Capacitatea totală de producție energie electrică a prosumatorilor aproape s-a dublat anul trecut, de la 1,3 GW la 2,4 GW, potrivit Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie. Din panourile solare de pe acoperișuri a fost livrată în rețeaua energetică națională o cantitate de 1,2 TWh, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
- „Cea mai interesantă cifră este cantitatea enormă de energie în exces, injectată în rețea de către toți prosumatorii din România în 2024, care a ajuns, conform datelor primite de la ANRE, la 1,2 TWh energie totală (circa 2,5% din consumul național total – n.r.).
- Această energie a fost distribuită exclusiv în rețelele de joasă și medie tensiune și a fost consumată și apoi facturată de către furnizorii de energie lunar, vecinilor noștri consumatori. Ea a fost produsă și consumată local, în perimetrul de funcționare al transformatoarelor de joasă și medie tensiune din localități”, se arată într-un comunicat al asociației.
Potrivit prosumatorilor, această cantitate de energie valorează peste 100 de milioane de euro și echivalează cu o linie de credit pentru furnizori, întrucât aceștia plătesc energia prosumatorilor la 24 de luni de la facturare, așa cum prevede legislația aflată în vigoare.
- „Beneficiind de energie ieftină fără plată imediată, furnizorii din România au beneficiat și în 2024 de o linie de credit mascată de peste 100 milioane de euro.
- România este singura țară din Europa unde funcționează acest sistem de creditare mascată a furnizorilor de energie. Cei care l-au inventat pot fi mândri de el. În 2022, 2023 și 2024, prosumatorii români au creditat fără dobândă furnizorii de energie din România cu peste 150 milioane euro”.
În țările vest-europene, prosumatorii primesc lunar banii pentru energia furnizată în rețea
În țările vest-europene, mecanismele de compensare pentru surplusul de energie electrică injectat în rețea de către prosumatori variază semnificativ, spune APCE, iar compensarea pentru energia injectată în rețea de către prosumatori se realizează lunar sau conform ciclului obișnuit de facturare al furnizorului de energie.
- „Sistemul din Romania a fost „perfecționat” de ANRE în anul 2022, cel mai probabil la inițiativa furnizorilor de energie, sub forma „păstrării energiei la dispoziția prosumatorilor” timp de 2 ani – de la data facturării.
- Mulți furnizori nu au facturat la timp cu intenție, fără să fie aspru pedepsiți tot de către ANRE și s-a ajuns astăzi ca anumiți prosumatori, clienți la Electrica Furnizare, să nu știe cand vor primii banii pe energie”, se mai arată în comunicatul APCE.
Reprezentanții asociației amintesc că în Camera Deputaților se află o inițiativă legislativă (PL-x 605/2023) care permite plata lunară a facturilor către prosumatori. Proiectul de lege a trecut recent de Comisia de industrii și mai este nevoie de Comisia economică, apoi de votul plenului.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) solicită ferm:
- Adoptarea de urgență a PL-x 605/2023 și, implicit, plata lunară garantată pentru prosumatori;
- Uniformizarea TVA la 9% pentru întreg sistemul fotovoltaic (inclusiv baterii);
- Tratament echitabil pentru prosumatori, ca parte esențială a tranziției energetice în România.
Sursa foto: Dreamstime
Articol preluat de pe: Hotnews Economie