TradeVille: Portofoliul de imunologie – cel mai profitabil pentru AbbVie

EkoNews

Acţiunile AbbVie Inc. şi-au schimbat traiectoria descendentă în urma raportării rezultatelor primului trimestru din 2025, marcând o creştere de 3,15% în ziua publicării acestora (25 aprilie). Compania americană a înregistrat venituri de 13,34 miliarde de dolari, depăşind aşteptările analiştilor şi cunoscând creşteri în majoritatea segmentelor de activitate. Previziunile pentru anul 2025 indică o creştere stabilă a indicatorilor şi achiziţionarea unei noi licenţe destinată unui medicament pentru pierderea în greutate, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

AbbVie activează în domeniul farmaceutic, clasându-se pe locul al şaselea în lista celor mai mari companii biomedicale după venituri, la nivel mondial. Printre cele mai cunoscute medicamente produse şi distribuite de Abbvie se numără cele pentru tratarea bolilor autoimune, incluzând artrita reumatoidă, boala Crohn, psoriazisul în plăci şi colita ulcerativă. Apariţia companiei pe piaţă a fost rezultatul separării Abbott Laboratories, în luna octombrie a anului 2011, în două societăţi listate, concentrate pe producţia farmaceutică bazată pe cercetare. În anul 2012 a luat fiinţă AbbVie, având sediul social în North Chicago. După listarea companiei la Bursa din New York, în 2013, au urmat o serie de achiziţii în vederea extinderii pe pieţele tratamentelor oncologice şi bolilor neurologice şi psihiatrice. Cea mai mare sumă investită într-o achiziţie revine Allergan plc, în valoare de 63 de miliarde de dolari, care a avut ca scop intrarea în industria esteticii, prin producţia şi distribuţia de Botox, dar şi oferirea unor soluţii pentru afecţiuni oftalmologice.

Robert Michael ocupă funcţia de CEO al AbbVie, fiind un membru de lungă durată al echipei de conducere executivă a companiei. Acesta are o experienţă de peste 30 de ani în roluri de conducere, în special în cadrul companiilor axate pe domeniile farmaceutic, estetic, diagnosticare, îngrijire a diabetului şi nutriţie. În cadrul AbbVie, a fost responsabil de operaţiunile comerciale globale, finanţe, resurse umane corporative, operaţiuni globale, dezvoltare de afaceri şi strategie corporativă, înainte de a fi numit vicepreşedinte şi, ulterior, preşedinte.

Conform datelor furnizate de Yahoo Finance la 28 aprilie 2024, 73,90% dintre acţiunile AbbVie erau deţinute de investitori instituţionali. O cotă de 9,78% din capitalul social al companiei este atribuită Vanguard Group, iar BlackRock şi State Street Corp. deţin 8,03%, respectiv 4,50% din totalul acţiunilor de pe piaţă.

Piaţa globală a produselor farmaceutice – estimată la 1,77 trilioane de dolari, în 2025

În 2025, piaţa globală a produselor farmaceutice este estimată să atingă o valoare de 1,77 trilioane de dolari, luând în considerare factori precum îmbătrânirea populaţiei şi gradul tot mai crescut al bolilor cronice atât în rândul persoanelor în vârstă, cât şi în rândul tinerilor. În acest sens, companiile alocă bugete din ce în ce mai mari departamentelor de Cercetare şi Dezvoltare (R&D), având ca scop aducerea pe piaţă a unor alternative potrivite tuturor consumatorilor, ţînând cont de reacţiile adverse şi de disponibilităţile financiare ale acestora. Un bun exemplu al acestor iniţiative îl reprezintă varietatea de produse destinate slăbitului, ce se regăseşte în diferite forme. În 2024, 50 de noi medicamente au fost aprobate de către Center for Drug Evaluation and Research (CDER), în ciuda unui număr de aproximativ 5.000 de formule testate în anul precedent. Se poate observa o creştere anuală predominant constantă a numărului de medicamente apărute pe piaţă, 2016 fiind anul cu cele mai puţine formule lansate spre distribuţie, şi anume 20. Procesul de dezvoltare a unui medicament implică investiţii în sectorul de cercetare şi dezvoltare, care a atins, la nivel global, pragul de 300 de miliarde de dolari în 2023 şi 276 de miliarde de dolari în 2024, încorporând cercetarea iniţială a mecanismelor bolilor şi testarea compuşilor, până la fazele preclinice şi toate etapele studiilor clinice. Conform unui raport realizat de Deloitte, costul mediu pentru dezvoltarea unui nou medicament ajunge la 2,23 miliarde de dolari.

TradeVille: Portofoliul de imunologie - cel mai profitabil pentru AbbVie

AbbVie – venituri peste aşteptări

AbbVie a cunoscut, în primul trimestru al anului 2025, venituri nete de 13,34 miliarde de dolari, în creştere cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile realizate depăşesc cu aproximativ 3,39% aşteptările analiştilor Zacks, de 12,91 miliarde de dolari. Produsele AbbVie sunt cunoscute şi utilizate atât în SUA, cât şi pe plan internaţional, veniturile generate de pieţele de desfacere cunoscând un raport de 3:1. Cel mai profitabil dintre segmentele de activitate ale companiei îl reprezintă portofoliul de imunologie, care a înregistrat o creştere de 16,6% faţă de perioada de referinţă, până la 6,26 miliarde de dolari. Principalele medicamente ce au generat venituri semnificative pentru acest segment au fost Skyrizi (3,42 miliarde de dolari), Rinvoq (1,71 miliarde de dolari) şi Humira (1,12 miliarde de dolari). Portofoliul de neuroştiinţe a generat venituri de 2,28 miliarde de dolari (+16,1%) prin vânzarea Vraylar (765 milioane de dolari) şi Botox Terapeutic (866 milioane de dolari), Ubrelvy şi Quilipta generând, cumulat, 433 milioane de dolari. Segmentele de oncologie şi estetică au înregistrat venituri de 1,63 miliarde de dolari, respectiv 1,10 miliarde de dolari, prin comercializarea produselor principale Imbruvica (738 milioane de dolari), Venclexta (665 milioane de dolari), Elahere (179 milioane de dolari) Botox Cosmetic (556 milioane de dolari) şi Juvederm (231 milioane de dolari).

Cele mai însemnate costuri înregistrate de AbbVie în primul trimestru din 2025 au fost cele Generale şi Administrative, care au însumat aproximativ 24,7% din totalul veniturilor şi cele destinate Cercetării şi Dezvoltării (R&D), cu un procent de 15,5% din venituri. Impactul cheltuielilor s-a reflectat în scăderea profitului net până la 1,28 miliarde de dolari, de la 1,37 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

TradeVille: Portofoliul de imunologie - cel mai profitabil pentru AbbVie

Profitul net pe acţiune (EPS) ajustat a fost de 2,46 dolari, în creştere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, depăşind aşteptările consensului, de 2,39 dolari, cu aproximativ 3%.

Perspective: diversificarea portofoliului de produse

“Rezultatele AbbVie din primul trimestru au depăşit cu mult aşteptările noastre şi reflectă un început excelent de an”, a declarat Robert Michael, director executiv al AbbVie. În consecinţă, compania a estimat venituri nete anuale în creştere cu 8,4% faţă de anul precedent, însumând aproximativ 59,7 miliarde de dolari. Investiţiile R&D estimate la 8,9 miliarde de dolari în 2025 au cauzat un impact nefavorabil de 0,13 dolari asupra profitului net pe acţiune ajustat, care a fost revizuit în creştere. Compania previzionează un EPS cuprins între 12,09 şi 12,29 dolari, comparativ cu estimarea iniţială de 11,99 – 12,19 dolari, notează TradeVille .

Printre planurile companiei pentru acest an se regăseşte şi extinderea în segmentul tratamentului obezităţii, AbbVie încheind un acord de licenţă cu Gubra pentru dezvoltarea unui analog de amilină cu acţiune îndelugată. Mai mult, compania doreşte diversificarea portofoliului de produse, ţintind consolidarea poziţiei sale în domenii precum oncologia şi estetică.

Preţul acţiunii AbbVie, în urcare

Acţiunile AbbVie au cunoscut o creştere de 3,15% în ziua raportării rezultatelor primului trimestru, urmată de o apreciere cu 8,7% pe parcursul săptămânii respective, în condiţiile în care indicatorii financiari au fost peste aşteptările analiştilor. De la începutul anului (YTD), preţul acţiunilor ABBV a înregistrat o apreciere de 7,96%, evoluţia din ultimele 12 luni a cotaţiei fiind de +15,11%. Pentru comparaţie, indicele de referinţă S&P 500 a înregistrat o creştere de 8,73% în ultimele 12 luni, corelată cu o depreciere YTD de 6,34%, pe fondul incertitudinii situaţiei noilor tarife ale administraţiei Trump. Anunţurile legate de tarife au afectat şi o parte din competitorii principali ai companiei, unii dintre cei mai mai producători la nivel global.

TradeVille: Portofoliul de imunologie - cel mai profitabil pentru AbbVie

În prezent, acţiunile se tranzacţionează în apropierea maximului istoric, înregistrat în luna martie a acestui an. De la listarea pe Bursa din New York din 2013, acţiunile au evoluat într-un canal predominant ascendent, înregistrând o scădere semnificativă începând cu luna aprilie, când compania a revizuit în scădere profitul estimat, pe baza unei cheltuieli de 248 de milioane de dolari destinată unei noi achiziţii. Preţurile de închidere din ultimele sesiuni de tranzacţionare indică, însă, o posibilă inversare a trendului. Acţiunile sunt tranzacţionate sub media mobilă simplă de 50 zile, acestea depăşind mediile mobile exponenţiale de 8 şi 21 de zile, şi aliniindu-se cu media mobilă simplă de 200 de zile. Un important nivel de rezistenţă este regăsit în preajma cotaţiei de 200 de dolari, iar cel mai apropiat nivel de suport se regăseşte în jurul cotaţiei de 180 de dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în AbbVie

Oportunităţi

– Rating: Conform unei comparaţii a ratingurilor între analiştii Seeking Alpha şi cei de pe Wall Street, acţiunile AbbVie deţin doar recomandări de tipul “Strong Buy” şi “Buy”, nefiindu-i atribuit nici un rating de “Sell”. Din totalul cumulat de 36 de ratinguri, 14 sunt “Strong Buy”, 9 “Buy”, în timp ce 13 analişti recomandă o poziţie “Hold”.

– Estimări Wall Street: Analiştii de pe Wall Street estimează o potenţială apreciere a cotaţiei acţiunilor AbbVie în următoarele 12 luni, oferind un preţ ţintă cu 17% mai mare decât preţul pieţei. Estimarea ia în calcul o rată compusă de creştere de 87% a profitului net pe o perioadă de trei ani.

– TrenibotE: Compania a depus o cerere de autorizare la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente SUA (FDA), în vederea obţinerii aprobării pentru utilizare a TrenibotE, un produs experimental cu toxine, destinat tratării ridurilor. Medicamentul este complementar tratamentelor cu Botox, servind ca o modalitate de testare a efectelor naturale obţinute de tratamentul cu Botox, cu un timp de acţiune semnificativ mai scăzut.

– Planuri mari: AbbVie intenţionează să investească 10 miliarde de dolari în SUA până în 2035 pentru a se extinde în noi domenii, precum tratamentele pentru obezitate şi pentru a susţine planurile actuale de creştere, a declarat CEO-ul companiei într-o conferinţă telefonică cu analiştii.

– P/E Ratio: Conform Seeking Alpha, multiplul P/E forward (Non-GAAP) al AbbVie este de 15,23, situându-se uşor sub media sectorului, de 16,41, indicând o subevaluare a acţiunilor companiei comparativ cu alte societăţi similare.

Riscuri

– Supraevaluată: Potrivit Alpha Spread, în scenariul de bază, preţul acţiunilor AbbVie indică o supraevaluare, valoarea intrinsecă estimată fiind de 156,96 dolari/acţiune, comparativ cu preţul actual de circa 193 dolari/acţiune. Cazul pesimist implică o supraevaluare de 44% a acţiunilor, pe când scenariul optimist presupune un preţ cu 24% mai mare decât cel regăsit în piaţă, în prezent.

– Insider Trading: În ultimele 12 luni, persoane cu funcţii importante în cadrul companiei au realizat cinci tranzacţii de vânzare a acţiunilor ABBV, însumând 85,64 milioane de dolari. Cele mai semnificative tranzacţii au fost realizate în primul trimestru al acestui an, ajungând la un total de 23 de milioane de dolari.

Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: site-ul şi raportul companiei, Yahoo Finance, Statista, BioPharmaTrend, Nasdaq, Seeking Alpha, Alpha Spread, Market Beat, WorldPharmaceuticals.

——————

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews