OpANAF nr. 206 din 2025 reglementează formatul tipizat al declarației privind impozitul pe profit, Formular 101, ținând cont de modificările normative aplicabile în anul 2024.
Tot acest act normativ reglementează depunerea declarației anuale de impozit pe profit de către grupurile fiscale pentru impozitul pe profit, explică Adrian Bența, consultant fiscal și auditor financiar.
Existe mai multe termene de depune a declarației anuale cu impozitul pe profit în funcție de obiectul de activitate al contribuabilului, forma de organizare și de aplicarea facilităților fiscale prevăzute de OUG nr. 153/2020 privind unele facilități fiscale generate de majorarea capitalurilor proprii.
Aceste termene sunt:
1. Entitățile fără scop patrimonial, respectiv plătitorii de impozit pe profit ce realizează majoritatea veniturilor din activități agricole depun declarația cu impozitul pe profit pentru anul 2024 până în data de 25 februarie 2025 inclusiv.
2.Celelalte categorii de plătitori de impozit pe profit ce NU beneficiază de facilitatea prevăzută de OUG nr. 153/2020, reducere impozit pe profit, generată de evoluția favorabilă a capitalurilor proprii, depun declarația anuală de impozit pe profit pentru anul 2024 până în data de 25 martie inclusiv.
3.Toți contribuabilii ce au calitate de plătitori de impozit pe profit inclusiv asociațiile și fundațiile ce obțin majoritatea veniturilor din activități agricole CE beneficiază de facilitățile OUG nr. 153/2020 pot depune declarația anuală de impozit pe profit pentru anul 2024 până în data de 25 iunie 2025.
Foarte important: termenul maximal de definitivare și de plată a eventualelor diferențe de impozit pe profit este până la data maximală până când se poate depune declarația anuală de impozit pe profit, mai spune Bența.
Ca structură de completare, acest act normativ păstrează ordinea de aplicare a bonificațiilor fiscale dintre care amintim pe cele mai des întâlnite. Acestea chiar se aplică în următoarea ordine:
1.Din rezultatul fiscal reprezentând impozitul anual de plată calculat conform art. 19 din Codul fiscal regăsit la rd. 41 din declarație o primă reducere de impozit pe profit este cea corespunzătoare creditului fiscal cu precădere scutirea privind facilitatea profitului reinvestit regăsită la rd. 42.2.1 din declarație. Există și alte elemente de credit fiscal.
2.Impozitul pe profit anual diminuat cu facilitatea creditului fiscal reprezintă suma la care aplicăm procentul de 20% când analizăm reducerea la plată a impozitului pe profit privind cheltuielile cu sponsorizarea.
Desigur, suma sponsorizării ce reduce impozitul pe profit este cea mai mică valoarea între procentul enumerat anterior și procentul de 0,75% din cifra de afaceri contabilă. Această reducere de impozit pe profit se înregistrează la rândul 43 din Declarația 101.
Impozitul pe profit diminuat cu sumele descrise anterior poate fi redus cu bonificațiile prevăzute de OUG nr. 153/2020, iar suma redusă de plată se înregistrează la rândul 45 din Declarația 101.
Impozitul pe profit anual sau impozitul minim pe cifra de afaceri datorat de unele categorii de contribuabili se înregistrează la rândul 48 din Declarația 101.
De reținut: formularul este actualizat și îmbunătățit având mai multe rubrici noi dar și eliminându-se acele rubricații neaplicabile în anul 2024 astfel:
– se introduce rd. 38^1 impozit pe profit anual înainte de recuperarea pierderii fiscale din anii anteriori;
– se introduce rd. 39^1 pierderea fiscală de recuperat în anul curent;
– se introduce rd. 43^1 facilități fiscale, cheltuieli de cercetare dezvoltare pentru plătitorii de impozit pe profit ce plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri – IMCA;
– se introduce rd. 48.2 impozit minim pe profit – IMCA;
– se elimină rubricația cu reducerea impozitului pe profit privind costul de achiziție a caselor de marcat fiscale ce nu mai reduce impozitul pe profit în anul 2024.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie