băncii centrale a SUA să reducă dobânzile de referință „ACUM” și insinuând că, în caz contrar, îl va concedia pe președintele ei. De asemenea, prețul aurului a stabilit un nou record de 3.500 de dolari pentru o uncie troy, în timp ce dolarul s-a depreciat pe fondul noilor atacuri ale președintelui SUA la adresa șefului Fed, investitorii orientându-se către așa-zisele active „de refugiu”.

Fed a redus dobânzile de trei ori anul trecut, ultima dată la ședința de politică monetară din decembrie.

Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, Foto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia

De ce este nemulțumit Donald Trump de președintele Fed

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Trump l-a acuzat pe Powell că vrea să scadă dobânzile de referință, o măsură care ar facilita creditarea și ar încuraja consumul, pentru a-l ajuta pe rivalul său democrat Joe Biden. După ce s-a întors la Casa Albă, Trump l-a acuzat pe președintele Fed că face jocuri politice prin refuzul de a reduce dobânzile de referință.

Powell și mulți dintre colegii săi susțin, în schimb, că banca centrală trebuie să acționeze cu prudență în privința reducerii suplimentare a dobânzilor, o măsură cu potențial inflaționist, mai ales în contextul politicilor comerciale incerte și imprevizibile ale lui Trump.

Potrivit CNN, modul în care Casa Albă ar trebui să răspundă lipsei de acțiuni din partea Fed în privința reducerii dobânzilor pare să fi creat diviziuni în cadrul administrației Trump. Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a spus că independența Fed este o „cutie cu nestemate care trebuie protejată”.

În schimb, principalul consilier economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, le-a spus jurnaliștilor că dorește să analizeze „o nouă interpretare juridică” înainte de a stabili dacă Trump poate sau ar trebui să-l destituie pe președintele Rezervei Federale – o poziție diferită față de declarațiile sale anterioare în care susținea independența băncii centrale.

Donald Trump alaturi de Jerome Powell cand a anuntat nominalizarea sa pentru a conduce Fed, Foto: Pablo Martinez Monsivais / Associated Press / Profimedia
Donald Trump alături de Jerome Powell când a anunțat nominalizarea sa pentru a conduce Fed, Foto: Pablo Martinez Monsivais / Associated Press / Profimedia

De ce a îngrijorat piețele financiare perspectiva demiterii lui Powell

Majoritatea juriștilor americani sunt de părere că președintele SUA nu are autoritatea să îl demită pe președintele Fed, chiar dacă el este cel care îl propune, iar Congresul trebuie să îl confirme sau respingă, scrie CNN. Trump l-a promovat pe Powell în funcția de președinte al Fed în 2018, însă a intrat în conflict cu acesta la scurt timp după ce l-a numit în funcție din cauza deciziei de a majora dobânzile în timpul primului său mandat la Casa Albă.

Fed se bucură de o independență operațională substanțială în ceea ce privește luarea deciziilor care exercită o influență uriașă asupra direcției economiei americane și a piețelor financiare din întreaga lume.

De exemplu, unul dintre lucrurile care susțin statutul dolarului ca valută de rezervă a lumii este abilitatea Fed de a stabili politica monetară fără niciun fel de ingerințe politice. Acest statut este cheie pentru capacitatea aproape nelimitată a guvernului american de a se putea împrumuta pe piețele financiare internaționale la dobânzi mici, în pofida datoriei publice uriașe a SUA, în prezent de 35 de trilioane de dolari.

Investitorii și economiștii au avertizat încă de anul trecut că o eventuală tentativă a lui Trump de a-l demite pe Powell înainte de încheierea mandatului său în mai 2026 ar putea dăuna economiei americane.

„Orice diminuare a independenței Fed ar crește riscurile în sus pentru perspectivele inflației, care deja sunt afectate de presiuni ascendente venite dinspre tarife și de așteptările inflaționiste ridicate”, a declarat în august Michael Feroli, economist-șef pentru SUA la JPMorgan Chase.

trump xi jinping profimedia
Donald Trump și Xi Jinping, la o întâlnire pe care au avut-o în timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă, FOTO: Susan Walsh / AP / Profimedia

Trump dă înapoi și în privința taxelor vamale pentru China

Donald Trump a mai anunțat marți că taxele vamale finale pentru importurile din China „nu vor fi nicidecum” la nivelul actual de 145% și că vor „scădea substanțial”.

Într-o conferință de presă susținută în Biroul Oval, președintele american le-a spus jurnaliștilor că „145% este foarte mult și nu va rămâne atât de ridicat”.

„Va scădea substanțial, dar nu va fi zero”, a adăugat el.

Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare despre o afirmație a lui Bessent, secretarul Trezoreriei, care a declarat, tot marți, că taxele vamale pe care SUA și China și le-au impus reciproc au creat, în esență, „un embargou comercial”.

Trump a spus în Biroul Oval că SUA „va fi foarte corectă cu China”: „Vom avea o relație grozavă cu președintele Xi”. El nu a oferit alte detalii despre eventuale negocieri cu Beijingul privind taxele vamale.

Săptămâna trecută, Trump a afirmat că s-ar putea să nu crească și mai mult taxele vamale impuse Chinei, chiar dacă Beijingul continuă să le majoreze, el spunând că există un punct în care „oamenii nu mai cumpără”.

Trump a impus o taxă vamală generală de 10% asupra importurilor din China în februarie, la scurt timp după revenirea sa la Casa Albă. El a spus că măsura a avut drept scop oprirea fluxului de droguri din China către SUA. De atunci, cele două țări și-au impus reciproc taxe vamale de represalii timp de mai multe săptămâni, escaladând tensiunile comerciale. Tarifele SUA pentru bunurile din China au ajuns acum la 145%. China a reacționat cu taxe vamale de 125% pentru bunurile fabricate în SUA.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews