„Și cei de pe Titanic se distrau la bal, până când icebergul i-a lovit. România e un stat slab, cu instituții slabe”, avertizează un important economist

Și cei de pe Titanic se distrau la bal, până când icebergul i-a lovit. România e un stat slab, cu instituții slabe, care trebuie reformat, avertizează un important economist

„Ce nu înțeleg oamenii este că datoria publică poate să crească foarte rapid. România poate intra în incapacitatea de a se finanța chiar la un nivel mic al datoriei publice. Am mai trecut prin așa ceva în 2007-2008, când datoria publică era de circa 15% . Și nu o puteam finanța pentru că aveam o problemă de lichidități”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, la lansarea unui studiu fiscal al Tax Institute.

Acad. Daniel Daianu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Și se mai ignoră ceva: deficitele gemene, crede Dăianu, care amintește că România are peste 8% deficitul extern, din care mai mult de jumătate e finanțat de pe piețele externe, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un risc valutar.

„Noi asta trebuie să facem: să restrângem cheltuielile, că unele nu sunt făcute cum trebuie. Trebuie să facem și o reformă a Statului, care însă nu se rezumă numai la strângerea cheltuielilor. Trebuie să avem instituții mai puternice”, spune academicianul.

Avem un stat slab, cu instituții slabe, a mai precizat acesta, menționând că totuși, țara progresează. „Dacă mergi prin țară și te uiți în jur, vezi că țara a progresat. Sunt multe afaceri care merg foarte bine, chiar dacă suferim de fondul acesta internațional păcătos.”

„Și trebuie să creștem veniturile fiscale. Dar nu cred că veniturile fiscale ar putea crește numai dintr-o îmbunătățire a activității ANAF. Eu personal nu cred și aș vrea să fiu infirmat de viață.

Cred că un sistem fiscal trebuie să fie mai simplu, trebuie să fie transparent. Nu trebuie să schimbi mod intempestiv de câte ori ajungi cu cuțitul la os. Dar, nu călcăm într-un teritoriu nou. Studiile există de ani de zile și cele autohtone și cele ale la instituțiilor financiare internaționale Și noi (Consiliul Fiscal- n.red) am făcut câte ceva, dar nu s-a dorit. „Merge și așa”. Asta au crezut și cei de pe Titanic, care erau la bal până când icebergul i-a lovit”, a mai avertizat academicianul.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews