Serviciul gratuit al ASF care te ajută să obții despăgubiri mai mari de la asiguratori. Cele mai mari sume primite

Clienții nemulțumiți de despăgubirile primite de la firmele de asigurări după producerea unor incendii ori accidente auto pot apela la procedura de conciliere gratuită din ASF, înainte de a se adresa instanțelor. Anul trecut, sumele obținute în plus au ajuns, în total, la aproximativ 1,7 milioane de lei. 

  • Din cele 332 de cereri admise spre conciliere anul trecut, doar 10 păgubiți au obținut în plus peste 1,3 milioane de lei, în timp ce alții au obținut sume modice. Cei mai mulți bani sunt ceruți ca despăgubiri RCA, iar Allianz-Țiriac, Grawe și Groupama au cele mai multe cereri admise la plată.

Structura care se ocupă de soluționarea alternativă a litigiilor din asigurări, piața de capital și pensii private se numește Sal-Fin și funcționează în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta este independentă de activitatea de supraveghere și control a instituției.

Asigurații nemulțumiți de sumele oferite ca despăgubiri de firmele de asigurări se pot adresa celor 20 de conciliatori din Sal-Fin, care pot rezolva litigiul prin două proceduri: una de propunere a unei soluții (PPS), iar alta de impunere a unei soluții (PIS).

332 de cereri acceptate anul trecut

Din totalul celor 332 de cereri acceptate anul trecut la conciliere, păgubiții au ales procedura de impunere a unei soluții (PIS) pentru un număr de 285 de cereri (86%), arată datele din raportul anual al Sal-Fin.

Procedura de impunere a unei soluții durează în medie 55 de zile și presupune pronunțarea unei hotărâri de impunere, care, dacă nu este atacată în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării, are titlu executoriu. Sumele care pot fi obținute astfel de păgubiți sunt semnificativ mai mari.

Cea de-a doua procedură presupune că păgubitul se înțelege cu asigurătorul asupra unei sume de plată, sub îndrumarea unui conciliator, dar sumele obținute sunt mai mici. Durata medie de rezolvare este însă mai mică, de 30 de zile.

7 din cele mai mari 10 sume sunt pe RCA

Decizii Sal Fin
Top 10 sume obținute de păgubiți

HotNews.ro a solicitat ASF detalii despre sumele obținute anul trecut prin conciliere, iar datele primite arată că cele mai mari 10 sume obținute depășesc 1,3 milioane de lei.

Hotărârile Sal-Fin se comunică părţilor în termen de 15 zile calendaristice de la adoptare şi produc efecte de la data comunicării. Acestea pot fi atacate la instanţa de judecată competentă.

Hotărârile care nu sunt atacate în termenul de 15 zile calendaristice de la data comunicării au titlu executoriu.

Astfel, rolul Sal-Fin se încheie la momentul comunicării hotărârilor către părți, neexistând nicio prerogativă legală care să permită entității să urmărească exercitarea sau nu a dreptului părților în ceea ce privește contestarea hotărârilor, respectiv a punerii acestora în executare.

Cea mai mare sumă obținută în plus – 332.715 lei

Datele ASF arată că jumătate din hotărârile Sal-Fin prin care păgubiții au obținut cele mai mari sume anul trecut au fost contestate în instanță.

Cea mai mare sumă obținută în plus de către un consumator a fost de 332.715 lei, ca rezultat al concilierii unui litigiu privind despăgubirea aferentă producerii unui incendiu a unui imobil (clădire+hală).

Șapte din cele mai mari 10 sume reprezintă despăgubiri RCA, iar sumele sunt peste cele oferite inițial de asigurători. 

Cea mai mare sumă obținută de un păgubit RCA a fost de 230.000 de lei.

A obținut o sumă de peste 2 ori mai mare decât cea oferită de asigurător

Potrivit datelor Sal-Fin, asiguratul, victimă a unui accident rutier a cerut comerciantului despăgubiri în valoare de 823.417,69 lei, din care: 

  • 3.317.69 lei – daune materiale constând în cheltuieli efectuate în urma accidentului rutier;
  • 320.100 lei – daune morale reprezentând indemnizația punctajului acordat în mod exclusiv pentru prejudiciile legate de durerile fizice, conform Raportului Medicină de Asigurări.
  • 500.000 lei – daune morale reprezentând indemnizația pentru traumele psihice suferite ca urmare a accidentului rutier.

După analiza dosarului, asiguratorul i-a oferit o sumă semnificativ mai mică decât cea solicitată. 

„Asigurătorul a informat reprezentantul legal al părții vătămate că oferta de despăgubire pentru prejudiciul corporal suferit de consumator este în valoare de 93.317,69 lei (din care 90.000 lei pentru daune morale și 3.317,69 lei pentru cheltuieli medicale), sumă achitată de comerciant în contul indicat de către consumator”, a transmis ASF. 

Consumatorul s-a adresat SAL-Fin solicitând ,,Obligarea comerciantului la plata diferențelor, rezultate din suma plătită parțial și restul solicitat prin cererea de despăgubire, precum și a penalităților de 0,2% începând cu data expirării celor 30 de zile pentru emiterea ofertelor de despăgubire”.

Conciliatorul SAL-Fin a admis în parte cererea consumatorului, obligând comerciantul la plata despăgubirilor în cuantum de 230.100 lei cu titlu de daune, pentru vătămarea corporală suferită.

Decizia a venit după 3 luni

Procedura s-a finalizat în termenul legal aferent procedurii PIS, respectiv 89 de zile. Soluționarea prezentei spețe nu a generat costuri pentru consumator, având în vedere că opinia conciliatorului a fost formată exclusiv pe înscrisurile aflate la dosar, nefiind necesară efectuarea unei noi expertize, a mai precizat ASF.

În alte cazuri, păgubiții nu reușesc să obțină prin procedura de conciliere decât câteva sute sau mii de lei peste despăgubirea oferită inițial de asigurător, potrivit datelor transmise de ASF.

Mai departe, hotărârile de impunere decise de Sal-Fin pot fi contestate atât de asigurători, cât și de păgubiți. Dacă deciziile nu sunt contestate, banii obținuți prin conciliere ajung către păgubiți.

Allianz-Țiriac, Grawe și Groupama, în topul litigiilor RCA soluționate prin conciliere

top cereri RCA admise
Serviciul gratuit al ASF care te ajută să obții despăgubiri mai mari de la asiguratori. Cele mai mari sume primite 4


Din cele 332 de cereri admise spre conciliere anul trecut (nu doar RCA, ci și asigurări CASCO ori de locuințe), cele mai multe au vizat Groupama Asigurări (80 de cereri), cel mai mare asigurător, urmat la mică distanță de Allianz-Țiriac (76 de cereri), Grawe (66 de cereri), Omniasig (34 de cereri), Generali (30 de cereri) și Asirom (22 de cereri), potrivit datelor din raportul anual al Sal-Fin.

Strict pe sectorul RCA, cele mai multe dosare au vizat însă Allianz-Țiriac (66 de cereri), pe locurile următoare fiind Grawe (63), Groupama (60), Generali (27), Omniasig (20) și Asirom (18).

Câte hotărâri de impunere sunt contestate în instanță

contestatii RCA
Serviciul gratuit al ASF care te ajută să obții despăgubiri mai mari de la asiguratori. Cele mai mari sume primite 5

Numărul hotărârilor emise de conciliatori și contestate în instanță a crescut în anul 2024 la 38, raportat la anul 2023, când s-a înregistrat un număr de 29 de astfel de situații.

Anul trecut au apărut pentru prima dată hotărâri contestate aferente litigiilor privind asigurările de tip CASCO, Asigurări de viață și asigurări obligatorii de locuință (PAD).

Aceste contestații au fost aferente unui număr de 7 asigurători. Cele mai multe contestații au aparținut Allianz (16), dar raportat la numărul de litigii soluționate cu Allianz, ponderea la acest asigurător a hotărârilor contestate a fost de cca. 21%, spune ASF.

Sunt și 4 hotărâri care au fost contestate de consumatori, 3 dintre acestea vizând dosare RCA.

Dosarele contestate se află pe rolul instanțelor de judecată în diferite stadii procesuale, neexistând nicio pronunțare definitivă în niciun litigiu, se mai arată în raportul Sal-Fin.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews