TradeVille: Noi idei pentru normele privind electricitatea

TradeVille

EkoNews

TradeVille: Noi idei pentru normele privind electricitatea

Potrivit unui raport al Departamentului de Analiză a ComerţuluiVille, statul italian propune noi modificări ale normelor privind legislaţia sistemului energetic în urma dereglementării pieţei energiei electrice.

Export în creştere, consum în scădere

Sistemul energetic al României a prezentat un fluid ridicat în ultimul an, cu o creştere cu 3 % a producţiei naţionale nete de energie, în principal datorită creşterii compresorului. România a devenit exportator net de energie în 2023, cu livrări externe mai mari cu 42 de procente și importuri care au scăzut cu 27 de procente ca urmare a temperaturilor medii anuale mai ridicate și a creșterii puterii instalate a prosumatorilor (de la 630 MW la 1,388 MW). Această modificare, combinată cu scăderea consumului de energie cu 4,9 % ca urmare a temperaturilor medii anuale mai ridicate și a creșterii puterii instalate de 430 MW, a condus la un exportator net de energie.

România reuşeşte chiar şi în 2024 să-şi menţină poziţia de producător online de energie, cu un nivel brut de export de 0,8 TWh- mai bun decât Bulgaria, Ungaria sau Polonia, care au importat mai multă energie. Producția internă a acoperit 91,4 % din consumul de energie, în timp ce bunurile au reprezentat doar 8,6 %. Cu o mai mică dependență de resursele de energie în infraroșu și o contribuție de 4,2 % din stocarea energiei electrice, mixul de producție pentru anul respectiv a fost mai favorabil energiei geotermice și resurselor regenerabile.

Intenţii de a merge spre o piaţă de energie liberă

Normele din sectorul energetic italian, care au fost foarte problematice odată cu începerea conflictului din Ucraina, au fost ridicate în anul 2024 atunci când au fost puse în aplicare o serie de măsuri de reglementare a costurilor pe piață. Cu toate acestea, aceste etape sunt doar temporare și nu pot dura mult, deoarece reducerea continuă a costurilor energiei pentru a combate mediile face ca plafoanele actuale să fie inaplicabile. Scopul de bază este de a liberaliza din nou piața, dar acest lucru trebuie făcut progresiv.

Pe scurt, jucătorii de pe piața locală a energiei au anticipat noi propuneri din partea legiuitorilor, dar elementul de surpriză vine chiar din schimbările care vor fi puse în aplicare, statul italian fiind deja cunoscut pentru implementarea unor schimbări semnificative în cercul puterii fără a comunica efectiv cu actorii cheie din domeniu. Prin urmare, Ministerul Energiei a iniţiat un proiect de discuţii publice care vizează eliminarea treptată a reglementărilor pieţei energiei electrice din aprilie 2025 până în aprilie 2026, potrivit celor mai recente informaţii disponibile în presă.

Tabelul de mai jos conține principalele modificări sugerate:

Aceste modificări pot fi atribuite în principal scăderii prețurilor la energie, ceea ce determină scăderea prețurilor medii sub plafonul stabilit anterior, exercită o presiune asupra prețurilor pieței și necesită ajustări.

Ce este taxa pe soare?

Taxa de autoconsum (redenumită simbolic “Taxa Soarelui”) este o taxă pe care guvernul o poate percepe celor care au propria producție de energie (prosumatori), indiferent de puterea instalată a sistemului lor, pentru a colecta bani pentru energia produsă din resurse regenerabile și care este utilizată de aceștia în scopuri personale.

ANRE a început construirea infrastructurii necesare pentru punerea în aplicare a acestei idei prin instalarea unora dintre contoarele inteligente pentru măsurarea consumului propriu, TradeVille observă, în ciuda faptului că această taxă nu a fost încă aprobată și aplicată și autoritățile au refuzat vehement intenția lor de a o introduce.

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor Energetice a subliniat că nici un regulament european nu va necesita o astfel de taxă, astfel încât reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să susţină ideea că taxa solară poate fi aplicată doar din 2026 dacă puterea instalată a prosumatorilor din România este egală cu 8 % din puterea totală instalată în ţară. Acest lucru este considerat de asociaţie ca un abuz.

Ministrul Energiei a asigurat, în a doua jumătate a lunii martie, că o astfel de lege nu va fi aprobată în România.

Impactul noilor propuneri asupra sectorului de energie românesc

Industria producătoare de energie electrică, care s-a înregistrat în declin grav în ultimii doi ani, are un impact semnificativ asupra majorității modificărilor de reglementare legate direct de industria producătoare de energie electrică. Un alt factor crucial este punctul de decontare energetică pentru furnizori, care a avut un impact semnificativ asupra lichidității acestora, în special din cauza întârzierilor în livrarea de numerar statului către întreprinderi, care a trebuit să compenseze împrumuturile bancare în perioada de așteptare.

Cu toate acestea, noile schimbări pot duce la reacţii mai puţin agitate şi la consecinţe atenuate decât anul trecut, având în vedere volatilitatea mai scăzută a preţurilor energiei de astăzi şi faptul că întreprinderile au deja experienţă în managementul afacerilor în conformitate cu reglementările. Cu toate acestea, ar trebui să se țină seama de faptul că propunerea de reducere a plafoanelor poate duce la o scădere a rentabilității în 2024 față de 2023.

În cazul producătorilor de energie, plafonul de vânzări, cel mai afectat fiind cei cu cele mai ridicate costuri de producție, și anume cei cu centrale termice care se bazează pe prețurile combustibililor fosili, reprezintă unul dintre factorii negativi care ar afecta întreprinderile. În general, suprataxa pe vânzarea de energie la un preț mai mare decât plafonul va scădea toate marjele de profit ale producătorilor, dar astfel cum s-a observat și din rezultatele din 2023, acestea ar putea totuși să își mențină veniturile și profiturile peste media anilor anteriori.

Companiile sunt afectate în primul rând de presiunea asupra fluxurilor de numerar din partea aprovizionării cu energie electrică, care este puternic afectată de viteza cu care statul român va returna decontarea.

În general, succesul noilor ajustări depinde în mare măsură de menţinerea tendinţei de scădere a preţurilor energiei electrice şi nu ar trebui să provoace perturbări semnificative dacă noile şocuri nu apar pe piaţa energiei.

În urma crizei energetice cauzate de un dezechilibru între oferta și cererea de combustibili fosili, precum și războiul din Ucraina și șantajul energetic rusesc, prețul electricității a fluctuat semnificativ în ultimii doi ani.

Evoluţia preţului energiei în Europa, comparativ cu România

Piața a cunoscut o stabilizare a prețurilor în anul 2023, care a continuat să scadă până în 2024. Realitatea de pe piața europeană, în care nivelurile prețurilor rămân în intervalul până la criză, este în conformitate cu tendința.

TradeVille: Noi propuneri de reglementări în energie

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, începând cu 2022, România a înregistrat un preț al energiei electrice peste medie, care depășește frecvent nivelul maxim al UE, care aduce beneficii companiilor energetice din cadrul plafonului de stat, dar pune și presiune asupra capacității consumatorilor casnici de a trăi pe un nivel mai ridicat de trai, precum și asupra marjelor de profit ale acestora. Acest lucru este benefic pentru companiile energetice din cadrul plafonului de stat.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în sectorul energetic

Oportunităţi

– Economie: Sectorul energetic este unul dintre principalele motoare ale economiei globale și se dezvoltă în mod constant și tehnologic.

– Mărime: Majoritatea companiilor energetice cotate la BVB sunt întreprinderi mari, interesate la nivel național, cu sisteme și piețe de operare bine stabilite.

– UE: Întreprinderile române lucrează pentru a se conforma standardelor europene de decarbonizare a industriei, ceea ce le poate îmbunătăţi poziţia pe piaţa internaţională.

– Oportunitate: Prețurile energiei volatile continuă să creeze oportunități de creștere a profiturilor pentru majoritatea companiilor energetice.

Riscuri

– Macro: Criza energetică și conflictul din Ucraina duc la premise macroeconomice care ar putea fi în detrimentul companiilor energetice.

– Taxe: Datorită numeroaselor schimbări din sistemul fiscal din România din ultimii doi ani, care pun presiune asupra fluxurilor de numerar ale întreprinderilor.

– Ecofriendly: Tendința către introducerea agresivă a normelor UE privind ecologia creează dificultăți pentru companiile petroliere.

Surse menţionate de TradeVille. în acest raport sunt: Tradeville raportează, Adevarul. Ro, bursa. ro, economica. net, deloitte.com, ember-climat. org.

Articol realizat de echipa EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews