EkoNews
Majorarea impozitului pe dividende, de la 10%, cât este acum, la 16%, cât va fi de la începutul anului viitor, nu va avea un impact prea mare pentru investitorii pe termen lung, crede Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al societăţii de intermediere financiară Goldring.
Brokerul ne-a spus: ”Cred că măsurile care se iau îi fac pe investitorii străini să-şi recapete încrederea într-un stat care încearcă să-şi aducă bugetul la normalitate. Trebuie recâştigată încrederea în economia României, unde a fost un dezmăţ în ultimii cinci ani. Consider că măsurile sunt corecte şi aşteptate de mediul privat, de investitori, de pieţele externe. Trebuiau luate nişte măsuri de corecţie fiscală, pentru că nu puteam să aşteptăm să ajungem ca Grecia în 2009 (n.r. momentul declanşării crizei datoriei suverane a Greciei, când ţara şi-a pierdut credibilitatea pe pieţele financiare internaţionale)”.
Măsurile cu impact direct asupra pieţei de capital sunt creşterea impozitului pe dividende şi majorarea taxei pe cifra de afaceri a băncilor, mai spune brokerul. În opinia sa, creşterea impozitului pe dividende nu este atât de mare încât să schimbe percepţia investitorilor asupra pieţei de capital. În ceea ce priveşte creşterea impozitului pe cifra de afaceri a băncilor, Dragoş Mesaroş crede că va fi suportată până la urmă de clienţii instituţiilor de credit. ”Cred că băncile ar putea să crească dobânzile la credite şi comisioanele ca să acopere această taxă”, ne-a spus brokerul.
Între măsurile de reducere a deficitului bugetar al ţării noastre, care anul trecut s-a ridicat la 9,3%, cel mai mare din Uniunea Europeană, se numără creşterea impozitului pe cifra de afaceri a băncilor de la 2%, cât este în prezent, la 4%, începând cu 1 iulie 2025. Majorarea impozitului pe dividende urmează să fie implementată de la 1 ianuarie 2026.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital