Investitorii romani care utilizeaza platforma NAGA au tranzactionat actiuni BT si META

EkoNews

În prima jumătate a anului 2025, clienţii români ai NAGA au realizat cele mai multe tranzacţii cu acţiunile Băncii Transilvania, BRD şi Hidroelectrica, în timp ce, la nivel global, utilizatorii platformei s-au concentrat pe NVIDIA, Tesla şi MicroStrategy, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

O analiză internă realizată de NAGA asupra activităţii de tranzacţionare a peste 700 de clienţi români a arătat un interes ridicat pentru acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii optând în special pentru companii mari, lichide, care oferă valoare pe termen lung şi un flux constant de dividende. Cele mai tranzacţionate cinci companii româneşti pe platforma NAGA în perioada analizată au fost Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL). Acestora li se alătură în clasament Romgaz (SNG), Fondul Proprietatea (FP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE) şi Aquila (AQ), reflectând un interes susţinut pentru producători de energie controlaţi de stat, bănci şi afaceri stabile din zona de consum.

„Datele confirmă că investitorii români abordează piaţa de capital cu tot mai multă încredere şi cu o gândire mai strategică. Vedem un profil de investitor tot mai matur, care înţelege cum să echilibreze stabilitatea pieţei locale cu oportunităţile oferite de tendinţele globale precum AI-ul şi inovaţia digitală. Rolul nostru este să continuăm să simplificăm accesul atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la pieţele internaţionale, oferind în acelaşi timp instrumentele şi transparenţa necesare astfel încât clienţii noştri să investească cu încredere,” a declarat Horia Păcurar, Branch Manager NAGA România.

Compoziţia celor mai tranzacţionate acţiuni româneşti este în linie cu comportamentul general al investitorilor observat pe Bursa de Valori Bucureşti în ultimii ani. Investitorii individuali locali continuă să aloce capital către companii cu vizibilitate ridicată, fundamente solide şi politici constante de dividende. Clasamentul reflectă şi o conştientizare în creştere a importanţei sectorului energetic din România în economia regională, în special în contextul unor teme de durată precum tranziţia energetică şi dezvoltarea infrastructurii.

În paralel, clienţii români ai NAGA şi-au diversificat expunerea şi către pieţele internaţionale, în special pe acţiuni şi ETF-uri listate în Statele Unite ale Americii. Cele mai tranzacţionate instrumente internaţionale de către investitorii români în perioada ianuarie – iunie 2025 au fost FibroGen (FGEN), iShares Physical Gold ETF (IDUS), Meta Platforms (META), SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) şi Tesla (TSLA). Urmează în clasament NVIDIA (NVDA), Apple (AAPL), Palantir Technologies (PLTR), Amazon (AMZN) şi ProShares UltraPro QQQ (TQQQ). Această selecţie evidenţiază o dublă preferinţă: pe de o parte, investitorii urmăresc expunerea pe termen lung către giganţi din tehnologie şi indici diversificaţi, iar pe de altă parte, tranzacţionează frecvent instrumente cu caracter tactic, influenţate de volatilitatea pieţei sau de tendinţe precum inteligenţa artificială şi mobilitatea electrică.

Activitatea de tranzacţionare în ETF-uri precum SPY şi TQQQ, dar şi în instrumente corelate cu preţul aurului, cum este IDUS, sugerează că investitorii de retail din România nu urmăresc doar potenţialul de creştere, ci şi o gestionare activă a riscurilor prin instrumente diversificate şi lichide. Prezenţa unor ETF-uri cu expunere multiplicată, concepute pentru a intensifica variaţiile de preţ, împreună cu acţiuni volatile, precum FibroGen, indică existenţa unui segment de utilizatori care adoptă strategii de tranzacţionare pe termen scurt, în paralel cu investiţiile pe termen lung.

La nivel global, NAGA a identificat cele mai tranzacţionate acţiuni în prima jumătate a anului pe baza unui eşantion reprezentativ de aproximativ 400 de utilizatori. Aceştia, activi în pieţe din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud-Est, au manifestat un interes ridicat pentru sectoare bazate pe inovaţie, în special inteligenţă artificială, servicii financiare digitale şi mobilitate electrică. Cele mai tranzacţionate acţiuni la nivel global au fost NVIDIA (NVDA), Tesla (TSLA), MicroStrategy (MSTR), Coinbase (COIN) şi Palantir Technologies (PLTR), urmate de Meta Platforms (META), Apple (AAPL), Amazon (AMZN), C3.ai (AI) şi Microsoft (MSFT).

Datele subliniază faptul că teme precum infrastructura AI (NVIDIA, C3.ai, Microsoft), expunerea pe crypto (MicroStrategy, Coinbase) şi platformele digitale (Meta, Amazon, Apple) rămân dominante în portofoliile investitorilor în 2025. Aceste nume sunt şi printre cele mai volatile, dar şi cele mai mediatizate acţiuni de pe pieţele globale de capital, oferind utilizatorilor NAGA niveluri ridicate de lichiditate, dinamism al preţului şi relevanţă tematică.

Acest comportament de tranzacţionare este în linie cu tendinţele globale observate în 2025, în care investiţiile legate de AI, interesul reînnoit pentru acţiuni corelate cu criptomonedele şi creşterea continuă a profiturilor în rândul marilor companii tech au alimentat volumele şi volatilitatea din piaţă. Multe dintre acţiunile de top tranzacţionate în cadrul platformei NAGA s-au numărat şi printre cele mai discutate pe platformele media financiare şi de social trading în perioada analizată.

La finalul lunii februarie a acestui an, NAGA a integrat acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti în platforma sa globală de investiţii, devenind primul broker internaţional care oferă acces direct la piaţa locală din România. În urma acestui demers, investitorii beneficiază de comision 0% pentru tranzacţionarea acţiunilor româneşti până la finalul anului 2025. Totodată, funcţionalităţi precum NAGA Earn continuă să extindă oferta platformei, oferind investitorilor instrumente pentru tranzacţionare activă, dar şi pentru o gestionare eficientă a capitalului disponibil.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews