PAID și-a majorat capitalul social: Mai multe fonduri pentru despăgubirile locuințelor afectate de cutremure, inundații și alunecări de teren

PAID România, societatea care plătește despăgubirile locuințelor asigurate care sunt afectate de cutremure, inundații și alunecări de teren, a anunțat miercuri finalizarea unei noi majorări de capital. „Această majorare susține capacitatea PAID de a răspunde prompt în cazul unor evenimente catastrofale și de a garanta protecția locuințelor asigurate”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID România.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a crescut de la 19.341.819 lei la 193.418.190 lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, a anunțat miercuri societatea.

Măsura este menită să consolideze capacitatea financiară a PAID într-un context economic volatil și expus tot mai frecvent la fenomene naturale extreme, susține asigurătorul.

În prezent, PAID gestionează aproape 2,35 milioane de polițe PAD și a contribuit, în cei 16 ani de activitate, la reconstrucția a peste 18 mii de locuințe, oferind despăgubiri în urma riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Peste 3 milioane de euro, despăgubiri plătite pentru casele afectate de inundații în 2024

Proprietarii care și-au asigurat locuințele împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren au primit despăgubiri de peste 19,32 milioane de lei anul trecut, cele mai multe – de peste 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) fiind pentru daunele produse de inundații, arată datele PAID, societatea care emite polițele obligatorii de asigurare împotriva acestor trei dezastre naturale. Inundațiile din județele Vaslui și Galați au provocat cele mai mari daune locuințelor în toamna anului trecut, afectând mii de români.

  • Asigurarea locuințelor împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren (asigurarea PAD) este obligatorie conform Legii 260/2008. Costul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile și 50 de lei pentru locuințele din chirpici sau paiantă.
  • Proprietarii care plătesc aceste sume pot primi despăgubiri de maxim 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua, dacă locuințele sunt afectate de cele trei fenomene ale naturii.
  • În teorie, amenda pentru neasigurarea obligatorie a locuinței este între 100 și 500 de lei. În practică, însă, până acum nu a fost aplicată nicio amendă. Cei care trebuie să aplice sancțiunea sunt primarii, care, însă, au nevoie de voturile oamenilor și se feresc să fie personaje negative.

Peste 2,34 milioane de locuințe aveau asigurare obligatorie (PAD) împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor la data de 31 decembrie 2024, în creștere cu 14,4% comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2023, arată cele mai recente date publicate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews