Sondaj PwC: Companiile trebuie să se reinventeze constant pentru a rămâne relevante în era incertitudinilor. România are potențialul de a deveni un hub strategic pentru investiții

Companiile trebuie să se reinventeze constant pentru a rămâne relevante și peste 10-15 ani și pentru a valorifica oportunitățile într-un mediu marcat de incertitudine, conflicte geopolitice, suprareglementare și digitalizare accelerată. Cu o strategie adecvată, România are potențialul de a deveni un hub strategic pentru investiții, în energie, apărare și tehnologie, tranziția către surse sustenabile, inteligența artificială și inovația schimbând dinamica economiei. Acestea sunt concluziile care reies din opiniile mai multor CEO de top din România, incluse în raportul care analizeaza opiniile exprimate de leaderii de companii in cadrul sondajului realizat de PwC România, CEO Survey 2025.

Opiniile integrale trimise de Christina Verchere, CEO OMV Petrom, Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC Romania, Sergiu Manea, CEO BCR, Ela Moraru, Country Manager Google România și Gilles Ballot, CEO Carrefour România pot fi citite în raport aici și pe blogul PwC România aici.

Declarații din raportul PwC CEO Survey:

Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România: ”Statisticile arată că jumătate din companiile care există la un moment dat pot să dispară după 10 sau 15 ani. Evoluția rapidă a tehnologiei, schimbările legislative, presiunile climatice și instabilitatea geopolitică impun o adaptare continuă a companiilor, care trebuie să accelereze procesul de reinventare pentru a rămâne competitive și viabile în următorul deceniu. Liderii de afaceri din România sunt tot mai conștienți de necesitatea acestei transformări, iar sondajul nostru arată o creștere a investițiilor în eficientizare, inovație, parteneriate și adoptarea noilor tehnologii, pentru a dezvolta noi produse și a răspunde nevoilor clienților. Reinventarea continuă nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a valorifica oportunitățile, a minimiza riscurile și a crea avantaj competitiv pe piață.”

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

”Anul care urmează aduce un peisaj complex, modelat de modificările de reglementare, de tendintele contrare economice și de tensiunile geopolitice actuale. Recentele evoluții de reglementare din România, cum ar fi extinderea plafoanelor de prețuri pe piețele de energie și gaze și impozitarea suplimentară a construcțiilor speciale, adaugă noi provocări la un mediu deja dificil. Aceasta vine într-un moment critic pentru OMV Petrom, deoarece am intrat în cea mai intensă perioadă de investiții din istoria noastră, cu o medie de 1,7 miliarde de euro pe an planificată pentru perioada 2024-2026. Aceste investiții vor contribui la securitatea energetică a României și a regiunii. Proiectele la scară largă necesită un cadru de investiții competitiv, cu reglementări stabile și politici fiscale competitive.  România a realizat deja investiții energetice majore, însă menținerea unui climat favorabil este esențială pentru valorificarea întregului său potențial energetic și pentru stimularea creșterii economice pe termen lung.”

Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC Romania

”Inclusiv în România simțim nevoia unei dezbateri reale, pentru că există încă în mentalul colectiv ideile unei culturi de țară bazată pe resurse de gaze naturale și petrol. Însă aceste idei sunt perimate, pentru că România, deși produce unele resurse, are un grad de dependență de importuri, și asta încă din anii ‘80. De fapt despre acest lucru este tranziția energetică, despre nevoia economică de a schimba paradigma, de a folosi propriile resurse – care sunt în mare parte regenerabile – pentru a nu mai fi dependenți de importuri, de instabilitatea prețului gazelor și petrolului, care au generat mereu șocuri economice – încă din anii ‘70. Nu înseamnă că Europa sau România nu trebuie să își folosească resursele naturale, cele de gaze, de exemplu. Dimpotrivă. Dar valoarea economică cea mai mare a gazelor naturale nu este când sunt arse la aragaz, ci atunci când sunt folosite în industria chimică, a îngrășămintelor, a maselor plastice sau când sunt utilizate în centrale de cogenerare de înaltă eficiență sau pentru acoperirea vârfurilor de consum de energie.”

Sergiu Manea, CEO BCR

”Pentru BCR, aceste momente de schimbare sunt despre inițiativă și traducerea oportunităților emergente în planuri de acțiune. Spre exemplu, pe fondul reconfigurării lanțurilor de producție, România poate atrage investiții industriale strategice, devenind prima opțiune pentru relocarea capacităților de producție mai aproape de piețele europene. În același timp, sectorul energetic oferă oportunități semnificative, prin resursele offshore din Marea Neagră, prin investițiile în infrastructură energetică și integrarea în rețelele europene, ca hub de diversitate climatică și energetică. Un alt domeniu critic este securitatea și tehnologia. Pe măsură ce Europa își redefinește industria de apărare, România poate deveni un centru strategic pentru securitate și inovare tehnologică, susținând dezvoltarea de soluții bazate pe AI, big data și securitate cibernetică. Iar aici avem nevoie să ținem cont că tehnologiile care schimbă conflictele și geopolitica sunt și cele care își găsesc rapid aplicabilitate în sectorul comercial.”

Ela Moraru, Country Manager Google România

”Dincolo de provocări și riscuri, care vor fi întotdeauna un element important într-o analiză în perspectivă, perioada pe care o traversăm este caracterizată, în primul rând, de oportunitățile deosebite pe care le oferă. Asta pentru că AI-ul a deschis ușa către o nouă dimensiune a dezvoltării socio-economice, iar exploatarea acestei resurse, dacă o pot numi așa, va fi cea care își va pune cel mai mult amprenta pe direcția viitorului.

Potențialul AI de a remodela industriile din Europa Centrală și de Est este incontestabil. Prin automatizarea sarcinilor, sporirea capacităților umane și stimularea inovării, inteligența artificială generativă este pregătită să deblocheze o creștere economică semnificativă și câștiguri de productivitate în aceste țări.”

Gilles Ballot, CEO Carrefour România

”Economia României continuă să fie puternic influențată de contextul politic și geopolitic, cu efecte directe asupra pieței locale și a comportamentului de consum. Într-un climat marcat de provocări economice și de incertitudini la nivel global, observăm o dinamică mai accentuată în economia românească, însoțită de un interes crescut pentru producția locală și sprijinirea micilor antreprenori. Acest fenomen reflectă nu doar o nevoie acută de susținere a economiei interne, ci și o schimbare în mentalitatea consumatorilor, care aleg tot mai des produse autohtone și sănătoase. Un aspect important al acestui context este adaptarea comportamentului de consum. Românii au devenit mai prudenți și mai responsabili în ceea ce privește cheltuielile, orientându-se către produse locale și sănătoase. Această tendință nu doar că sprijină economia națională, dar evidențiază și o preferință tot mai clară pentru calitate și transparență.”

Articol susținut de PwC România

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews