Eșec la numirea șefilor AMEPIP, super-agenția companiilor de stat. Procedura de selecție va fi reluată / Boloș: Nu știu de ce am ajuns a treia oară sa reluăm procedura de selecție la AMEPIP

Procedura de selecție a candidaților pentru funcțiile de președinte și doi vicepreședinți ai Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va fi reluată, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Secretariatul General al Guvernului (SGG), în subordinea căruia se află AMEPIP, a desfășurat o procedură care nu a îndeplinit criteriile cerute de Comisia Europeană. Aceasta în condițiile în care niciunul dintre candidații ajunși pe lista scurtă nu era potrivit pentru cele trei funcții de conducere, după cum a arătat HotNews printr-o serie de articole în exclusivitate.

  • SGG are termen șase luni să reia o procedură de selecție corectă și să numească un președinte și doi vicepreședinți la AMEPIP, pentru ca România să nu piardă aproape 400 de milioane de euro din PNRR.
  • Reamintim că numirile de la AMEPIP sunt esențialepentru ca România să deblocheze 400 de milioane de euro din PNRR.
  • Selecția șefilor AMEPIP pe principiile transparenței, imparțialității și meritocrației este unul dintre jaloanele pe care România nu le-a îndeplinit pentru a primi cea de-a treia cerere de plată în valoare de două miliarde euro din PNRR. Pentru a fi îndeplinit acest jalon, în valoare de 400 milioane de euro, trebuie desfășurat un proces corect de recrutare și selecție.

Procedura de selecție care s-a desfășurat recent nu respectat aceste principii ale transparenței, imparțialității și meritocrației, au spus pentru HotNews surse guvernamentale. Comisia de numită de SGG a întocmit un raport în care arăta că trei candidați rămași în finală, din șapte aflați pe lista scurtă, întrunesc punctajul minim pentru a fi numiți pe cele trei funcții de conducere.

Consultantul independent angajat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) a avut, însă, un punct de vedere diferit, arătând că niciunul dintre cei șapte de pe lista scurtă nu îndeplinea criteriile privind meritocrația. În plus, a pus niște semne de întrebare asupra modului în care a avut loc procedura de selecție.

Ambele rapoarte, ale Comisiei de selecție și consultantului independent, au fost transmise Comisiei Europene pentru analiză. Decizia a fost reluarea procedurii de selecție.

Ministrul Boloș: „Nu prea arată lucrurile bine”

„Este punctul meu de vedere personal, nu știu de ce am ajuns a treia oară sa repetăm procedura de selecție a conducerii AMEPIP”, a declarat ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș, întrebat de parlamentari despre situația de la AMEPIP. Boloș a fost marți, în Parlament, la invitația USR.

Nu a oferit mai multe detalii despre procedura de selecție, însă a spus că există situații care generează „un cost uriaș” pentru România.

„Să știți că noi avem calitatea de coordonator național al PNRR, însă nu avem pe cea de implementator, iar din punctul acesta de vedere, cand există astfel de situații în care o procedură administrativă generează un cost uriaș pentru noi ca stat membru, fiindcă sunt miliarde de euro, nu prea arată lucrurile bine și aici trebuie să înțelegem că avem o anumită rigurozitate pe care trebuie să o respectăm, anumite standarde pe care trebuie sa le implementăm.

În calitate de coordonator național atât putem face, trebuie să spunem coordonatorului de reformă și investiție, la întâlnirile periodice unde se prezintă situațiile pentru fiecare jalon, și să atragem atenția asupra riscului pe care îl induce o îndeplinire necorespunzătoare a jaloanelor”, le-a spus Boloș parlamentarilor.

Opinia consultantului independent: Niciunul dintre candidați nu a îndeplinit criteriile de selecție

ARC Consulting, expertul independent, a transmis un raport de opinie divergentă la concluziile comisiei de selecție. Reamintim că, inițial, au fost 25 de candidați, iar după evaluarea dosarelor de candidatură comisia de selecție a promovat șapte dintre ei în etapa următoare, cea a interviurilor. După interviuri, care au avut loc în 10 martie și la care s-au prezentat șase dintre candidați, comisia a ales trei candidați, aceștia primind punctajul minim necesar de 70 de puncte dintr-un total de 100 de puncte.

După o notare paralelă făcută de expertul independent, însă, cel mai mare punctaj obținut la interviu de un candidat a fost de 50 de puncte, sub minimul necesar, astfel că nu a fost recomandat niciun candidat.

Expertul independent consideră și că niciunul dintre cele șapte dosare admise nu întrunea condițiile minime pentru a trece în etapa interviurilor, au spus pentru HotNews sursele guvernamentale. Acestea au explicat că membrii comisiei de selecție au admis inițial, într-o ședință care a avut loc în 26 februarie, că doar doi candidați îndeplineau criteriile necesare. Două zile mai târziu, pe 28 februarie, au fost adăugați încă cinci candidați pentru etapa interviurilor.

Expertul independent consideră că niciunul dintre cei șapte admiși de comisia de selecție nu îndeplinea un criteriu esențial: cel puțin șapte ani de experiență în funcții de conducere executivă, în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică.

Comisia de selecție a trecut ca fiind eligibile inclusiv funcții de conducere la SRL-uri mici, cu un angajat. Sau au fost luate în considerare activități în asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI), pe care expertul independent nu le consideră ca experiență de conducere în administrația publică.

HotNews a scris în exclusivitate cine sunt candidații admiși de comisia de selecție în prima etapă și, ulterior, în a doua etapă – un liberal din Bihor, Adrian George Foghiș, un fost senator USR trecut la PSD, Claudiu Marinel Mureșan, și un fost director de call center, Soriana Popescu.

La momentul întocmirii anunțului de recrutare, comisia de selecție a fost incompletă

Președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui proces de selecție competitiv și deschis, potrivit HG 617/2023 privind funcționarea AMEPIP.

Potrivit HG 617/2023, comisia de selecție trebuie să fie formată din 5 persoane, constituită prin ordin al secretarului general al Guvernului. Unul dintre cei cinci trebuie să fie un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Acesta nu a fost prezent la întocmirea regulamentului și a metodologiei, retrăgându-se din comisie în data de 15 ianuarie 2025. 

Reprezentantul Ministerului Finanțelor nu a fost înlocuit pe parcursul ședinței de realizare a anunțului de recrutare, motiv pentru care au fost încălcate condițiile impuse de legislație, au precizat pentru HotNews sursele guvernamentale.

Anunțul a fost valabil până pe 24 februarie, data limită de depunere a dosarelor de candidatură.

Criticile primite de la Bruxelles au dus la demisia vechii conduceri a AMEPIP

În luna iulie a anului trecut, toată conducerea AMEPIP, respectiv președintele Mihai Precup și vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru, a demisionat după ce Comisia Europeană a semnalat nereguli, incompatibilități și conflicte de interese privind procedura de selecție. Până va fi finalizată o nouă procedură de selecție, AMEPIP va avea o conducere interimară.

Președinte interimar al agenției este fostul europarlamentar şi comisar european Corina Creţu, care a fost numită, în 21 octombrie 2024, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu.

La începutul anului a demarat procesul de selecție a noii conduceri, iar Secretariatul General al Guvernului (SGG) a semnat cu firma ARC Consulting un contract de consultanță, pentru ca aceasta să asiste comisia de selecție.

O condiție specifică pentru candidați este vechimea de cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, management sau juridic. Însă, la selecție au fost luate în considerare și domenii legate de comerț, educație.

Din cei 10 ani, cel puțin șapte ani trebuie să fie în funcții de conducere executivă, în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care candidatul a exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

AMEPIP reglementează, monitorizează și controlează politicile de guvernanță corporativă aplicate în companiile de stat. Altfel spus, este instituția care trebuie să se asigure că șefii companiilor de stat sunt numiți corect, respectându-se criteriile de selecție.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews