Eșec al programului Rabla pentru tractoare / Aplicația AFM s-a blocat în primele minute și nu este exclus un atac cibernetic

Administrația Fondului pentru Mediu anunță anularea sesiunii de înscriere în cadrul Programului Rabla la tractoare, care începuse luni la ora 10:00. Aplicația AFM s-a blocat în primele minute, din cauza numărului mare de oameni care doreau să se înscrie, însă autoritățile nu exclud un atac cibernetic.

„Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicației informatice, am decis anularea acestei sesiuni. Deși aplicația a permis înregistrarea cererilor într-un interval extrem de scurt, pe parcursul procesului de înscriere au fost înregistrate sincope și blocaje care au afectat funcționarea optimă. În acest context, pentru a asigura corectitudinea și echitatea accesului la finanțare, AFM va relua sesiunea de depunere la o dată ce va fi comunicată ulterior”, a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Această măsură a fost determinată de un trafic extrem de ridicat înregistrat pe platforma informatică aferentă programului Rabla pentru tractoare, ceea ce a condus la funcționarea cu sincope a aplicației, spun reprezentații AFM.

  • „În prezent, se desfășoară o analiză tehnică detaliată pentru identificarea cauzelor care au dus la blocarea sistemului, nefiind exclusă posibilitatea existenței unui atac cibernetic.
  • Înscrierile vor fi reluate după efectuarea verificărilor și rezolvarea deficiențelor aplicației informatice, la o dată care va fi stabilită și comunicată ulterior.
  • Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru reluarea programului”, au mai transmis aceștia.

Înscrierea fermierilor în programul Rabla pentru tractoare a început luni la ora 10:00, însă, după câteva minute, aplicația s-a blocat și oamenii nu au mai putut încărca documentele.

Aplicația AFM afișa faptul că fondurile au fost epuizate, iar programul s-a închis la ora 10:25.

AFM a publicat lista dealerilor validați în programul Rabla pentru tractoare

În urmă cu câteva zile, AFM a publicat lista dealerilor validați care au încheiat contracte cu instituția în vederea participării în cadrul Programului Rabla pentru tractoare.

Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și sunt incluși oficial în program.

Lista completă a dealerilor validați, care au semnat contractele de participare este publicată pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Rabla pentru Tractoare.

Fiecare fermier va primi până la 44.000 de euro pentru a-și cumpăra utilaje agricole noi

Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate (Rabla pentru tractoare) este derulat în premieră prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul total alocat programului Rabla pentru tractoare este de 500 de milioane de lei.

  • „Îi ajutăm pe micii fermieri să-și crească producția și să rămână și cu mai mulți bani în buzunar. Cei care muncesc pentru ca noi să punem pe masă produse autohtone, gustoase și sănătoase, trebuie să aibă echipamente noi, moderne și mai puțin poluante.
  • Este un program de mare ajutor micilor fermieri, așa că, imediat ce dăm startul la înscrieri, mă aștept să avem solicitări pe măsura entuziasmului pe care mi l-au transmis toți cei cu care am stat de vorbă. Le vom plăti pe toate, avem 500 milioane lei care vor ajunge la cei care vor să producă mai mult și mai ecologic. Economia rurală are nevoie de tot sprijinul să fie competitivă și mă bucur că Ministerul Mediului vine cu un ajutor consistent, de până la 44.000 euro pentru fiecare producător agricol”, a precizat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Sunt eligibile cheltuielile pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, accesorii agricole, numai dacă sunt achiziționate împreună cu un tractor sau o mașină autopropulsată.

Pentru a accesa acest program, solicitantul trebuie să dețină un atestat de producător, să nu aibă datorii la bugetul de stat și cel local și să predea spre casare un autovehicul/tractor sau mașină agricolă uzată.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews