Șeful Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a avertizat joi că taxele vamale mari la import pe care președintele american Donald Trump intenționează să le impună asupra bunurilor europene riscă să anuleze în anii următori chiar și o redresare modestă a celei mai mari economii din Europa, relatează Reuters.
Germania se luptă să evite în 2025 un al treilea an consecutiv de contracție economică, însă taxa generală de 30% pe importurile de bunuri din Europa, anunțată recent de Trump, ar putea să șteargă segmente întregi ale comerțului transatlantic și să forțeze o regândire a modelului său economic bazat pe exporturi.
„Dacă taxele vamale se materializează în august, o recesiune în Germania în 2025 nu poate fi exclusă”, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, la Durban, Africa de Sud, unde are loc reuniunea miniștrilor de finanțe din grupul G20.
Bundesbank prognozase stagnare în acest an și o creștere ușoară de 0,7% în 2026, înainte de anunțul făcut de Trump săptămâna trecută. Iar creșterea economică prognozată pentru anul viitor nu mai este sigură, Nagel avertizând că ea ar putea fi „posibil complet erodată de taxele vamale aflate acum în discuție”.
Comentariile sale vin în contextul în care comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic a ajuns miercuri după-amiază la Washington pentru discuții cu omologii săi americani. Decizia de ultim moment de a se deplasa personal în SUA a venit după ce acesta a discutat luni cu secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, și marți cu reprezentantul comercial al SUA Jamieson Greer.
Termenul limită pentru încheierea negocierilor UE-SUA se apropie rapid
În timp ce liderii europeni speră că mai pot obține o formă de clemență din partea lui Trump înainte de termenul limită de 1 august, Nagel a îndemnat negociatorii să urmărească o reducere semnificativă a taxelor vamale anunțate – care, ideal, nu ar trebui să fie aplicate deloc. „Acesta trebuie să fie obiectivul”, a subliniat el în marja reuniunii G20.
Referindu-se la o posibilă reacție a Uniunii Europene în cazul în care nu se ajunge la un acord, Nagel a spus că toate opțiunile ar trebui luate în considerare, inclusiv așa-numitul instrument anti-coerciție, care permite blocului să riposteze împotriva țărilor terțe ce exercită presiuni economice asupra membrilor UE pentru a-și modifica politicile.
„Cred că toate opțiunile posibile trebuie luate în calcul pentru a vedea cum se poate răspunde în mod adecvat”, a declarat Nagel pentru Reuters.
„Nu cred că ar trebui exclus nimic, iar în cele din urmă este vorba și despre faptul că Europa trebuie să arate că poate urma o politică foarte încrezătoare în sine”.
Șeful Bundesbank a sărit în apărarea omologului său din SUA
Nagel, care este de asemenea un membru al conducerii Băncii Centrale Europene, a lansat totodată un avertisment ferm împotriva oricărei ingerințe în independența băncilor centrale, după atacurile lui Trump la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell.
„Independența băncilor centrale este ADN-ul acestora”, a spus Nagel. „Așadar, cred că este periculos să te joci cu independența unei bănci centrale”.
Trump îl critică în mod constant pe șeful băncii centrale americane pentru că nu reduce dobânzile de referință pentru a stimula consumul. Bloomberg a relatat miercuri că Trump intenționează probabil să-l concedieze pe Powell. Deși Trump a declarat că informația nu este adevărată, a confirmat că a discutat ideea cu legiuitori republicani.
Bancherul central german a spus că incertitudinea creată de noua administrație americană a afectat dolarul în prima jumătate a anului.
Europa, în schimb, oferă un mediu mai sigur pentru investiții, potrivit acestuia.
„Cred că poate fi perceput ca un fel de fereastră de noi oportunități care se deschide spre Europa, pentru un investitor din afara continentului”, a spus Nagel, adăugând că țările europene ar trebui să fie mai încrezătoare în propriile puncte forte.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie