Inspectorii ANAF încalcă prevederile Codului fiscal considerând, eronat, că dobânda cheie a BNR este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup, spun consultanții fiscali

Organele de control ANAF ajustează „din oficiu” dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile prețurilor de transfer. Camera Consultanților Fiscali (CCF) a primit multe astfel de sesizări din partea consultanților fiscali. Din acest motiv, a trimis o adresă la Ministerul Finanțelor.

Vezi aici adresa trimisă de CCF la Mins. Finanțelor

„Considerăm că această abordare contravine principiilor economice și juridice aplicabile și poate genera nu doar prejudicii contribuabililor, ci și riscuri semnificative pentru administrație, inclusiv contestarea și anularea în instanță a ajustărilor respective”, arată un comunicat al Camerei Consultanților Fiscali.

Mai mult, perpetuarea acestei practici transmite eronat contribuabililor ideea că documentarea valorii de piață a tranzacțiilor intra-grup ar fi inutilă.

„Deși nu există nicio prevedere legală expresă care să considere rata dobânzii de referință a BNR drept echivalentă cu dobânda la valoarea de piață, interpretarea eronată persistă, fiind alimentată de o coroborare defectuoasă a legislației în practica organelor fiscale”, a declarat Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF.

Practic, inspectorii ANAF se uită la o ordonanță din 2011 (OG 13/2011), dar obiectivul acelui act normativ este de a reglementa dobânzile legale remuneratorii și penalizatoare pentru obligațiile monetare din România, în situațiile în care părțile implicate nu au convenit în mod explicit asupra unei rate specifice a dobânzii.

În acest moment, nu există nicio prevedere expresă în legislația fiscală din România ca rata dobânzii de referință a BNR să fie utilizată ca un înlocuitor direct al valorii de piață pentru dobânda practicată în tranzacțiile financiare către persoanele afiliate.

Analiza oricărei tip de tranzacții între părți afiliate trebuie să respecte Codul fiscal, respectiv Liniile Directoare ale OCDE privind prețurile de transfer. Acele acte legislative conțin prevederi specifice cu privire la etapele ce trebuie parcurse în scopul stabilirii și/sau documentării valorii de piață a ratelor de dobândă aferente tranzacțiilor intra-grup.

Suntem și așa într-o perioadă dificilă, plină de incertitudini pentru contribuabili. Este și în interesul ANAF să elimine tentația inspectorilor de a utiliza rata de referință a BNR ca preț de piață. Rata dobânzii de referință a BNR nu reflectă condițiile de piață specifice și relevante ale tranzacției intra-grup ce face obiectul analizei. Valoarea de piață a ratei dobânzii se stabilește în baza unor analize de comparabilitate distincte, care iau în calcul riscul de credit al debitorului, moneda, maturitatea, existența garanțiilor, prioritatea la plată, scopul respectivului împrumut etc.”, arată Adrian Luca, prim-vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews