Piaţa energetică din România se confruntă astăzi cu o situaţie extrem de rară până în prezent, şi anume preţuri negative la anumite intervale de oră pe piaţa bursieră spot. Mai precis, producătorii de energie plătesc pentru a prelua energia pe care o generează, care este opusul normalului.
De ce se întâmplă asta?
Această situație apare atunci când producția de energie electrică din surse regenerabile este foarte ridicată, iar consumul din țară este foarte scăzut.
Astfel, duminică, există patru ore pe piața spot (Următoarea zi de piață), atunci când prețurile sunt negative și încă două ore atunci când prețul este aproape zero, adică practic energia este gratuită.
De exemplu, între 11: 00 și 12: 00, prețul energiei este -8, 93 lei per MWh, adică producătorii de energie plătesc această sumă pentru a-și prelua energia.
Producătorii de energie din surse regenerabile preferă să continue producția de energie electrică și să plătească pentru preluarea acesteia – deoarece colectează subvenții sub formă de certificate verzi și, în cele din urmă, rămân pe primul loc.
Potrivit e – nergia. ro, primele preţuri negative de pe piaţa energetică românească au apărut vara trecută, iar astăzi este prima dată când acest lucru s-a întâmplat în 2024.
Prețurile negative la fața locului nu sunt încă observate în facturi
Pentru moment, preţurile scăzute sau negative de pe piaţa spot nu vor fi văzute în facturi deoarece sunt doar câteva ore.
Cu toate acestea, tendința este că ponderea energiei regenerabile este în creștere și astfel de situații ar putea apărea mai des, influențând și facturile consumatorilor.
Anul acesta și următorii se pregătesc să intre în funcțiune capacități fotovoltaice și eoliene de mii de MW în parcuri mari, iar numărul prosumatorilor (mici producători) crește, de asemenea.
Articol creat de echipa EkoNews.ro
Articol preluat de pe: Hotnews Economie