Schimbări la e-Factura: Agricultorii persoane fizice și institutele sau centrele culturale din alte state, exceptați de la utilizarea sistemului până la 1 octombrie 2025

Guvernul a aprobat luni o ordonanță de urgență care prevede prorogarea, până la data de 1 octombrie 2025, a obligativității utilizării sistemului național RO e-Factura pentru institutele sau centrele culturale ale altor state care activează în România în baza unor acorduri interguvernamentale și pentru agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori. Cerințele tehnice pentru utilizarea sistemului nu permit îndeplinirea normei actuale de către cele două categorii menționate mai sus, a transmis Executivul.

Structurile antifraudă teritoriale judeţene nu vor mai fi operaționalizate de la 1 iulie

O altă modificare aprobată prin acest OUG este că Direcția generală antifraudă fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală își va păstra organizarea actuală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.

Astfel, motivat de principiile stabilite în Programul de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR-Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor 2025 – 2028, pentru care s-a obținut încrederea Parlamentului României, sunt abrogate prevederile prin care urmau să se operaţionalizeze, începând cu data de 1 iulie 2025, structurile antifraudă teritoriale judeţene.

Totodată, a fost abrogată și reglementarea ce viza reorganizarea direcțiilor regionale antifraudă fiscală pentru a asigura funcționalitatea și operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene.

Măsura este necesară pentru a asigura o coordonare strategică și pentru a preveni evaluările locale care nu iau în considerare viziunea de ansamblu asupra analizei de risc.

Totodată, având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor publice, s-a avut în vedere menținerea structurii existente, pentru a evita costurile administrative suplimentare semnificative care ar fi fost generate de operaționalizarea unor structuri la nivel județean, inclusiv de înființarea unor noi posturi de conducere sau execuție la nivel județean.

Principalele schimbări în sistemul e-Factura de la 1 ianuarie 2025

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2025, toate facturile emise către persoane fizice vor trebui transmise prin sistemul e-Factura. Această schimbare marchează o extindere semnificativă față de reglementările actuale, care se aplicau în principal tranzacțiilor B2B sau celor cu risc fiscal ridicat.

De reținut: identificarea persoanelor fizice prin codul numeric personal (CNP) este opțională, ceea ce înseamnă că firmele nu sunt obligate să trimită acest tip de informații către ANAF.

e-Factura va fi obligatorie doar pentru tranzacțiile care au locul livrării sau prestării în România din perspectiva TVA. Această prevedere clarifică aria de aplicare a sistemului e-Factura, excluzând tranzacțiile care nu sunt supuse TVA în România.

Un alt aspect important este că facturile simplificate vor trebui și ele raportate obligatoriu prin e-Factura. Unele companii apelau la procedura de emitere de facturi tip simplificat, pentru sumele care erau mai mici de 100Eur echivalent, evitând astfel raportarea în SPV; din păcate, în această categorie se aflau și foarte mulți transportatori de servicii de tip Taxi/Uber/Bolt.

Titularii voucherelor de vacanță nu vor fi obligați să utilizeze sistemul e-Factura, având în vedere că facturile emise în relația B2C vor fi raportate obligatoriu.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews