„Jocurile” din Austria care umflă prețul energiei în România / Comisia Europeană, solicitată să intervină

Marii consumatori de energie din România, Bulgaria și Grecia au transmis o scrisoare comună vicepreședintelui Comisiei Europene, comisarului european pentru Energie și miniștrilor de resort din cele trei țări, solicitând intervenția instituțiilor europene pentru a introduce măsuri de sprijin care să contribuie la reducerea prețurilor la energie în sud-estul Europei. Principalul vinovat pentru prețurile mari la energie din această regiune este Austria, susțin companiile.

În scrisoare, trei asociații ale marilor consumatori de energie din aceste țări arată că industriile energointensive din regiune depind de prețuri competitive la energie pentru a-și putea menține poziția atât pe piețele locale, cât și pe cele internaționale și pentru a putea oferi produse la costuri rezonabile, scrie publicația elenă Energy Press.

Companiile acuză Austria că abuzează de prevederile legislației UE, obținând în mod continuu scutiri de la obligația de liberă circulație a fluxurilor prin interconexiunile sale internaționale și beneficiind de un tratament special în detrimentul țărilor din Europa de Sud-Est.

În prezent, sud-estul Europei se confruntă cu diferențe mari de preț față de Europa Centrală, cauzate în principal de lipsa unei interconectări suficiente între Austria și țările de la est, ceea ce afectează semnificativ România, Bulgaria și Grecia.

Ce a făcut Austria din 2020 până acum

Companiile menționează că operatorul de sistem austriac APG a solicitat o derogare de la articolul 16(8) din Regulamentul 2019/943. Această prevedere impune ca statele membre să nu limiteze capacitatea de interconectare pusă la dispoziția pieței pentru a gestiona congestiile interne. Conform regulii, cel puțin 70% din capacitatea de transport transfrontalier trebuie să fie disponibilă, cu respectarea siguranței operaționale.

APG a beneficiat de această derogare încă din 2020, dar nu există dovezi că Austria a implementat soluții pentru a facilita fluxurile de energie, în special pe frontiera cu Ungaria.

„Acest fapt afectează negativ companiile din sud-estul Europei. În mod repetat, în intervalele de vârf, capacitatea disponibilă pe relația Austria–Ungaria este redusă la 0 MW, ceea ce duce la creșteri de preț și creează o discriminare clară a piețelor din România, Bulgaria și Ungaria. Aceasta contravine principiilor integrării pieței unice europene și lovește direct în competitivitatea industriei energointensive din regiune”, se menționează în scrisoare.

Companiile cer intervenția Comisiei Europene pentru reducerea prețurilor

Cele trei asociații ale marilor consumatori de energie solicită Comisiei Europene instituirea unui mecanism temporar de sprijin pentru prețuri destinat industriei energofage din sud-estul Europei, până la eliminarea barierelor fizice care împiedică funcționarea corectă a pieței.

Totodată, companiile cer accelerarea dezvoltării și modernizării rețelelor electrice de înaltă tensiune de 400 kV din Austria și de la granița cu Ungaria, proiecte ce ar trebui clasificate drept de interes comun pentru Uniunea Europeană.

Se solicită, de asemenea, implicarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie (ACER), alături de Comisia Europeană, pentru a preveni abuzurile privind derogările și pentru a asigura o piață echitabilă și funcțională pentru toate statele membre.

Fostul ministrul al Energiei: Ce se întâmplă acum nu este solidaritate în interiorul UE

Situația nu este una nouă. Miniștrii Energiei din cele trei țări au semnalat în repetate rânduri, la Bruxelles, situația legată de lipsa interconectărilor dintre Austria și țările vecine ei.

„Am discutat cu omologii mei din Bulgaria și Grecia și am agreat că avem o problemă comună și că vom avea o poziție comună în fața Comisiei Europene în ceea ce privește problema prețului energiei, preț care este foarte mare în această parte a Europei. Este clar că piața unică europeană s-a decuplat”, a afirmat, în septembrie 2024, Sebastian Burduja, ministrul Energiei la acea dată, pentru HotNews.ro

Potrivit acestuia, principalul motiv sunt congestiile din rețea care au apărut în zona centrală a continentului, în special pe liniile dintre Austria și Ungaria, unde capacitatea de interconexiune este mică.

„Este important, în cadrul UE, să fim împreună și la bine, și la greu, însă ce se întâmplă acum nu este solidaritate”, a adăugat ministrul.

Sursa foto: Dreamstime

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews