Șoferii români, persoane fizice, au plătit în medie cu 12% mai mult anul trecut pentru asigurarea RCA a mașinilor decât în anul 2023, când statul a decis plafonarea prețurilor RCA după falimentul demarat la Euroins, cel mai mare asigurător din piață, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Mai exact, persoanele fizice au plătit în medie 1.054 de lei pe RCA anul trecut, în creștere cu 12% față de o primă medie de 938 de lei în anul 2023. Firmele au plătit în medie cu 4% mai mult pentru asigurarea RCA în aceeași perioadă de referință.
Datele prezentate de ASF nu includ cifrele de vânzări RCA ale Euroins România, a cărei autorizație de funcționare RCA a fost retrasă la finele primului trimestru al anului 2023, pe motiv că nu avea suficiente fonduri pentru respectarea obligațiilor asumate în cele aproape 3 milioane de asigurări RCA.
Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.271 lei în anul 2024, în creștere cu 10% comparativ cu 2023.
Prețurile RCA au scăzut în medie în ultimul trimestru al anului trecut
O analiză trimestrială a primei medii RCA anualizate arată că la nivelul pieței aceasta se situa la 1.227 lei în trimestrul IV 2024, în scădere cu 8% comparativ cu trimestrul precedent.

Comparativ cu perioada similară din anul anterior, prima medie RCA anualizată în trimestrul IV 2024 a crescut cu 6%.
Persoanele fizice au plătit în medie 1.067 de lei pe RCA în ultimul trimestru al anului trecut, mai puțin cu 34 de lei (scădere de 3%) comparativ cu trimestrul anterior al anului trecut, dar mai mult cu 82 de lei față de ultimul trimestru din 2023.
Plafonarea prețurilor și a comisionului de distribuție RCA a fost prelungită până la 30 iunie 2025
Amintim faptul că Guvernul a prelungit recent cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2025, măsura de plafonare a prețurilor RCA, dar și a comisionului de distribuție la aceste asigurări.
Guvernul a decis plafonarea prețurilor RCA în primăvara anului 2023, după declanșarea falimentului liderului RCA Euroins. Mai exact, statul a decis să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.
În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.
Cum s-a scumpit RCA, deși modul de calcul a fost înghețat – explicațiile șefului ASF
ASF n-a depistat asigurători care să fi schimbat modul de calcul al prețurilor RCA, care este înghețat din primăvara anului 2023, după falimentul Euroins, deși prețurile au crescut, declara la finele anului trecut într-un interviu acordat HotNews.ro Sorin Mititelu, vicepreședintele sectorului de asigurări din ASF.
Potrivit acestuia, prețurile au crescut pentru că unele date care intră în formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului sau a mașinii, s-au schimbat odată cu reînnoirea poliței. Pe de altă parte, unii asigurători țin cont și de culoarea sau marca mașinii, lucru considerat anormal și care ar urma să fie corectat în acest an.
Un alt element de creștere a prețurilor a fost clar actualizarea de 6,8% cu rata inflației a tarifelor RCA, permisă de Guvern începând cu luna ianuarie a anului 2024, precum și reducerea discount-urilor la vânzarea RCA, a mai susținut acesta.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie