Speriați de Trump, bancherii de la JP Morgan recomandă investițiile în Europa

Europa este regiunea cea mai „stabilă și previzibilă” pentru investițiile pe termen lung, a subliniat Patrick Thompson, membru al boardului JP Morgan pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, într-un discurs la Londra.

„Piața europeană câștigă teren în rândul investitorilor instituționali”, a declarat Thompson, adăugând că „politicile fiscale comune și stimulentele pentru asociațiile fondurilor de pensii atrag capital din Statele Unite”.

Potrivit șefului celei mai mari bănci americane de investiții din așa-numita regiune „EMEA” (acronimul pentru expresia în limba engleză Europe, the Middle East and Africa, în traducere Europa, Orientul Mijlociu și Africa), Bătrânul Continent este tot mai atrăgător pentru investitori, notează publicația elenă Naftemporiki.

Efectele secundare ale politicilor lui Trump

După un deceniu de concentrare pe piața bursieră americană, grație atracției tehnologiei avansate, Europa începe să atragă investitori, indicele Euro Stoxx 50 crescând cu 10% anul acesta, comparativ cu o pierdere de 0,64% pentru S&P 500.

„De la preluarea mandatului de Donald Trump, s-a înregistrat o inversare a așteptărilor privind creșterea economică globală din cauza incertitudinii create de impunerea de tarife vamale asupra Chinei, care au fost ulterior relaxate”, subliniază participanții la piață.

Dar nu este vorba doar de tarife. Lumea financiară se uită spre Washington și este șocată. „Proiectul de lege frumos și important” al președintelui Trump pentru reforma fiscală a fost aprobat de Camera Reprezentanților, dar piețele reacționează cu neliniște. Investitorii din întreaga lume se tem de un deficit bugetar tot mai mare al Statelor Unite, cu consecințe potențial devastatoare pentru dolar ca monedă de rezervă.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale americane pe termen lung au crescut deja, ceea ce înseamnă că acum SUA trebuie să plătească rate ale dobânzii mai mari la împrumuturi.

Randamentele obligațiunilor americane pe 30 de ani au urcat la 5,15% – cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani. Randamentele obligațiunilor pe zece ani au crescut, de asemenea, semnificativ. Dolarul continuă să fie supus presiunilor – motiv pentru care piețele financiare se întreabă: Își pierde dolarul rolul de monedă principală la nivel mondial?

„Semn de avertizare”

La toate acestea s-a adăugat retrogradarea ratingului de credit al SUA de către Moody’s, ceea ce a amplificat îndoielile în rândul investitorilor dacă obligațiunile guvernamentale americane sunt încă potrivite ca „refugii sigure”.

Priya Mishra, manager de portofoliu la JP Morgan, a declarat pentru Bloomberg: „Piața obligațiunilor transmite un semnal de avertizare. Factorii de decizie nu mai pot ignora problema.” Condițiile generale s-au înrăutățit: datoria națională depășește acum 36 de trilioane de dolari și reprezintă aproximativ 120% din PIB. Ca fapt divers, la sfârșitul anului 2016, datoria SUA era încă sub 14 trilioane de dolari.

Anul acesta, numai povara dobânzilor statului este estimată la 880 de miliarde de dolari – mai mult decât întregul buget al apărării.

„Big Beautiful Bill” prevede reduceri permanente de impozite – în special pentru cei bogați. Persoanele cu venituri mici beneficiază doar într-o mică măsură. De exemplu, bacșișurile ar trebui să fie neimpozabile. Dar efectul este mic, deoarece mulți cetățeni americani săraci oricum nu plătesc aproape deloc impozite. Observatorii avertizează chiar că gospodăriile mai sărace ar putea ajunge să suporte cele mai mari pagube.

„Scăderea de taxe pe care Trump o dorește ar putea crește și mai mult datoria uriașă. Piețele au reacționat deja la politici similare în trecut. În anii 1990, creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane l-a obligat pe președintele de atunci, Bill Clinton, să aplice reforme”, își amintesc analiștii americani.

Diversificarea portofoliului

Prin urmare, nu este de mirare că firmele de investiții, precum JP Morgan, doresc să își diversifice portofoliile și consideră Europa un „loc foarte atractiv pentru investiții”. Ceea ce se traduce prin faptul că administratorii de active au un „interes puternic” pentru produsele de investiții europene. „Guvernele europene au un obiectiv foarte clar de creștere economică, așa cum începe deja să se vadă în Germania” cu programul său de investiții în apărare și infrastructură, spune Patrick Thompson.

În aceeași ordine de idei, Karen Ward, șefa departamentului de strategie de piață pentru Europa la JP Morgan, subliniază: „Poate că în ultimii ani a existat prea mult optimism pentru Statele Unite și prea mult pesimism pentru Europa. Dar Germania are capacitatea de a cheltui mulți bani foarte repede.” În acest context, adaugă el, trebuie monitorizat modul în care Europa se repoziționează în noua ordine internațională după deglobalizare.

Conducerea JP Morgan subliniază, de asemenea, că, pe lângă programele de investiții planificate, un alt catalizator al creșterii va fi volumul mare de economii pe care le au europenii. Clasele lor preferate de active sunt sectorul bancar, tehnologia și companiile cu capitalizare mică.

Patrick Thompson a adăugat că, într-un context de schimbări globale intense și instabilitate precum cel actual, „este esențial să se adopte o abordare activă a managementului, deoarece modelele din trecut nu garantează întotdeauna aceleași rezultate pentru viitor”.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews