Economia subterană din România: Statul pierde anual aproximativ 80 de miliarde de lei în colectarea impozitelor / Ce bani vor veni la buget prin plăți digitale – Studiu

, România pierde anual aproximativ 80 miliarde lei în colectarea impozitelor prin economia subterană, caracterizată în principal prin muncă nedeclarată, potrivit unui studiu realizat de Visa și compania de consultanță Kearney. “O creștere cu 5% a plăților digitale pentru cinci ani consecutivi ar duce la o creștere a PIB-ului de aproximativ 7 miliarde de lei și la o creștere a colectării impozitelor de aproximativ 1,9 miliarde de lei,” se arată în studiu.

Bani în plic Foto: Laupri / Dreamstime.com

România – locul 3 în Europa privind economia subterană

Economia informală sau subterană se caracterizează prin venituri subevaluate și muncă nedeclarată, care denaturează concurența pe piață, reduc contribuțiile la asigurările sociale și pierderile din colectarea impozitelor.

Economia subterană a României este estimată la 30,1% din PIB în 2022 și, respectiv, la 86,3 miliarde EUR pe locul 3 în Europa, fiind depășită doar de Croația și Bulgaria.

image

Sectoarele cu cea mai mare penetrare a economiei informale din România sunt Construcţii (47%), Industrie (37%), Comerţ, Transport, Cazare şi Alimentaţie (35%) şi Agricultură şi Pescuit (30%).

În România, aproximativ 67% din tranzacţii sunt în numerar, contrastând puternic cu alte ţări, cum ar fi Marea Britanie cu 12%, care este una dintre cele mai puţin dependente de numerar din Europa.

Ce s-ar putea îmbunătăți prin digitalizarea statului

image

Guvernul poate continua să încurajeze creșterea plăților digitale prin îmbunătățirea infrastructurii de plăți digitale și prin arderea tranzacțiilor digitale.

În ceea ce privește acceptarea, viitoarea strategie de digitalizare din România ar putea include acceptarea obligatorie a plăților digitale.

Pentru a încuraja și mai mult plățile digitale, guvernul ar putea introduce programe de rambursare sau de rambursare a impozitelor pentru plățile digitale. De exemplu, în Grecia, unde restituirile fiscale pentru plățile digitale au făcut parte dintr-o strategie de plată digitală cuprinzătoare, plățile digitale pe cap de locuitor s-au dublat între 2017 și 2021.

Pe lângă digitizarea plăților, guvernul poate reduce economia informală prin introducerea unor tehnici artificiale de extragere a datelor cu informații pentru a îmbunătăți performanța globală a colectării impozitelor.

Sursa foto: Laupri / Dreamstime.com

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews