EkoNews
Menţinerea unei poziţii financiare solide în piaţă este crucială pentru societate în această perioadă, marcată de tensiuni geopolitice şi comerciale internaţionale, precum şi de alegerile prezidenţiale din ţara noastră, se arată într-un raport al Lion Capital, publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Conducerea Lion şi-a exprimat poziţia în contextul în care nu intenţionează să propună alocarea de dividende către acţionari. Totuşi, compania a primit o solicitare în acest sens din partea Blue Capital, acţionar ce deţine 8,5% din fosta SIF Banat-Crişana. Blue Capital solicită distribuirea sumei de 80,8 milioane de lei, echivalentă cu jumătate din profitul realizat anul trecut, sub formă de dividende
În comunicatul Lion se menţionează: “Conflictul din proximitatea Uniunii Europene (precum cel din Ucraina), tensiunile comerciale internaţionale (de exemplu noile tarife vamale impuse de state precum SUA sau China), dar şi incertitudinea legată de lanţurile de aprovizionare, afectează pieţele globale. Aceste evoluţii pot duce la volatilitate accentuată a cursurilor de schimb, instabilitate în pieţele financiare internaţionale si oportunităţi speculative. În acest context, companiile prudente trebuie să păstreze lichidităţi suficiente pentru a face faţă oricăror şocuri externe neprevăzute”.
• Conducerea Lion: Vrem să utilizăm resursele financiare disponibile în scopul creşterii activului net
Potrivit conducerii Lion, în ţara noastră, anul 2025 este marcat de instabilitate. “Alegerile prezidenţiale, care au fost anulate şi vor fi reluate în luna mai, creează un climat de incertitudine politică prelungită, cu posibile efecte negative asupra deciziilor administrative şi economice. Astfel de evenimente afectează încrederea investitorilor şi a consumatorilor, iar impactul economic se va resimţi mai ales în a doua parte a anului”, se menţionează în raport.
Potrivit documentului, contextul incert poate genera o scădere a încrederii consumatorilor, ceea ce poate duce la scăderea cererii, comprimarea pieţei si scăderea consumului. Un context economic tensionat poate duce la modificări de preţuri şi reevaluări ale activelor, ceea ce creează oportunităţi de investiţii strategice.
“Conducerea îşi exprima dorinţa de a utiliza resursele financiare disponibile în scopul creşterii activului net, obiectiv care este în concordanţă cu strategia asumată a Lion Capital”, se arată în raport, adăugându-se: “Aşadar, în contextul global şi local arătat, menţinerea unei poziţii financiare solide în piaţă este crucială în această perioadă. Această abordare prudentă este conformă şi cu Politica de dividend a Lion Capital, potrivit căreia în cazul în care oportunităţile de reinvestire a profitului sunt mai atractive pentru acţionari sau în cazul de răscumpărare a unor acţiuni de pe piaţă, rentabilitatea capitalului acţionarului Lion Capital are probabilitatea de a fi mai mare decât o simplă distribuire de dividend impozabil”.
Conducerea Lion Capital susţine în continuare propunerile Consiliului de administraţie al Societăţii înscrise pe ordinea de zi a adunării generale ordinare a acţionarilor convocată pentru 24 aprilie 2025, se mai arată în raport.
• Blue Capital: Perspectivele investiţionale – pentru care Lion nu distribuie dividende – nu au fost fundamentate, certe sau predictibile
Blue Capital îşi justifică solicitarea prin politica de dividend a Lion, conform căreia societatea urmăreşte menţinerea unui echilibru între remunerarea acţionarilor prin dividende şi necesitatea de finanţare a noilor investiţii din profitul reinvestit.
Strategia promite două componente complementare şi anume: (i) creşterea atractivităţii investiţionale pe termen lung pentru acţiunile Lion şi (ii) menţinerea potenţialului investiţional, asigurând profitabilitatea sustenabilă pe termen lung a activităţii în folosul creşterii valorii create pentru acţionar.
Contrar prevederilor politicii de dividend, în ultimele trei exerciţii financiare (2022, 2023 şi 2024) nu fost propusă nicio distribuire de dividende, deşi Lion a raportat profit, se arată în solicitarea Blue Lion din data de 7 aprilie.
Conform documentului, perspectivele investiţionale – pentru care Lion nu ar distribui dividende – nu au fost fundamentate, certe sau predictibile. Mai mult decât atât, echipa de conducere a Lion nu a fundamentat modul în care a efectuat investiţiile din profitul net, respectiv randamentul investiţiilor aferent sumelor utilizate din profitul net reinvestit.
Blue Capital acuză conducerea Lion de lipsă de transparenţă, fapt ce reiese şi din modul deficitar în care este prezentat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, în sensul că nu propune o direcţie clară de creştere în sectoare investiţionale selective şi nu justifică lipsa acordării de dividende.
“Cel mai important argument în favoarea distribuirii dividendelor este necesitatea restabilirii încrederii investitorilor în conducerea fondului”, se mai arată în solicitatea Blue Capital.
În acest sens se invocă discount-ul de peste 70% al acţiunilor faţă de Valorea Unitară a Activului Net, fiind astfel fondul de investiţii cu cel mai mare discount de la BVB, conform solicitării.
“Considerăm că Lion Capital trebuie să ia măsuri imediate pentru restabilirea încrederii investitorilor şi reducerii decalajului dintre preţul de piaţă şi VUAN”, se menţionează în solicitare, printre recomandările Blue Capital fiind respectarea politcii de dividend, acordarea de dividende pentru reducerea discount-ului dintre preţ şi VUAN, răscumpărări de acţiuni pentru reducerea discount-ului şi diversificarea portofoliului prin reducerea expunerii pe sectorul financiar şi imobiliar.
• Fondurile de pensii Pilon II au fugit din acţionariatul Lion Capital
Anul trecut, Blue Capital a formulat o solicitare similară, care însă a fost respinsă de adunarea acţionarilor fostei SIF Banat-Crişana. Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), împreună cu alţi actori ai pieţei de capital, au acuzat în repetate rânduri conducerea Lion Capital că foloseşte banii societăţii pentru a controla, prin intermediari, deciziile adunării acţionarilor, exclusiv în interes propriu.
În ultimii ani, investitorii au fugit din acţionariatul fostei SIF Banat-Crişana, sugestivă în acest sens fiind dinamica deţinerilor fondurilor de pensii Pilon II. Dacă în 2016 şase din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii deţineau acţiuni ale societăţii, conform raportărilor administratorilor şi documentelor de la BVB (inclusiv NN Pensii care solicitase dividende de la SIF), la finele anului trecut, niciunul dintre fondurile Pilon II nu mai aveau acţiuni Lion. Fosta SIF Banat-Criaşa a distribuit doar o singură dată dividende în ultimii zece ani, în 2021, la presiunea AISIF.
În 2023, Blue Capital era deţinută în proporţie de 65,85% de Macelia Investments din Cipru, conform Risco.ro. În spatele Macelia se afla familia Bîlteanu.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital