- 28% dintre respondenți spun că se simt în siguranță financiară, puțin peste media CEE (27%), dar sub cea globală (46%).
- Considerentele financiare, în special prețul, determină comportamentul de cumpărare în România (59%), însă gustul rămâne aproape la fel de important (54%). Promoțiile sunt pe locul trei.
- Peste o treime intenționează să cheltuiască mai mult pe produse proaspete, reducând în schimb bugetul pentru alcool și gustări.
- Peste 60% sunt îngrijorați de riscurile alimentelor ultraprocesate și de utilizarea pesticidelor în produse, mai mult decât de costurile alimentelor.
- Peste jumătate sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse locale, pe care le consideră mai sănătoase și benefice pentru economia locală.
- Temerile consumatorilor pentru următoarele 12 luni sunt legate de instabilitatea economică, inflație și conflictele geopolitice.
Aproape două treimi dintre românii (63%) care au participat la sondajul Voice of the Consumer 2025 realizat de PwC afirmă că ”se descurcă financiar” și își pot achita toate facturile lunare, dar le rămân foarte puțini bani sau deloc pentru economii sau activități recreative. În consecință, prețul rămâne principalul factor de decizie în cumpărături. Cu toate acestea, se observă o orientare tot mai accentuată către produse sănătoase și locale, care îi determină să devină mai selectivi și atenți la buget.
”Deși inflația s-a temperat în 2024 și în prima jumătate din 2025 față de nivelurile record din anii anteriori, rămâne principala preocupare pentru consumatorii români, care continuă să fie prudenți: caută promoții, cumpără doar ce le trebuie din mai multe magazine și reutilizează alimentele. În paralel, se conturează o tendință clară spre produse sănătoase și locale, iar intențiile de a cheltui mai mult pentru fructe, legume, lactate și cereale proaspete depășesc media regiunii geografice. În acest context, raportul PwC Voice of the Consumer 2025 subliniază necesitatea ca producătorii și retailerii să mențină un echilibru între accesibilitate și adaptarea ofertei la cererea tot mai mare pentru produse sănătoase și fabricate local”, a declarat Ruxandra Tarlescu, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania.
Ca dovadă a acestui trend, consumatorii estimează ca vor cheltui mai mult în următoarele șase luni pentru produse proaspete precum fructe, legume, lactate și cereale, și sunt hotărâți să reducă cheltuielile pentru gustări, alcool și alimente ultraprocesate.
În plus, mai mult de 3 din 10 consumatori sunt în căutarea unui raport calitate-preț optim și spun că schimbă mărcile în principal pentru beneficii financiare, dar și din dorința de a găsi un gust mai bun.
De asemenea, majoritatea (88%) consideră că programele de loialitate au o influență importantă în alegerea unui retailer alimentar, opțiunile de cashback (57%) și reducerile la achiziții viitoare (55%) fiind cei mai importanți factori de fidelizare.
Preocupați de mediu, dar încă prudenți la cumpărături
Deși consumatorii conștientizează impactul schimbărilor climatice, aceste îngrijorări nu se reflectă mereu în comportamentul de cumpărare. Peste 80% dintre respondenți își exprimă îngrijorarea față de schimbările climatice, însă doar 44% dintre aceștia spun că sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente care susțin protejarea mediului, precum îmbunătățirea calității solului și biodiversitatea. Consumatorii din România prioritizează sustenabilitatea, cumpărând doar produse de care au nevoie și reducând risipa alimentară, 65% luând măsuri active pentru a-și diminua impactul asupra mediului.
De asemenea, preocupările legate de alimentele ultraprocesate sau de utilizarea pesticidelor s-a intensificat în rândul a aproximativ 54% dintre consumatorii chestionați.
În același timp, consumatorii preferă produsele locale deoarece sunt percepute ca fiind mai sănătoase și că susțin economia locală, 62%, respectiv 45% dintre respondenți invocând aceste motive. De altfel, 53% dintre respondenți preferă produse locale, în timp ce 47% optează pentru opțiuni internaționale mai ieftine.
Despre sondaj
În ianuarie și februarie 2025, PwC Research, centrul global de excelență al PwC pentru cercetare de piață și informații, a realizat un sondaj cu 21,075 de consumatori din 28 de țări, printre care și România (460 de respondenti). Aceștia au primit o varietate de întrebări despre consumul alimentar și tendințele consumatorilor, inclusiv cumpărăturile de alimente și alegerile alimentare, viitorul sănătății, tehnologiile emergente, clima și sustenabilitatea. Interviurile cu executivi din industrie au avut loc în mai 2025.
Despre PwC
La PwC, ajutăm clienții să construiască încredere și să se reinventeze, astfel încât să poată transforma complexitatea în avantaj competitiv. Suntem o rețea orientată spre tehnologie, cu mai mult de 370.000 de oameni în 149 de țări. Prin serviciile de audit, taxe și servicii juridice, tranzacții și consultanță, ajutăm la construirea, accelerarea și susținerea progresului.
Aflați mai multe pe www.pwc.com.
Articol susținut de PwC România
Articol preluat de pe: Hotnews Economie