EkoNews
Directoratul companiei Hidroelectrica a convocat acţionarii la adunarea de bilanţ, programată pentru data de 29 aprilie, cu propunerea repartizării sumei de aproximativ patru miliarde de lei sub formă de dividende, ceea ce reprezintă aproape întregul profit obţinut anul trecut, de 4,12 miliarde de lei, după cum reiese din raportările producătorului şi furnizorului de energie electrică, publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dividendul unitar este de 8,988897 lei, echivalentul unui randament net de aproximativ 6,8%, raportat la preţul de închidere al acţiunii de ieri, de 122 lei. Pentru a beneficia de dividende, investitorii trebuie să deţină acţiuni Hidroelectrica în data de 4 iunie, în timp ce plăţile vor fi efectuate pe 25 iunie, dacă propunerea va primi votul acţionarilor.
Ieri, Statul Român, prin Ministerul Energiei, a solicitat completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor companiei din 10 iunie cu un punct privind revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr. 121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţase săptămâna trecută că va cere revocarea membrilor consiliilor unor companii deţinute majoritar de stat, pentru a respecta criteriile acestui jalon din PNRR, care vizează guvernanţa corporativă în întreprinderile cu capital de stat. În toamna anului trecut, Comisia Europeană a transmis Guvernului Ciolacu o scrisoare prin care anunţa suspendarea plăţii a 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, din cauza conflictelor de interese şi a influenţelor politice în numirea directorilor companiilor de stat din domeniul energetic.
Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica este, în prezent, format din preşedintele Petre Iulian Nicolescu şi membrii Ana Bobircă, Cristian-Nicolae Stoina, Mihai Liviu Mihalache, Silviu Răzvan Avram şi George Marius Toniuc.
Ministerul Energiei a mai solicitat includerea pe ordinea de zi a adunării acţionarilor Hidroelectrica din 10 iunie a unui punct privind alegerea membrilor provizorii ai Consiliului pentru o perioadă de cinci luni şi demararea procedurii de selecţie pentru posturile vacante din consiliu, în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. “Procedura de selecţie va fi derulată de Ministerul Energiei, în calitate de autoritate publică tutelară”, se precizează în solicitarea ministerului.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din producătorul şi furnizorul de energie, a cărui evaluare bursieră se ridică la aproximativ 55 de miliarde de lei.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital