Volumul de tranzacții pe burse s-a redus dramatic pe măsură ce investitorii adoptă o poziție defensivă după ce și-au redus expunerea înaintea unei reacții probabil volatile a piețelor financiare în ziua în care președintele american Donald Trump își va dezvălui planurile privind taxele vamale reciproce unei lumi tensionate, relatează Reuters miercuri dimineața.
Între timp, doar prețul aurului dă semne de dinamism. Acțiunile de pe piețele asiatice au fost volatile, dar s-au menținut în intervale relativ restrânse de preț după ce Wall Street a reușit să încheie o sesiune la fel de instabilă într-o notă mai fermă.
Contractele futures indică o deschidere temperată a piețelor europene.
De săptămâni întregi, investitorii sunt concentrați asupra a ceea ce Trump a numit „Ziua Eliberării”, eveniment care se așteaptă să aducă taxe vamale drastice atât pentru aliații, cât și pentru adversarii SUA. O declarație a lui Trump este programată în Grădina de Trandafiri a Casei Albe pentru ora 20:00 GMT, 23:00, ora României.
Amenințarea represaliilor din partea altor țări sugerează că perioada de incertitudine este departe de a se încheia.
Indiferent de forma finală a planului comercial al lui Trump, taxele vamale nu acționează toate la fel.
Îngrijorări că Trump va impune o taxă vamală generală pe toate importurile
Însă administrația de la Casa Albă a declarat că noile taxe vamale ce vor fi anunțate miercuri vor intra în vigoare imediat, ceea ce sugerează un spațiu limitat pentru negocieri și posibilitatea unor reacții extinse din partea țărilor afectate. Pe scurt, investitorii se tem că piețele ar putea înregistra căderi bruște.
Detaliile planului comercial vor fi esențiale, mai ales după ce consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a declarat pentru „Fox News Sunday” că aceste taxe ar putea genera venituri de 600 de miliarde de dolari anual.
Analiștii au calculat imediat că asta ar însemna o rată medie de 20% pentru toate importurile pe care le fac SUA, în loc să vizeze doar anumite state sau produse.
Trump a impus deja taxe vamale pe aluminiu, oțel și automobile, crescând în același timp taxele pentru toate bunurile importate din China. Acest lucru a tulburat piețele, pe fondul temerilor că un război comercial de amploare ar putea declanșa o încetinire accentuată a economiei globale.
În această perioadă de incertitudine, prețul aurului a crescut vertiginos, atingând un nivel record de peste 3.000 de dolari pe uncie. Prețul metalului prețios a urcat cu 19% în acest an, după ce în 2024 a înregistrat o creștere de 27%, cel mai mare randament anual al său din ultimul deceniu.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie