Efectul naționalizării OMV Petrom: România în pericol de subminare economică

Efectul naționalizării OMV Petrom: România în pericol de subminare economică

Articol actualizat pe 16 May 2025

Candidatul AUR George Simion își propune să capitalizeze frustrarea profundă a alegătorilor români față de privatizările post-comuniste, conform unei analize realizate de publicația Politico privind impactul unei posibile naționalizări a companiei OMV Petrom. Simion pledează pentru preluarea controlului asupra OMV Petrom, deținut în prezent de austriecii de la OMV.

O astfel de acțiune ar implica preluarea benzinăriilor și a marii rafinării Petrobrazi.

Potrivit Politico, există riscuri majore asociate cu preluarea OMV Petrom. „Investitorii ar putea deveni rapid ostili, ar putea retrage fonduri și ar putea submina economia țării dacă România nu mai este considerată un loc sigur pentru afaceri”, se menționează în Politico.

Planurile lui George Simion pentru OMV Petrom

George Simion afirmă că Bucureștiul va negocia un preț corect pentru achiziționarea OMV. El susține că a discutat cu reprezentanții OMV și că aceștia sunt „interesați să vândă rafinăria și benzinăriile” pe care le operează în România.

Conform Politico, Simion critică OMV pentru întârzierea exploatării gazelor offshore din Marea Neagră.

OMV nu a răspuns solicitării de comentarii cu privire la planurile lui Simion, conform aceluiași articol.

Ce presupune naționalizarea OMV Petrom

Specialiștii consultați de HotNews au indicat că o preluare a pachetului majoritar de acțiuni de la compania austriacă OMV ar necesita cel puțin 6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o sumă considerabilă, pe care statul român nu o deține. O astfel de acțiune ar emite un semnal negativ către investitorii străini, putând duce la retragerea acestora și la o subminare rapidă a economiei naționale.

Senatorul AUR Petrișor Peiu se numără printre susținătorii naționalizării OMV Petrom, deținând acțiuni în valoare de 1,2 milioane de lei la această companie. El consideră că George Simion este „singurul politician care a avut curajul să preia această idee de a renaționaliza pachetul majoritar de acțiuni de la Petrom pentru a-l revinde înapoi pe bursă românilor”.

Concluzii și impactul economic al naționalizării

O naționalizare a OMV Petrom ar genera un efect devastator asupra economiei românești, subminând încrederea investitorilor străini și determinând o posibilă retragere masivă de capital din țară. Această acțiune ar putea declanșa un lanț de evenimente negative, cum ar fi blocaje economice, instabilitate politică și o posibilă regresiune către un regim autoritar.

FAQ

  • Care ar fi consecințele unei naționalizări a OMV Petrom?
    Naționalizarea ar putea submina economia României, generând retrageri masive de capital străin și instabilitate economică.
  • Cum ar reacționa investitorii străini la o astfel de acțiune?
    Majoritatea investitorilor străini ar putea decide să-și retragă afacerile din țară, ceea ce ar avea un impact negativ asupra mediului de afaceri.
  • Este fezabilă financiar naționalizarea OMV Petrom?
    Specialiștii susțin că suma necesară pentru o astfel de acțiune depășește posibilitățile financiare ale statului român.
  • Cine sunt susținătorii naționalizării OMV Petrom?
    Printre susținătorii principali se numără candidatul AUR George Simion și senatorul Petrișor Peiu.
  • Care ar fi impactul pe termen lung al unei astfel de acțiuni?
    Naționalizarea ar putea afecta relațiile comerciale internaționale ale României și ar putea descuraja investițiile străine pe termen lung.

Acțiunea ta contează!

Dacă ți-a plăcut acest articol sau ai un punct de vedere diferit, nu ezita să împărtășești opinia ta în comentarii sau să distribui această știre în rețelele tale de socializare!

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews