Ministrul finanțelor consideră că produsele românești trebuie livrate mai mult pe piața europeană, după deciziile lui Trump privind taxele vamale

Guvernul pregătește scheme de ajutor de stat pentru sectoarele care ar putea suferi în urma deciziilor președintelui SUA Donald Trump, a declarat Tánczos Barna, ministrul finanțelor, la finalul ședinței Guvernului de joi. Întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile analizate, ministrul a spus că sunt așteptate propuneri din partea industriei.

„Le vom discuta (n.red. soluțiile) cu industria și vom căuta soluția care să răspundă cel mai bine nevoilor. Așteptăm propuneri, nu vrem să impunem sheme de ajutor de stat care să nu fie eficiente”, a spus Tánczos Barna.

Și premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, măsuri de sprijin pentru industriile afectate de taxele vamale majorate anunțate de Trump.

Ministrul finanțelor a spus că săptămâna viitoare, luni sau marți, vor fi purtate discuții punctuale cu reprezentanții Confederației patronale Concordia și asociației din domeniul auto Acarom.

Potrivit ministrului, această situație „poate să reașeze relațiile comerciale cu SUA”. „Dacă exporturile sunt îngreunate, trebuie să ne reorientăm și să avem cat mai multe produse consumate în UE sau într-o țară din Europa”, a precizat ministrul finanțelor. Altfel spus, produsele românești vor trebui să se îndrepte mai mult către piața europeană.

Tánczos Barna susține industria merge mai bine decât anul trecut. „Vă pot spune că primele luni ale anului nu dau încă motive de îngrijorare, industria merge chiar mai bine decât în 2024. Încasările sunt în creștere față de 2024”, a precizat ministrul.

Reamintim că miercuri președintele american a anunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană și de 34% pentru cele din China. Șefa Comisiei Europene a anunțat că UE pregătește contramăsuri.

Măsurile, anunțate de la Grădina de Trandafiri a Casei Albe în ceea ce Trump a numit „Ziua Eliberării”, includ o taxă universală de bază, precum și taxe reciproce țintite.

Mulți economiști se tem că taxele vor crește inflația în cea mai mare economie din lume, scrie Financial Times. Ele vor fi păstrate până când Trump va crede că obiectivele sale – creșterea veniturilor și relansarea producției în SUA – sunt îndeplinite.

„Ziua Eliberării” Americii, așa cum a numit Donald Trump ziua de 2 aprilie, când a anunțat impunerea de noi taxe vamale la importurile SUA, este văzută de UE ca o lovitură majoră pentru economia mondială.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews