EkoNews
Electrica a vândut obligaţiuni verzi în valoare de 500 milioane de euro, titlurile fiind negarantate, au o scadenţă de cinci ani şi o dobândă anuală de 4,566%, conform unui raport al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
”Cererea din partea investitorilor la preţul final a depăşit oferta de peste 11,5 ori, marcând un record în emisiunile de obligaţiuni ale companiilor româneşti. Fondurile obţinute din această emisiune vor fi utilizate pentru finanţarea şi/sau refinanţarea proiectelor verzi eligibile (…). Acestea vizează în principal dezvoltarea producţiei verzi şi a capacităţii de stocare a energiei electrice a Grupului Electrica”, se menţionează în raportul emitentului.
Mihai Diaconu, Preşedintele Consiliului de Administraţie, a spus: ”Investitorii au înţeles rolul Electrica de jucător-cheie în Strategia Energetică a României 2025-2030, asigurând securitatea energetică şi serviciile sistemului regional şi, în acelaşi timp, urmărind dezvoltarea propriilor proiecte de producţie din surse regenerabile – aliniate cu obiectivele României în domeniul energiei verzi. Electrica este angajată să contribuie la un viitor sustenabil prin iniţiativele sale de finanţare verde”.
Rata totală a dobânzii obligaţiunilor, de 4,566%, este formată din Mid Swap – rata de referinţă swap plus 230 de puncte de bază, reiese din comunicatul de la BVB.
Alexandru Chiriţă, Chief Executive Officer al Electrica, a afirmat ”Această emisiune inaugurală de obligaţiuni verzi marchează o etapă semnificativă atât pentru Electrica, cât şi pentru România. Nu este doar prima emisiune de obligaţiuni a Electrica, ci şi cea mai mare emisiune de obligaţiuni verzi corporative din România, exceptând instituţiile financiare. Ea demonstrează angajamentul nostru faţă de creşterea durabilă şi protecţia mediului, precum şi capacitatea noastră de a atrage un interes semnificativ din partea investitorilor. Supraînscrierea investitorilor de peste 11,5 ori arată că suntem pe drumul cel bun. Ne vom respecta promisiunile privind profitabilitatea operaţională durabilă în activitatea noastră principală şi de creştere prin extinderea portofoliului nostru de energie regenerabilă”.
Banca Comercială Română, membră a Erste Group, BNP PARIBAS, CITI, ING, JP Morgan şi Raiffeisen Bank International în calitate de Coordonatori Globali (Joint Global Coordinators) şi BT Capital Partners, IMI-Intesa Sanpaolo, Societe Generale şi UniCredit Joint Bookrunners în calitate de Aranjatori Principali (Joint Bookrunners) au asistat Electrica în această tranzacţie, potrivit raportului de la BVB.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 49,8% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică, a cărui evaluare bursieră se ridică la cinci miliarde lei.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital