Guvernul a mărit valoarea tichetului de masă cu 14 bani. La 20 de zile lucrate efectiv pe lună, salariatul ia în plus 2,8 lei

Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au mărit valoarea unui tichet de masă cu 14 bani, la 40,18 lei, conform unui ordin comun publicat în Monitorul Oficial.

Această valoare se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025.

Reamintim că valoarea unui bon de masă a crescut de la 40,04 bani după ce fuseseră de 35 lei anterior. În plus, tot de la 1 ianuarie au fost suprataxate prin Legea 296/2023. Astfel firmele care le acordă angajaților plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.

Chiar dacă sunt suprataxate de la 1 ianuarie 2024, bonurile de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creștere salarială. Sunt scutite de CAS (25%). Atât pentru angajați cât și pentru angajatori, tichetele de masă se numără printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, potrivit studiilor diseminate public.

Aceste tichete valorice pot fi utilizate numai pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare. Totodată, pentru a afla câte bonuri de masă se dau pe lună, este important de precizat că salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, conform legislației.

Deși valoarea nominală a unui tichet de masă a crescut la 40,18 lei, cu tichetele de masă pe card, angajatul are posibilitatea de a efectua plăți sub sau peste valoarea nominală a unui tichet, fără a se îngrijora cât valorează un bon de masă și fără a încerca să se limiteze la această sumă.

Din perspectiva modalităţii de acordare, angajatorul transferă lunar salariaţilor valoarea tichetelor de masă, în conformitate cu numărul de zile lucrate. Cu alte cuvinte, angajatul primește, în fiecare lună, un număr de bonuri de masă echivalent cu numărul de zile lucrate efectiv.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews