ANPC retrage ordinul prin care comercianții erau obligați să afișeze adaosul comercial pentru fiecare articol în parte. Decizia de retragere vine după consultările cu mediul de afaceri, din care a rezultat că ordinul ar fi descurajat investițiile, ar fi generat confuzie pentru consumatori, ar fi dus la facilitarea unor înțelegeri anticoncurențiale și ar fi creat diferențe între platformele online românești din cele din afara țării.
Instituția detaliază care ar fi fost efectele acestui ordin.
Descurajarea investițiilor: întrucât vor fi afectate investițiile în sectoare cheie pentru economia României, cum este cel al retailului alimentar și non-alimentar, distribuție, procesare, precum și, nu în ultimul rând, producție.
Acest aspect va avea un efect negativ nu numai asupra operatorilor economici din lanțul de aprovizionare alimentar și non-alimentar, dar și în industrii colaterale, cum ar fi construcții și materiale de construcții, antrepriză și sub-antrepriză, logistică și transport etc, explică ANPC.
Calitatea produselor oferite ar fi scăzut, întrucât comecianții ar fi fost încurajați să aleagă produse cu adaos mic
Efecte negative la nivelul consumatorilor: deoarece prin intrarea în vigoare a ordinului nu se va asigura o mai bună informare a consumatorilor sau respectarea drepturilor acestora.
Afișarea la raft a prețurilor de achiziție, de import sau al prețului primului distribuitor de pe lanț și a adaosului comercial, va genera în mod evident confuzie la nivelul consumatorilor, cunoașterea acestor detalii comerciale neaducând în concret niciun avantaj real, documentat, pentru aceștia din urmă.
De asemenea, calitatea produselor oferite riscă să scadă, comercianții putând fi determinați să aleagă pentru portofoliul lor produse cu adaos mic, în defavoarea celor cu calitate ridicată.
Măsura ar fi dus la crearea unor diferențe între platformele online românești și cele din afara țării
Efecte negative la nivelul relațiilor B2B – care determina un dezechilibru la nivelul lanțului de aprovizionare B2B și al relațiilor comerciale desfășurate exclusiv între profesioniști (e.g. importator – distribuitor, distribuitor – distribuitor, distribuitor – comerciant, distribuitor – producător, producător – procesator), în considerarea riscurilor asociate divulgării secretelor comerciale (e.g. facilitarea unor posibile înțelegeri anticoncurențiale, practici concertate, precum și inițierea unor valuri de conflicte în acest context, în contextul prețului de achiziție negociat în funcție de volume, distanță etc., aspecte care sunt necunoscute consumatorilor, sau cum nu sunt transparențiate nici cheltuielile semnificative ce apar în lanțul de producție, procesare și comercializare sau taxele multiple pe care tot operatorii economici le plătesc către bugetele de stat sau locale, se mai arată în documentul ANPC.
Diferența de tratament între comercianți și platformele online stabilite pe teritoriul României prin comparație cu cele din afara României, în special din state terțe – se va crea o obligație suplimentară de informare pentru comercianții și platformele online de pe teritoriul României, fără ca respectarea obligației să fie controlată și sancționată în raport cu cei comercianți și platformele online din state terțe care prestează servicii pe teritoriul României.
Având în vedere încălcările sistematice ale dreptului UE săvârșite de platformele care provin din state terțe și lipsa unor acțiuni concrete de supraveghere și sancționare din partea autorităților naționale, astfel se vor accentua diferențele de tratament între cele două tipuri de operatori economici.
Având în vedere aspectele menționate precum și posibilitatea scăderii competitivității României în raport cu alte state membre U.E., Ordinul privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate raportat la prețul de achiziție, se retrage.
ANPC dorea ca magazinele să afișeze adaosul comercial aplicat fiecărui produs
Direcția Generală Control și Supraveghere Piață din cadrul A.N.P.C., a publicat la mijlocul lunii martie un proiect de ordin privind informarea consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate raportat la prețul de bază al producătorului.
Potrivit proiectului, firmele vor fi obligate să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde acesta este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare și mărime.
„În cazul comerțului on-line afișarea adaosului se va face „în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului”, arată documentul citat.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie