Termenul până la care TikTok trebuie să găsească cumpărător pentru operațiunile din SUA este foarte aproape, iar presa americană a scris despre noi nume de companii interesate pe ultima „sută de metri”. 5 aprilie este termenul dat celor de la ByteDance de către administrația Trump, altfel rețeaua TikTok nu va mai funcționa în SUA.
Amazon, o soluție puțin probabilă
Cine ar putea cumpăra TikTok USA? Au fost vehiculate mai multe nume, cum ar fi Oracle sau Microsoft, iar miercuri, New York Times a scris despre interesul Amazon.
Și Wall Street Journal a scris despre Amazon, dar și despre AppLovin, o companie mult mai puțin cunoscută, însă cu o capitalizare de piață de 100 miliarde dolari. Sursele spun că oferta AppLovin ar fi susținută financiar de faimosul magnat al cazinourilor: Steve Wynn.
New York Times a scris că gigantul Amazon a apărut în ultima clipă pe lista celor dornici să cumpere TikTok USA, dar sursele spun că mulți dintre cei implicați în discuții nu au luat în serios oferta. Și Wall Street Journal a scris despre Amazon (cu mențiunea că oferta are mici șanse de reușită).
AppLovin, rival surpriză pentru Amazon și Oracle în lupta pentru TikTok USA
Publicația a adăugat în discuție un alt nume de companie, AppLovin, despre care unii analiști au estimat că ar putea deveni „viitorul TikTok”, deoarece stăpânește tehnologii avansate de AI și este expertă în colectarea de date.
AppLovin este o companie de tehnologie care oferă soluții pentru monetizarea și promovarea aplicațiilor mobile. Fondată în 2012, aceasta furnizează o platformă de advertising și „analytics” care ajută dezvoltatorii să își crească veniturile, prin reclame personalizate și prin optimizarea utilizatorilor. Compania este cunoscută și pentru dezvoltarea de jocuri video.
În trecut a fost vehiculat și numele Oracle, care a mai colaborat cu ByteDance (grupul care deține TikTok) la gestionarea centrelor de date.
Despre Oracle s-a scris că ar vrea să se alieze cu un fond de investiții important, Blackstone. Larry Ellison, fondator al Oracle, este un apropiat al lui Trump.
- CNN a scris că și alte fonduri de investiții mari ar fi interesate de operațiunile americane ale TikTok: Andreessen Horowitz și Silver Lake.
S-a vehiculat de câteva ori și numele Microsoft, care în 2020 ar fi făcut o ofertă de 40 miliarde pentru rețea. Numele a revenit la final de ianuarie 2025, când Trump a declarat că sunt discuții între Microsoft și ByteDance.
Trebuie să fie de acord și președintele chinez
Două obstacole majore trebuie depășite pentru atingerea unei înțelegeri: Trump trebuie să aprobe o propunere de vânzare, iar președintele Chinei, Xi Jinping, trebuie apoi să fie de acord cu aceasta.
Xi nu voia să audă în trecut de ideea ca o companie chineză cu algoritmi atât de performanți să ajungă să fie deținută de un grup american, însă în ultima perioadă autoritățile de la Beijing au semnalat că R P Chineză ar fi deschisă unui acord, dar că îl consideră parte a unor negocieri complexe. Marea întrebare este care va fi atitudinea chinezilor în chestiunea TikTok, după taxele vamale anunțate de Trump.
TikTok, care are aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani, a fost pentru scurt timp indisponibilă (12 ore), chiar înainte de intrarea în vigoare, la 19 ianuarie, a unei legi care îi cere proprietarului său chinez ByteDance fie să o vândă sau să fie interzisă din motive de securitate națională.
Sursa foto: Dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie