Principalul risc pe termen scurt este retrogradarea în categoria nerecomandată investițiilor, spune șeful asociației celor mai titrați economiști

O întrebare suplimentară introdusă în sondajul lunar pe care Asociaţia Chartered Financial Analysts (CFA) România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, îl fac în rândul membrilor, s-a referit la anticipațiile privind retrogradarea României în categoria de rating nerecomandată investițiilor („junk”).

Astfel, conform rezultatelor, 82% dintre participanți anticipează menținerea, în următoarele 12 luni, a României în categoria de rating recomandată investițiilor, în timp ce 18% anticipează o retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”).

Din punct de vedere statistic, când perspectiva unui emitent este revizuită la „negativ”, în unul din trei cazuri acesta este retrogradat în următoarele 12 luni

De asemenea, cu cât ratingul este mai slab (ex: BBB-, BB+), cu atât riscul de retrogradare după o perspectivă negativă este mai ridicat.

Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România declară: “În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”). Acest risc este strâns legat de consolidarea fiscală necesară, solicitată de agențiile de rating, pentru a aduce deficitul bugetar în zona de sustenabilitate într-un termen rezonabil.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna martie cu 7,3 puncte până la valoarea de 43,9 puncte. Această situație s-a datorat exclusiv creșterii componentei de anticipații a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente a rămas relativ similară .

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2026) s-a redus comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie și a atins nivelul de 4,65%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 61% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 29% anticipează o scădere. De asemenea 74% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a ramas similar cu exercitiul anterior la valoarea medie a anticipațiilor de 7,4% din PIB. Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situează, în scădere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 1,0%, existând și opinii în rândul participanților privind o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 58% în următoarele 12 luni, mai arată comunicatul transmis de CFA România.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews