Marian Nastase, Alro: Listarea la bursa ne-a adus foarte multa valoare

EkoNews

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a adus foarte multă valoare companiei, a afirmat ieri Marian Năstase, preşedintele Alro Slatina, cu ocazia evenimentului care a marcat şase decenii de producţie şi aproape trei decenii de prezenţă pe piaţa de capital a producătorului de aluminiu din Slatina.

Marian Năstase a spus: ”Bursa este o instituţie care generează încredere. Mă şochează faptul că nu înţelegem rolul de furnizor de încredere al bursei de valori pentru segmentul politic. Dacă am aduce la bursa de valori mai multe societăţi care au capital de stat – poate că unele nu au nevoie neapărat de finanţare, pentru că poate sunt cash rich (n.r. cu lichidităţi mari disponibile) – am aduce un plus de încredere prin transparentizarea lor. Acesta este, pe lângă ridicarea de capital, unul dintre aspectele cele mai importante ale bursei de valori într-o ţară de frontieră cum este România. Există societăţi ce au capital majoritar de stat, care, dacă ar fi aduse la bursă, ar deveni transparente, ceea ce înseamnă că toate discuţiile şi criticile de astăzi din jurul acestor companii s-ar estompa”.

În opinia preşedintelui Alro, sunt două categorii de companii care au nevoie să apeleze la mecanismele pieţei de capital. ”Există afaceri de familie care au fost construite în ultimii 30 de ani şi pentru care nu există o succesiune în interior. În aceste cazuri, fondatorii pot să facă exit parţial prin bursă sau chiar integral, transformând public compania. În a doua categorie sunt companii care vor să se extindă şi pentru asta au nevoie de transparenţă, au nevoie de capital şi de parteneri care preferă să intre prin bursă”, a spus Marian Năstase.

Preşedintele Alro a adăugat: ”Încrederea ni se pare un concept fundamental pentru bursă. Alro are 28 de ani de când este listată la bursă, nu intenţionează să se delisteze, iar faptul că am fost listaţi ne-a adus foarte multă valoare. Ne-a adus valoare faţă de partenerii comerciali, furnizori, clienţi, avocaţi şi partneri externi, prin transparenţă. Nu reuşim să generăm şi să furnizăm atât de multă lichiditate pentru bursă pe cât ne-am dori, dar încercăm să fim un exemplu de bune practici din punctul de vedere la guvernanţei corporative, al raportărilor ESG. Bunele practici ne-au ajutat foarte mult în activitate, noi având foarte multe exporturi. De fapt, noi nu prea ne luptăm pe piaţa internă, noi ne luptăm pe pieţele externe, unde regulile sunt extrem de stricte”.

Alro Slatina a aniversat, ieri, şase decenii de activitate neîntreruptă în industria aluminiului şi 28 de ani de la listarea acţiunilor pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Alro a fost listată în anul 1997, fiind una dintre companiile cu cea mai lungă prezenţă bursieră neîntreruptă. La aproape trei decenii de la acel moment, compania a ajuns la o capitalizare de peste un miliard de lei şi a generat, din 1997 până în prezent, peste 220.000 de tranzacţii cu peste 510 milioane de acţiuni, în valoare cumulată de 1,4 miliarde de lei. Totodată, investitorii au beneficiat de dividende brute în sumă totală de 2,65 miliarde de lei, conform unui comunicat al BVB.

La jumătatea anului trecut, Grupul Vimetco deţinea 54,2% din Alro, în vreme ce Pavăl Holding şi Fondul Proprietatea aveau câte 23,2% şi 10,2% din producătorul de aluminiu din Slatina.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews