Producătorii români care exportă mobilă în SUA sunt disperați: „Facem înțelegeri cu revânzătorii, cu distribuitorii. Nu putem ține pasul cu toate aceste decizii luate peste noapte”

După ce au fost nevoiți să găsească alte piețe de export după invazia Rusiei în Ucraina, exportatorii de mobilier români se văd loviți teribil de taxele vamale puse de Donad Trump, ei cucerind relativ recent piața americană. Partea proastă este că aceste schimbări lovesc și contractele în curs, contracte care nu mai pot fi acum schimbate.

Producătorii români discută acum cu revânzătorii, cu marii retaileri, cu distribuitorii, despre contractele pe anul următor.

„Cu o cifră anuală de circa 2,5 miliarde de euro, România este unul dintre cei mai mari exportatori de mobilă din Europa, având clienți în peste 120 de țări. Avem lemn de calitate, meșteri pricepuți, designeri de produs, creăm mobilă inovativă, multifuncțională, modernă sau mobilier de lux, avem o tradiție în prelucrarea superioară a lemnului, dar acum ne simțim copleșiți de taxe și impozite, de reglementări, de decizii care se iau ad-hoc, iar industria românească de mobilă își pierde treptat competitivitatea. Producătorii fac înțelegeri cu revânzătorii, cu marii retaileri, cu distribuitorii, pe termen lung. Nimeni nu poate ține pasul cu toate aceste decizii care se iau peste noapte”, a declarat Nadina Nedelea Rus, director executiv Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR.

SUA se află pe locul 12 în exporturile de mobilă ale României. Anul trecut, România a exportat produse de mobilier în valoare de aproape 64 de milioane de euro.

Cel mai bun an pentru exportul de mobilă către SUA a fost 2022, când valoarea mobilei exportate a fost de 96,6 milioane de euro. Practic, în ultimii 15 ani exporturile de mobilă ale producătorilor români în SUA au crescut de aproape 5 ori.

               Primele 12 țări de destinație a exportului de mobilă din România

1            Germania

2            Franța

3            Cehia

4            Slovacia

5            Italia

6            Olanda

7            Marea Britanie

8            Belgia

9            Polonia

10          Suedia

11          Spania

12          SUA

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews