Ministerul Energiei susține că personalul intern nu a fost suficient pentru a putea întocmi proiectul de Ordonanță de Urgență, care prevede ajutor financiar pentru plata facturilor la energie acordat consumatorilor vulnerabili, motiv pentru care a angajat o firmă privată. Contractul în valoare de aproximativ 28.000 de euro a fost atribuit în perioada în care ministerul se afla în plin proces de reducere a posturilor.
În martie 2025, Ministerul Energiei a atribuit firmei CIGA Energy Advisory SRL un contract în valoare de 140.000 de lei, pentru ca aceasta să ofere „suport pentru implementarea unui act normativ privind un mecanism de protecție al clienților finali de energie”.
CIGA Energy Advisory SRL este deținută de omul de afaceri din energie Dan Iulian Stratan.
Acesta este acționar în numeroase firme, inclusiv la CIGA Energy SA, furnizor de energie care, așa cum se descrie pe propriul site, este „una din cele mai mari companii ce acționează pe Piața de Echilibrare și prin Departamentul PRE echilibrează aproximativ 30% din totalul consumului de energie electrică din România”.
Dan Iulian Stratan, medic de profesie, a fost președinte al CA al Gelsor SA, grup controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, conform Adevărul.
CIGA Energy Advisory, cu afaceri în consultanță, a avut anul trecut un profit de 7 milioane de lei la o cifră de afaceri de 19 milioane de lei. Dan Iulian Stratan deține 80% din participații.
Contractul a fost atribuit direct, conform datelor de pe SEAP.
Cum explică ministerul angajarea firmei
HotNews a solicitat Ministerului Energiei să explice de ce a fost nevoie de angajarea unei firme pentru realizarea unui act normativ și de ce nu a fost întocmit acesta cu personalul intern.
De asemenea, a întrebat dacă nu apare un conflict de interese în condițiile în care CIGA Energy Advisory este companie deținută de persoane care activează pe piața energiei, iar actul normativ vizează chiar acest domeniu.
Ministerul Energiei a răspuns că a analizat toate opțiunile și „având în vedere complexitatea cerințelor”, a ajuns la concluzia că este nevoie de „suport extern specializat” pentru realizarea proiectului de Ordonanță de Urgență.
„Având în vedere complexitatea cerințelor și termenele stricte impuse (prevederile art. 22 din OUG 6/2025), abordarea și implementarea acestuia exclusiv cu personal intern al Ministerului Energiei a fost considerată insuficientă, iar, în urma consultării cu alte entități similare, s-a confirmat necesitatea apelării la suport extern specializat. În plus, au fost luate în considerare aspectele stricte impuse de autoritățile de reglementare, ceea ce justifică apelarea la expertiză specializată”, mai arată Ministerul Energiei.
Reprezentanții ministerului susțin că „oferta CIGA ENERGY ADVISORY SRL a corespuns cerințelor autorității contractante, de a putea asigura suportul tehnic pentru implementarea actului normativ, având prețul cel mai mic”.
Potrivit datelor SEAP, valoarea de cumpărare a fost aceeași cu cea estimată, adică 140.000 lei.
Ministerul Energiei a renunțat la 23% din personal
În perioada în care a fost atribuit contractul, Ministerul Energiei era în plin proces de reducere a posturilor, inițiat de fostul ministru Sebastian Burduja.
Potrivit planului de reorganizare, din totalul actual de 393 de posturi, Ministerul Energiei a desființat 91 de poziții, adică o reducere de 23% din personal.
Au fost și persoane care au plecat voluntar. În luna mai, fostul ministru al Energiei Sebastian Burduja spunea că, din ianuarie, când a anunțat intenția de a reorganiza instituția, 24 de persoane au luat această decizie.
„Am spus că facem reformă și o facem, așa cum am promis. Fără scuze, fără amânări. Reorganizarea Ministerului Energiei este dovada că statul poate să strângă cureaua, exact cum o face fiecare român în vremuri grele. Este o chestiune de bun simț și de respect ca, înainte să cerem cetățenilor și companiilor să facă economii, să dăm acest exemplu dinspre sectorul public. Menționez și ca Ministerul Energiei era, chiar dinainte de această reorganizare, unul dintre cele mai suple ministere din arcul guvernamental” a declarat, în luna mai, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja nu a răspuns întrebărilor HotNews legate de motivul pentru care a fost angajată o firmă privată să lucreze la elaborarea unui act normativ.
Ce prevede proiectul de OUG pentru care a fost necesară angajarea unei firme private
Proiectul de OUG a fost pus în dezbatere publică pe 11 iunie. Potrivit acestuia, consumatorii vulnerabili de electricitate vor primi, de la 1 iulie, un ajutor sub forma unor carduri de energie care vor fi alimentate lunar din bugetul de stat.
Forma pusă în dezbatere publică nu stabilea valoarea ajutorului și nici metodele clare de acordare a acestuia.
Proiectul a fost aprobat de Guvern pe 27 iunie, ajutorul fiind stabilit de acesta la valoarea de 50 lei lunar, urmând să fie acordat timp de nouă luni, în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026.
Sprijinul financiar va fi acordat sub forma unui tichet electronic de energie.
Vor beneficia de ajutorul de 50 de lei persoanele singure cu un venit net lunar de maxim 1.940 lei și familiile cu un venit net lunar/membru de maximum 1.784 lei.
Sprijinul se acordă la solicitarea persoanei singure sau a unui membru major al familiei, care poate fi depusă exclusiv online într-o aplicație (EPIDS) dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Aplicația STS va fi dedicată implementării mecanismului de sprijin.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie