Mutare fără precedent a agenției de rating S&P, care anunță că prognozele pentru toate țările vor fi reevaluate după taxele vamale anunțate de SUA

Agenția de evaluare financiară S&P Global a anunțat vineri că revizuiește toate previziunile sale macroeconomice, pe fondul taxelor vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump, o decizie care va alimenta probabil temerile unui nou val de retrogradări ale ratingurilor de credit, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

S&P își justifică decizia prin faptul că dimensiunea și amploarea noilor taxe au depășit cele mai multe așteptări.

Previziunile revizuite vor fi date publicității săptămâna viitoare, deși estimările inițiale includ o creștere a inflației în SUA aproape de 4% până la finalul anului, față de un nivel prognozat anterior de 3%. De asemenea, impactul asupra economiei SUA va depinde de nivelul măsurilor de retorsiune și de modul în care sunt utilizate veniturile de pe urma taxelor vamale, în special dacă vor finanța reduceri fiscale, a notat S&P într-un comunicat.

Chiar și într-un scenariu în care există reduceri fiscale și măsuri de retorsiune „relativ modeste”, creșterea PIB-ului va fi probabil cu trei-patru zecimi de punct procentual mai scăzută decât cele mai recente previziuni ale agenției.

„Încă nu vedem o recesiune așa cum este definită de NBER (adâncime, durată, dispersie largă a slăbiciunii, nu doar două trimestre consecutive de scădere a activității economice) în următoarele 12 luni. Dar admitem că probabilitatea subiectivă a unei recesiuni în următoarele 12 luni a urcat acum la 30%-35%, de la 25% în martie”, apreciază agenția de rating.

Și în restul lumii S&P va înrăutăți probabil previziunile de creștere a economiei.

Marile economii, cum ar fi zona euro și China, vor înregistra probabil ajustări mai reduse, de aproximativ un sfert de punct procentual pe an, în timp ce economiile mai deschise, care depind puternic din punct de vedere comercial de SUA, vor înregistra probabil revizuiri mai ample.

„Acesta este cazul, de exemplu, pentru Irlanda și Elveția în Europa și economiile în creștere rapidă din regiunea Asia-Pacific”, a explicat S&P.

„O presiune suplimentară pe evoluția economiei”

Analiștii agenției se așteaptă ca în următoarele zile alte țări să răspundă, prin diverse metode, la taxele vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump. „Aceste potențiale măsuri de retorsiune vor pune o presiune suplimentară pe evoluția economiei”, avertizează S&P.

China a anunțat vineri că va impune taxe vamale „reciproce” de 34% pentru toate importurile din Statele Unite, în timp ce Japonia a declarat astăzi că are în vedere un răspuns „fără precedent” la noile taxe anunțate miercuri de președintele american Donald Trump.

„Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la taxele vamale impuse asupra oțelului și, în prezent, pregătim măsuri suplimentare pentru a ne proteja interesele și companiile, în cazul în care negocierile eșuează”, a declarat joi și Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

„Vom urmări, de asemenea, cu atenție efectele indirecte pe care aceste taxe le-ar putea avea. Nu putem absorbi un excedent global de capacitate, și nici nu vom accepta dumpingul pe piețele noastre”, a spus von der Leyen, în contextul în care blocul comunitar se pregătește pentru un val de exporturi mai ieftine din China și din alte regiuni, care vor fi excluse de pe piața americană.

Ea a avertizat asupra impactului pe care demontarea ordinii comerciale globale de către Trump îl va avea asupra consumatorilor și companiilor. „Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente. Medicamentele vor costa mai mult, la fel și transportul. Inflația va crește”, a mai declarat aceasta.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews