Ministerul Energiei începe un studiu pentru a identifica potențialul eolian al Mării Negre

Ministerul Energiei lansează un apel public pentru companiile și experții interesați de realizarea studiului de identificare și delimitare a perimetrelor din Marea Neagră care pot fi concesionate pentru dezvoltarea de parcuri eoliene offshore.

Studiul va analiza potențialul eolian din Marea Neagră, caracteristicile geotehnice ale mediului marin, impactul de mediu și biodiversitatea, posibilitățile de racordare la Sistemul Energetic Național, dar și compatibilitatea cu alte utilizări ale spațiului maritim – precum navigația, pescuitul, extracțiile sau zonele militare.

În plus, vor fi evaluate și aspectele logistice, de securitate și transport, pentru a propune o prioritizare coerentă a perimetrelor ce pot susține dezvoltarea de proiecte strategice.

În acest demers, Ministerul Energiei beneficiază de sprijinul unor parteneri internaționali de renume, precum Banca Mondială, și al Comisiei Europene, prin instrumentul TSI oferit de Secretariatul General REFORM.

„Marea Neagră este o resursă energetică strategică pentru țara noastră, pe care prea puțin am valorificat-o până acum, dar care poate deveni un pilon esențial al securității energetice naționale și regionale.

Prin producția de gaze din perimetrul Neptun Deep și prin producția de energie electrică din perimetrele eoliene offshore, cu un potențial teoretic total de 76 GW conform studiului Băncii Mondiale, sistemul energetic românesc devine mai sigur și contribuie la creșterea competitivității și rezilienței economiei naționale”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, studiul pe care îl va pregăti ministerul va sta la baza deciziilor strategice de concesionare a perimetrelor offshore și va oferi investitorilor o viziune clară, fundamentată științific și în acord cu cele mai bune practici internaționale.

Ministerul Energiei și-a planificat instalarea a minimum 3 GW de energie eoliană offshore până în anul 2035

”Invit toți actorii relevanți – companii, consorții, institute de cercetare – să participe activ la acest proces. Împreună vom transforma potențialul Mării Negre într-un motor real al tranziției energetice din România”, a mai transmis ministrul.

Studiul are ca obiectiv final susținerea dezvoltării unei capacități instalate de energie eoliană offshore de minimum 3 GW până în 2035, în linie cu țintele asumate de România la nivel european.

Expresiile de interes pot fi transmise până la data de 10 iunie 2025.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: https://energie.gov.ro/offshore-wind

Sursa foto: Dreamstime

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews