Ministerul Energiei cere revocarea membrilor Romgaz

EkoNews

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Romgaz, cere revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al producătorului de gaze naturale, conform unui raport al emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul a solicitat completarea ordinii de zi a acţionarilor Romgaz din data de 14 aprilie cu o serie de puncte ce vizează revocarea membrilor board-ului companiei, din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr. 121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, precum şi alegerea membrilor provizorii a board-ului cu un mandat de cinci luni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţase în urmă cu două săptămâni că va cere revocarea membrilor consiliilor unor companii deţinute majoritar de stat, pentru a respecta criteriile acestui jalon din PNRR, care vizează guvernanţa corporativă în întreprinderile cu capital de stat. În toamna anului trecut, Comisia Europeană a transmis Guvernului Ciolacu o scrisoare prin care anunţa suspendarea plăţii a 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, din cauza conflictelor de interese şi a influenţelor politice în numirea directorilor companiilor de stat din domeniul energetic.

Consiliul de Administraţie al Romgaz este compus în momentul de faţă de preşedintele Dan Dragoş Drăgan şi membrii Aristotel Marius Jude, Marius Gabriel Nuţ, Răzvan Braslă, Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balasz şi Elena Lorena Stoian.

Săptămâna trecută, ministerul a înaintat o solicitare similară pentru Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica.

Romgaz, cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din ţara noastră, a încheiat anul 2024 cu un profit net de 3,21 miliarde lei, în creştere cu 14,48% faţă de 2023. Veniturile au scăzut cu peste 11%, la 8,54 miliarde lei. Producţia de gaze naturale a crescut cu 3,64%, la 4,962 miliarde de metri cubi, în timp ce producţia de energie electrică a scăzut cu 8,55%, la 880,3 GWh.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 23,3 miliarde lei.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews