Subscrierile in oferta Fidelis au depasit jumatate de miliard de lei

EkoNews

Subscrierile în oferta Fidelis derulată în această perioadă de Ministerul Finanţelor se ridicau ieri, la jumătatea sesiunii bursiere, la aproape 590 de milioane de lei, potrivit datelor noastre agregate din platforma unei societăţi de brokeraj.

Oferta, ce a început la finele săptămânii trecute şi se va încheia în data de 11 iulie, este croită în opt tranşe, patru în lei şi patru în euro. Titlurile în lei, cu maturitatea de doi ani şi dobânda de 7,25% pe an, adunaseră subscrieri de 169,2 milioane lei, în vreme ce tranşa cu maturitatea de patru ani şi dobânda de 7,7%, avea subscrieri de 24,2 milioane lei. Tranşa cu maturitatea de şase ani şi dobânda de 7,95% cumulase subscrieri de 36,8 milioane lei, până ieri la jumătatea programului în care investitorii puteau să lanseze ordine de cumpărare.

În cazul tranşei donatorilor de sânge, pentru care maturitatea titlurilor este de doi ani şi dobânda de 8,25%, valoarea ordinelor de cumpărare se ridica la aproape 34 milioane lei. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele care fac dovada donării începând cu 1 ianuarie 2025, subscrierea maximă fiind de 100.000 lei.

Tranşele în euro au maturităţi de doi, cinci şi şapte ani, cu dobânzi anuale de 3,4%, 5,5% şi 6,3%, subscrierile ridicându-se la 23 milioane de euro (116,6 milioane de lei), 12,1 milioane euro (61,4 milioane lei) şi 26,9 milioane de euro (136,2 milioane de lei). Titlurile aferente donatorilor de sânge au maturitatea de doi ani şi dobânda de 4,4%, valoarea subscrierilor ridicându-se la 1,8 milioane euro (9,3 milioane lei) până ieri, la jumătatea sesiunii bursiere.

În ansamblu, tranşele în moneda europeană cumulau subscrieri de 63,8 milioane euro, în vreme ce valoarea ordinelor de cumpărare lansate de investitori pentru tranşele în moneda naţională se ridica la 264,2 milioane lei. Valoarea minimă de subscriere este de 1.000 de euro pentru tranşele în euro şi de 5.000 de lei pentru cele în lei, respectiv 500 de lei şi 100 euro în cazul donatorilor de sânge.

Oferta se derulează într-o perioadă în care se manifestă un proces de dezinflaţie pe termen mediu în ţara noastră, creşterea generalizată a preţurilor din luna mai fiind de 5,5%, peste nivelul din aprilie, de 4,9%. Pe de altă parte, estimările analiştilor sunt că pachetul fiscal al Guvernului care va fi implementat pentru corectarea deficitului bugetar va avea impact inflaţionist. La nivelul Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană estimează o inflaţie de 2% în acest an, cu o scădere la 1,6% în 2026, pentru ca ulterior să revină la 2% în 2027.

Prin ultima ofertă de titluri de stat Fidelis derulată luna trecută, Ministerul Finanţelor a atras 537 milioane lei şi, respectiv, aproape 222 milioane euro, echivalentul a 1,6 miliarde lei şi 330 milioane euro.

În cadrul procesului de subscriere a titlurilor de stat Fidelis băncile intermediare nu percep comisioane. Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştiguri de capital, sunt neimpozabile. Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti oferind investitorilor posibilitatea de a le vinde înainte de scadenţă şi de a încasa dobânda aferentă perioadei de deţinere.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews