EkoNews
Hidroelectrica anunţă astăzi, 9 mai 2025, semnarea contractului de lucrări având ca obiect realizarea la cheie a obiectivului “Valorificarea potenţialului fotovoltaic în cadrul centralelor de producere a energiei electrice amplasate pe sectorul mijlociu şi inferior al râului Olt”.
Proiectul reprezintă un pas important în strategia companiei de diversificare a surselor de energie regenerabilă şi de utilizare eficientă a infrastructurii existente.
Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri competitive, în cadrul căreia au fost depuse patru oferte, câştigătorul desemnat fiind Servelect SRL cu subcontractantul Electroplus SRL. Valoarea contractată este de 9.047.382,16 lei fără TVA, cu termen de realizare de 24 de luni (4 luni pentru proiectare şi 20 luni pentru execuţie).
Lucrările vor include următoarele activităţi principale:
Proiectare;
Fabricare/procurare, ambalare, transport şi livrare echipamente;
Lucrări pregătitoare în vederea instalării;
Montajul echipamentelor şi instalaţiilor;
Execuţia probelor şi verificărilor în fabrică şi în amplasament;
Punerea în funcţiune a sistemelor.
Scopul principal al investiţiei este creşterea capacităţii de producere de energie electrică regenerabilă prin instalarea unor sisteme fotovoltaice pe acoperişurile celor 20 de centrale hidroelectrice deţinute de SPEEH Hidroelectrica SA, amplasate pe sectorul mijlociu şi inferior al râului Olt.
Obiectivele urmărite sunt utilizarea potenţialului fotovoltaic al regiunii prin construirea de sisteme de producere energie electrică din surse regenerabile (SPER), reducerea emisiilor de CO2, corelat cu reducerea consumului propriu tehnologic (CPT) cu efect în optimizarea costului de producţie şi eficientizarea modului de exploatare şi de valorificare a energiei electrice produse, ca urmare a sinergiei dintre utilizarea capacităţii de producţie din surse fotovoltaice cu cea hidro din amplasament.
Sistemul fotovoltaic constă în panouri fotovoltaice de 620 W, invertoare tip 100 kW şi optimizoare de energie, cu o putere instalata în panouri de: 2,955.58 kW, iar energia produsă va fi de: 3,710.87 MWH/an.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital