Aproape toate naţiunile europene au înregistrat preţuri negative la electricitate în prima săptămână a lunii aprilie. Există o singură piață în care nu a fost schimbată nicio energie pentru o sumă negativă de bani, dar a fost aproape zero. Şi România a ajuns să se confrunte cu preţuri negative pe oră la niveluri record în această perioadă. De exemplu, la 6 aprilie, la ora 15.00, energia a fost vândută cu – 142 lei / MWh (-28 euro).
Preţul la electricitate Fotografie: Jonathan Raa / NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Prețurile sub zero sunt înregistrate la anumite intervale orare la mijlocul zilei, aproape exclusiv pe piețele spot, unde energia electrică este comercializată astăzi și livrată în ziua următoare.
Acest lucru implică faptul că, atunci când există o producție ridicată și o cerere scăzută, vânzătorul de energie plătește clientul. Unii producători favorizează închiderea unităților de producție în raport cu prețurile negative pentru anumite cantități livrate sistemului.
Astfel de situații sunt atinse, în special atunci când se instalează din ce în ce mai multe capacități de producere a energiei eoliene și fotovoltaice, dar nu și capacitatea de stocare.
O singură piață nu a avut preț negativ
Există pieţe unde preţurile negative au fost pentru prima dată, potrivit unei analize efectuate de firma spaniolă de consultanţă AleaSoft Energy Previzionând, având în vedere producţia record de energie regenerabilă, potrivit revistei PV.
Astfel, pieţele spaniole şi portugheze au înregistrat preţuri negative pentru prima dată în istoria lor la 1 aprilie, 5 aprilie şi din nou la 6, 7 şi 8 aprilie.
Pentru prima dată din octombrie 2023, piața din țările nordice a înregistrat prețuri pe oră negative la 7 aprilie.
Piaţa olandeză a atins, de asemenea, cel mai scăzut nivel orar pe 6 aprilie, care a fost între orele 14:00 şi 15:00 În Franța, piața a atins un preț negativ de 0, 71 EUR/kWh pe 6 aprilie, care a fost cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iulie a anului trecut și singurul preț negativ de atunci.
Italia a fost singura piață care nu s-a confruntat cu o scădere în prima săptămână din aprilie. Cu toate acestea, aceasta a înregistrat un preţ de 0,10 euro / MWh de la 1 p.m. la 2 p.m. la 7 aprilie.
Prețuri medii tot mai reduse și producții record de energie regenerabilă
În prima săptămână a lunii aprilie, media săptămânală a preţurilor energiei electrice a fost sub 50 de euro/% pe majoritatea pieţelor analizate de AleaSoft.
Piata romaneasca este in aceeasi barca, cu o medie saptamana de aproximativ 37 euro / MWh.
Acestea au fost doar mai mari pe piețele britanice (50,63 euro / MWh) și italiene (75,78 euro / MWh).
Pentru a noua săptămână consecutivă, media săptămânală pentru piețele portugheze și spaniole s-a situat la 3,87 EUR / MWh și, respectiv, 4,41 EUR/ MWh.
Pentru comparaţie, în timpul crizei energetice, preţurile de piaţă au fost de 550 – 600 euro / MWh.
cauzele unei scăderi semnificative a costurilor energiei electrice:
- Reducerea prețurilor medii la gaz și a cotelor de CO2
- Scăderea cererii de energie electrică
- Creșterea producției de energie fotovoltaică
- Creșterea medie a temperaturii
În prima săptămână din aprilie, producția solară a crescut cu 76% pe piața italiană, cu 60% pe piața spaniolă, cu 35% pe piața portugheză și cu 25% pe piața franceză. Piața germană, minus, care a scăzut cu 1,4% pe parcursul săptămânii, inversând tendința ascendentă în ultimele două săptămâni.
În România, producția de energie fotovoltaică crește pe piață, cu o rată de aproximativ 20% după hidrocentrale și energie nucleară. Pentru comparaţie, energia cărbunelui a scăzut pe locul 5 după vânt, cu doar 8%.
Potrivit lui AleaSoft, în a doua săptămână a lunii aprilie, producția solară va crește în Germania și Spania, dar va scădea în Italia.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie