După mai puțin de un an de la lansarea businessului în țara noastră, firma germană Karl Mayer, specializată în producția de utilaje textile, a plecat din România. Ei anunțaseră în mai anul trecut că vor face două fabrici: una la Baia Mare și o alta în localitatea Groși, urmând să ajungă la câteva sute de angajați. În zonă, șomajul e la 2,5%, jumătate din media pe țară, potrivit datelor Statisticii.
Fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș, liberalul Ionel Bogdan, în prezent deputat, a fost cel care a negociat venirea nemților la Baia Mare, a povestit el într-un dialog cu HotNews. „Am negociat doi ani cu ei ca să vină. În luna mai a anului trecut au și angajat primii câteva zeci de oameni pe care i-au ținut la training câteva luni în Germania”, își amintește Bogdan.
Au închiriat birouri în centrul vechi al orașului Baia Mare, au adus 5 mașini mari de prelucrare prin așchiere de mare precizie, una fiind pusă deja în funcțiune, urmând să producă ace și consumabile, spune fostul șef al CJ Maramureș. El mai susține că a văzut planuri ale germanilor făcute pe 24 de ani pentru România. Investițiile urmau să fie făcute în 5 etape. Investiția totală era de jumătate de miliard de euro.
Bogdan mai spune că a aflat de plecare la un apropiat al proprietarului de la care Karl Mayer închiriase birourile că nemții au reziliat brusc contractul de închiriere. „Probabil că în actualul context geopolitic au luat această decizie de a pleca”, crede actualul deputat.
Piața germană e în derivă, Karl Mayer a adus un CEO specializat în restructurări și tăieri
Compania din Obertshausen trece din nou printr-o perioadă dificilă. Uwe Lüders a fost instalat ca CEO interimar al Karl Mayer, având mandat de a scoate Karl Mayer din criză.
În prima ședință cu angajații, noul CEO le-a spus că vin vremuri grele. „Am suferit pierderi relativ mari în ultimii doi ani. Dacă acest lucru mai continuat, am putea ajunge într-o criză periculoasă”, a declarat Uwe Lüders pentru presa germană.
„Trădați” de divizia digitală
Noul CEO Uwe Lüders, 72 de ani, este un veteran în industria ingineriei mecanice, având 40 de ani de experiență în management. El este președintele Consiliului consultativ Karl Mayer din 2017 și e președintele Consiliului de administrație de la 1 ianuarie 2025.
„Înțeleg foarte bine ingineria mecanică”, spune el. El era ajutat de Karl Josef Mayer, în calitate de delegat al consiliului consultativ și membru al familiei fondatoare a companiei.
Dar Karl Mayer a părăsit anul trecut echipa de conducere executivă, împreună cu alți doi membri.
Pierderile erau generate în primul rând de divizia digitală KM.ON, cu sediul în Frankfurt-Sachsenhausen, care a fost fondată în urmă cu aproximativ șase ani și de atunci a înregistrat o pierdere de 41 de milioane de euro. Mica companie cu 39 de angajați a lucrat în Sachsenhausen „ca într-un turn de fildeș”, spune Lüders. „Asta nu mai poate continua așa.” KM.ON avea ca modelul de afaceri dezvoltarea de soluții software pentru industria de tricotat.
Lüders: „Nu vom mai face investiții uriașe în România. Nu am genera vânzări semnificative!”
Dar asta nu este tot. Locul de producție din România nu va fi extins, ci înghețat, așa cum spune CEO-ul interimar Lüders. „Nu vom mai face investiții uriașe acolo.” Nu am genera vânzări semnificative, spune el.
HotNews a trimis un set de întrebări conducerii companiei, dar până la redactarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Până în prezent, principala piață de vânzare externă a firmei Karl Mayer a fost China.
Dar acum își vor orienta investițiile în fabrica din Obertshausen, „pentru că acolo avem know-how-ul”.
Efectele vor fi mai vizibile la producătorul de mașini de tricotat plate Stoll (Reutlingen), care face parte din grupul Karl Mayer din 2020: „Din păcate, vor exista reduceri drastice și acolo”, a anunțat Lüders.
Sursa foto: dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie