Reuters: Interesul investitorilor straini pentru bursa londoneza renaste, dupa ani de neglijare

EkoNews

Piaţa bursieră din Marea Britanie pare în sfârşit să îşi revină, după ani de subperformanţă faţă de restul Europei, pe fondul existenţei unui acord comercial între Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, al unor reglementări mai relaxate şi al evaluărilor reduse ale acţiunilor, care generează randamente atractive şi încep să atragă investitori străini, potrivit unei articol publicat de Reuters, la finele săptămânii trecute.

Autoritatea de supraveghere financiară londoneză a anunţat că va introduce noi reglementări pentru a stimula pieţele de capital din Marea Britanie, în timp ce ministrul de finanţe, Rachel Reeves, le-a cerut actorilor din sectorul financiar să nu mai contureze o imagine negativă a acţiunilor britanice în faţa investitorilor de retail, în contextul în care caută soluţii pentru a revigora o economie aflată în impas, mai notează publicaţia menţionată.

Pentru investitorii străini, indicele blue-chip începe să pară atractiv, având în vedere aprecierea lirei sterline din acest an, iar administratorii de active spun că percepţia asupra Regatului Unit începe să se schimbe.

Justin Onuekwusi, director de investiţii la firma de gestionare a averilor St. James’s Place, a declarat: ”Vedem semne că marii administratori de active încep să revină pe piaţa din Marea Britanie. Mă refer la fonduri instituţionale din afara Regatului Unit – cum ar fi fonduri de capital universitar, fonduri de pensii, deţinători de active şi manageri de avere – care, după Brexit, aveau o expunere foarte scăzută pe piaţa britanică”.

Calculat în dolari, indicele FTSE-100 a urcat cu aproape 18% de la începutul anului, coşul de acţiuni fiind pe cale să aibă cele mai mari randamente în dolari din 2009 încoace. Prin comparaţie, indicele S&P 500 a crescut cu doar 6% în aceeaşi perioadă.

Lira sterlină, care s-a apreciat cu 7% în acest an faţă de dolar, pe fondul retragerii investitorilor din activele americane din cauza incertitudinii tot mai mari legate de politicile preşedintelui Donald Trump, reprezintă un factor de presiune pentru companiile din indicele FTSE, dintre care 80% îşi obţin veniturile din pieţele externe, mai notează Reuters.

Totuşi, prezenţa numeroaselor companii defensive de mari dimensiuni în indice – din domenii precum sănătatea, utilităţile sau comerţul alimentar – oferă o protecţie împotriva volatilităţii economiei. Exemple în acest sens sunt producătorul farmaceutic AstraZeneca sau lanţul de supermarketuri Tesco. De asemenea, indicele include acţiuni din sectorul resurselor, sensibile la creşterea economică, precum Anglo American şi British Petroleum, care beneficiază de evoluţiile favorabile ale pieţelor de petrol, cupru şi aur.

În plus, Marea Britanie este una dintre puţinele economii care se confruntă cu o incertitudine comercială redusă, având deja un acord comercial încheiat cu Statele Unite. În schimb, Uniunea Europeană este ameninţată cu tarife vamale de până la 30%, dacă nu se ajunge la un acord până la 1 august.

Ceai şi biscuţi

Bursa din Marea Britanie este ca o cană reconfortantă de ceai cu biscuiţi într-o lume plină de incertitudini. Nu oferă nimic spectaculos, ci doar companii stabile, care îşi fac treaba constant, zi de zi, a spus Dan Coatsworth, analist de investiţii la AJ Bell, citat de Reuters.

Potrivit sursei menţionate, evaluările bursiere ale companiilor din indicele FTSE-100 se află, de ani buni, sub nivel altor pieţe europene. Votul pentru Brexit din 2016 a accentuat această tendinţă, întrucât tot mai puţine companii au ales să se listeze la bursă în Londra, iar interesul pentru preluări şi fuziuni a scăzut, din cauza incertitudinilor politice şi economice care predominau atunci.

Acum, piaţa din Regatul Unit începe să recupereze teren. Raportul preţ/profit estimat pentru următoarele douăsprezece luni al FTSE-100 este de 12,5 – cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani – în timp ce pentru indicele STOXX este de 14,11, marcând astfel cel mai mic ecart dintre cele două din ultimele optsprezece luni, potrivit datelor London Stock Exchange Group.

Indicele S&P se tranzacţionează la un raport preţ/câştig de 23, ceea ce înseamnă o primă de aproape zece puncte faţă de FTSE – în condiţiile în care, în urmă cu zece ani, diferenţa era de sub două puncte.

”Performanţa modestă a pieţei din Marea Britanie, mai ales comparativ cu cea a pieţei Statelor Unite în ultimii doi ani, a început să se corecteze. Suntem încă la începutul drumului,” a spus Michael Stiasny, şeful departamentului de acţiuni britanice la firma de administrare a activelor M&G Investments, adăugând că piaţa londoneză s-a tranzacţionat la un ”discount considerabil”.

Lira sterlină este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani faţă de dolar, însă s-a depreciat în raport cu euro în acest an, ceea ce oferă un impuls favorabil marilor exportatori incluşi în indicele FTSE.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Regatului Unit, însumând 41% din exporturile britanice în 2024, în timp ce Statele Unite ocupă locul al doilea, cu 22%, conform datelor oficiale.

Dar, nu totul este atât roz, în condiţiile în care economia britanică dă semne de slăbiciune, inflaţia se menţine mult peste ţinta de 2% a Băncii Angliei, iar afacerile şi gradul de ocupare a forţei de muncă sunt în declin, scrie Reuters.

Potrivit datelor Barclays, acţiunile din Marea Britanie au înregistrat ieşiri nete 20 de miliarde de dolari în 2025, însă în ultima lună fluxurile s-au redus semnificativ. În contrast, pieţele europene au atras 13 miliarde de dolari de la începutul anului, dar ritmul intrărilor a încetinit considerabil.

Sebastian Raedler, strateg-şef pentru acţiuni europene la Bank of America Merrill Lynch, a declarat că, în opinia sa, creşterea puternică a indicelui FTSE se datorează în mare parte cursului valutar şi este în linie cu tendinţele din restul Europei.

”Per ansamblu, FTSE a avut o performanţă uşor superioară, dar, aş spune, într-un context marcat de numeroase evenimente majore… o supraperformanţă de 2% a pieţei britanice în acest an ar fi, din punctul meu de vedere, un aspect de o importanţă relativ scăzută,” a spus el, referindu-se la diferenţa procentuală dintre câştigurile FTSE şi cele ale indicelui STOXX în 2025, potrivit Reuters.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews