Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Scott Bessent, a cerut luni reforme mai profunde ale unui sistem de reglementare financiară pe care l-a numit învechit și a afirmat că autoritățile de reglementare ar trebui să ia în considerare renunțarea la o propunere „viciată” din perioada președinției Biden privind o structură dublă a cerințelor de capital pentru bănci, relatează Reuters.
Vorbind la începutul unei conferințe organizate de Rezerva Federală pe tema reglementărilor, Bessent a declarat că cerințele excesive de capitalizare impun poveri inutile instituțiilor financiare, reduc creditarea, afectează creșterea economică și distorsionează piețele, deoarece stimulează migrarea creditării către sectorul non-bancar.
„Avem nevoie de reforme mai profunde, ancorate într-un plan pe termen lung pentru inovație, stabilitate financiară și o creștere economică rezilientă”, a spus Bessent la câteva ore după ce a lansat un atac la adresa Fed, banca centrală a SUA, pe tema rezultatelor sale.
Administrația Trump urmărește o agendă amplă de reformă, menită să reducă regulamentele care guvernează instituțiile financiare, inclusiv cerințele de capital, susținând că astfel de măsuri vor stimula creșterea economică și vor elibera potențialul de inovație. Aceste măsuri au făcut UE să reducă la rândul său reglementările pentru sectorul bancar, pe fondul temerilor că băncile europene vor deveni și mai necompetitive comparativ cu cele americane.
Bessent a afirmat luni că autoritățile de reglementare din SUA au urmat prea mult timp o „abordare reacționară” care a slăbit competitivitatea și a dus la „reglementări bizantine”.
El a spus de asemenea că Trezoreria de la Washington va juca un rol mai activ în impulsionarea eforturilor de reformă din partea autorităților de reglementare, inclusiv Fed.
„În acest sens, departamentul va sparge inerția politică, va rezolva conflictele de jurisdicție, va construi consens și va stimula acțiunea, pentru a se asigura că niciun singur organism de reglementare nu blochează reforma”, a spus Bessent despre instituția pe care o conduce, care se numește oficial Departamentul Trezoreriei.
Reducerea cerințelor de capital pentru băncile americane
Șeful Trezoreriei americane a declarat de asemenea că autoritățile de reglementare bancară ar trebui să ia în considerare abandonarea structurii duale propuse în iulie 2023, dar niciodată implementată, care ar fi obligat băncile să respecte cea mai strictă dintre două metode diferite de măsurare a cerințelor de capital de risc.
Propunerea, care a venit după falimentul răsunător al Silicon Valley Bank și al altor bănci americane mai mici în 2023, ar fi crescut semnificativ cantitatea de capital pe care băncile ar fi trebuit să o pună deoparte pentru eventuale pierderi.
Propunerea a provocat o opoziție intensă din partea sectorului bancar.
„Această structură cu cerințe duale nu a fost rezultatul unei metodologii de calibrare fundamentate pe principii. A fost motivată pur și simplu de dorința de a reconstrui din mers cerințe de capital din ce în ce mai mari”, a spus Bessent.
„De asemenea, era în contradicție cu reforma capitalului privită ca proiect de modernizare, deoarece ar fi menținut cerințele de capital învechite ca prag minim obligatoriu pentru multe – poate chiar majoritatea – dintre băncile mari”, a continuat el.
Șeful Trezoreriei americane dorește o relaxare amplă a reglementărilor din sectorul bancar
Bessent a cerut, de asemenea, relaxarea reglementărilor privind capitalul nu doar pentru băncile mari, ci și pentru cele mai mici, la nivelul băncilor comunitare. O soluție, a spus el, ar fi să se permită oricărei bănci care nu este supusă cerințelor de capital modernizate să aleagă dacă dorește să adere la acestea.
„Aceasta ar duce la o reducere semnificativă a cerințelor de capital pentru respectivele bănci”, a subliniat Bessent.
El a asigurat totuși că Trezoreria va da prioritate politicilor de reglementare financiară care pun pe primul loc muncitorii americani și favorizează creșterea economică, și că autoritățile de reglementare trebuie să își îndeplinească în continuare mandatele legale privind siguranța și stabilitatea financiară, precum și protecția consumatorilor.
„Raționalizarea și adaptarea reglementărilor nu trebuie să însemne obligatoriu o slăbire a cadrului de reglementare”, a mai declarat acesta.
FOTO articol: Tatiana Morozova / Dreamstime.com.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie