Vicepremierul pentru reformă Dragoș Anastasiu a declarat marți la guvern că ANAF ar trebui să verifice „cu siguranță” situația miilor de firme cu datorii la stat care au sediul social la aceeași adresă. „Problema de bază este să nu facă evaziune fiscală prin frauda carusel, fiind toți de fapt la o cutie fiscală și făcând ca aceste companii să dispară când fac pierderi, despre asta este vorba”, a spus vicepremierul.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a subliniat că problema nu este că mai multe firme sunt la aceeași adresă, lucru întâlnit la firmele care fac parte din același holding sau care au sediul într-o cladire mare, ci dacă acolo se face evaziune fiscală.
„Problema nu e că sunt la aceeași adresă. Sigur când ai sute de companii și ai o căsuță e una, dar cand ai ditamai blocul și ai 80 de companii este alta. Trebuie analizat caz cu caz. Cu siguranță ANAF va trebui să se ducă cu Antifrauda și să-și facă treaba. Dacă aceste companii sunt frauduloase ele vor trebui să fie pedepsite fără doar și poate”, a spus vicepremierul Dragos Anastasiu cu ocazia prezentării măsurilor de reformă la companiile de stat.
Mii de firme la aceeași adresă: ANAF dă vina pe legea care permite „societăți fantomă”
Curtea de Conturi a anunțat recent că a descoperit un risc de evaziune fiscală împotriva căruia ANAF n-a luat aproape nicio măsură: mii de firme cu datorii la stat de milioane de euro au sediile sociale la aceeași adresă.
HotNews a vizitat cele două apartamente, epicentrul afacerilor din România, după numărul de firme înregistrate. Redacția a discutat și cu cei care lucrează acolo. Este vorba de un bloc de locuințe din Sectorul 2 al Capitalei, unde ar funcționa aproximativ 3.000 de firme în doar două apartamente.
În replică, ANAF susține că această situație este, în mare parte, o consecință a modificărilor legislative făcute în urmă cu 5 ani, împotriva cărora s-a opus.
Începând cu anul 2020, Legea nr. 31/1990 permite înființarea mai multor societăți la aceeași adresă, fără nicio restricție. Această posibilitate a apărut odată cu adoptarea Legii nr. 102/2020, care a abrogat un articol crucial din legislația anterioară – art. 17, alin. (4) din Legea nr. 31/1990.
Anterior, aceeași lege prevedea că un imobil poate găzdui mai multe societăți doar dacă structura și suprafața utilă permiteau funcționarea acestora în încăperi sau spații distincte, numărul firmelor fiind limitat de numărul acestor încăperi/spații.
Aceste restricții, introduse inițial prin OUG nr. 54/2010, aveau ca scop tocmai combaterea evaziunii fiscale și prevenirea înființării de „societăți fantomă”, spune ANAF.
Iar prin modificările făcute situațiile „puteau fi exploatate de persoanele care au intenția de a înfiinţa societăți fantomă și de a le utiliza pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale ce le revin conform legii”, spune ANAF, care spune că legea a fost adoptată fără a lua în considerare punctul de vedere al Guvernului României, în care a fost integrată și poziția ANAF.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie