Guvernul înființează o structură care dublează activitatea AMEPIP, super-agenția companiilor de stat

Guvernul a anunțat aprobarea, în ședința de joi, grupului de lucru pentru reforma întreprinderilor publice. Grupul de lucru va analiza situația companiilor de stat, va propune măsuri legate de managementul lor și va propune măsuri legate de indicatorii de performanță. Multe dintre atribuțiile noii structuri sunt deja în sarcina Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Grupul de lucru privind reforma întreprinderilor publice este unul interministerial, format din reprezentanți ai statului, și este diferit față de cel anunțat de vicepremierul Dragoş Anastasiu, care va fi format din persoane mediul privat.

  • AMEPIP este instituția pentru care a fost reluată procedura de numire a conducerii, după ce procesul de selecție desfășurat în primăvară a eșuat, deoarece nu a îndeplinit criteriile cerute de Comisia Europeană.
  • Niciunul dintre candidații ajunși pe lista scurtă nu era potrivit pentru cele trei funcții de conducere. În prezent, AMEPIP se află într-un nou proces de selecție a unui președinte și vicepreședinte.
  • Numirile de la AMEPIP sunt esențiale pentru ca România să deblocheze aproape 400 de milioane de euro din PNRR.
  • În prezent, AMEPIP are o conducere interimară.

Grupul de lucru aprobat joi de Guvern va fi coordonat de vicepremierul Dragoş Anastasiu. Potrivit Guvernului, din această structură de lucru vor face parte și vicepremierul Marian Neacșu, precum și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției și Secretarul General al Guvernului.

Legat de Marian Neacșu, Gabriel Andreescu a scris, într-un articol de opinie, că „Prezența acestui om în guvern este „aroganța PSD”.

Grupul de lucru îl va informa permanent pe prim-ministru cu privire la stadiul atingerii obiectivelor, precizează Guvernul.

Ce atribuții va avea Grupul de lucru privind reforma întreprinderile publice

Potrivit unui comunicat al Guvernului, grupul de lucru va analiza situația companiilor de stat și va propune măsuri pentru:

  • Asigurarea transparenței în gestionarea întreprinderilor publice.
  • Reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și în consiliile de supraveghere.
  • Revizuirea indemnizațiilor de conducere, precum și a indicatorilor de performanță în întreprinderile publice.
  • Stabilirea unor indicatori de performanță financiari și specifici care să fie relevanți pentru o activitate eficientă.
  • Plan de dezvoltare sau de investiții conform strategiilor naționale. (Este avută în vedere instituirea unui moratoriu în privința proiectelor finanțate integral de la bugetul de stat pentru asigurarea cofinanțării de către țara noastră a proiectelor din PNRR)
  • Reducerea personalului excedentar.

Ce urmează:

  • Publicarea datelor, sumelor și modificărilor legate de indemnizații + criterii de performanță (termen).
  • Reorganizarea AMEPIP, prin modificarea legislației aferente în vederea monitorizării activității întreprinderilor publice relevante, cu respectarea indicatorilor stabiliți prin PNRR si conform standardelor OCDE.
  • Revizuirea indemnizațiilor și reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, prin modificarea corespunzătoare a legislației în vigoare ( OUG nr. 109/2011 cu modificările si completările ulterioare), în acord cu cerințele agreate cu reprezentanții Comisiei Europene.
  • Inițierea modificării indicatorilor de performanță la propunerea ministerelor și Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice si reducerea provizoratelor atât la întreprinderile publice de la nivel național, cât și de la nivel local.
  • Închiderea, fuziunea sau transferul acțiunilor întreprinderilor publice cu pierderi pentru mai mult de trei ani consecutiv.
  • Listarea la bursă a unor întreprinderi publice.
  • Extinderea numărului de companii agreate de ministere pentru pregătirea scrisorii de așteptare și a indicatorilor pentru selecție.
  • Analiza arieratelor înregistrare de anumite întreprinderi publice.

Cu ce se ocupă super-agenția companiilor de stat

Multe dintre atribuțiile acestui grup sunt deja la AMEPIP, o instituție care are rolul de a stabili politica de guvernanță corporativă, de a coordona implementarea regulilor în domeniu la nivelul autorităților publice tutelare, de a le monitoriza și evalua, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

Mai precis, AMEPIP are rol de reglementare și de strategie.

Printre atribuțiile AMEPIP se numără:

  • Inițierea proiectelor de acte normative în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor publice și avizarea proiectelor de acte normative cu incidență în domeniul său de competență;
  • Elaborarea și implementarea de reglementări, în scopul aplicării principiilor de guvernanță corporativă;
  • Elaborarea sau modificarea, cu consultarea ministerelor de resort, a politicii de proprietate a statului și transmiterea către Guvern, în vederea aprobării, prin hotărâre;
  • Monitorizarea și evaluarea implementării principiilor de guvernanță corporativă de către autoritățile publice tutelare și întreprinderile publice.
  • Avizează indicatorii – cheie de performanță ai întreprinderilor publice.

Guvernul Bolojan va înființa și un grup format din experți privați

Pe lângă acest grup interministerial, Guvernul Bolojan urmează să înființeze unul format din experți din mediul privat. Vicepremierul Anastasiu a oferit, în urmă cu două zile, câteva dintre numele implicate în discuțiile privind formarea acestui grup: Speranța Munteanu, Mihaela Mitroi, Crenguța Leaua, Iancu Guda, Anca Grigorescu.

Deocamdată nu a fost aprobată oficial componența grupului. „Grupul de experți va funcționa, atunci când va funcționa, pe lângă acest grup de lucru constituit astăzi prin acest memorandum”, a declarat, joi, Ioana Dogioiu.

Aceasta a precizat că „va fi constituit cel mai probabil prin decizia prim-ministrului”.

„Prima etapă procedurală este constituirea grupului de lucru interministerial, sub egida căruia va funcționa și acest grup consultativ. Toate lucrurile se fac etapizat. Astăzi a fost constituit acest grup de lucru. Ceea ce a anunțat domnul vicepremier a fost tot planul, care include obiectivele pe care le are grupul de lucru, felul în care va lucra, țintele pe care le vizează”, a explicat Ioana Dogioiu.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews