Uniunea Europeană intenționează să propună, în luna iunie, un set de măsuri pentru a interzice total importurile de gaze naturale din Rusia până la sfârșitul anului 2027, relatează Bloomberg, care citează surse apropiate situației. Cei mai avantajați de această măsură vor fi furnizorii americani, care vor putea aduce în Europa mai mult gaz natural lichefiat.
Această inițiativă reprezintă un pas concret în direcția întreruperii definitive a legăturilor energetice cu Rusia.
Comisia Europeană a amânat lansarea acestei foi de parcurs pentru a evalua implicațiile eforturilor Statelor Unite de a pune capăt conflictului din Ucraina.
Deși fluxurile de gaze rusești către Europa s-au diminuat considerabil în urma invaziei totale a Ucrainei din 2022, Rusia continuă să furnizeze gaze prin conducte ce trec prin Turcia, dar și sub formă de gaze naturale lichefiate (LNG).
Gazul rusesc ar putea fi înlocuit cu gaz american
Potrivit unor surse apropiate situației, Comisia Europeană are în plan ca, în luna iunie, să propună o interdicție a tuturor achizițiilor de gaze în cadrul contractelor noi și al contractelor spot existente cu Rusia — acestea din urmă reprezentând aproximativ o treime din importurile curente. Această interdicție ar urma să se aplice înainte de sfârșitul anului.
În plus, Comisia pregătește și măsuri care vizează încetarea importurilor rămase din contractele pe termen lung pentru gaze rusești, fie prin conducte, fie sub formă de LNG. Aceste măsuri vor presupune o perioadă de tranziție mai îndelungată, cu termen final estimat pentru sfârșitul lui 2027.
Eforturile de a pune capăt dependenței de gazul rusesc vor deschide calea pentru ca furnizorii americani să trimită mai mult gaz natural lichefiat (LNG) către Europa, un lucru pe care președintele Donald Trump l-a susținut în mod repetat.
Cu toate acestea, preocupările legate de costuri și securitate rămân în prim-plan, însă UE estimează că efectele asupra prețurilor vor fi limitate, întrucât oferta globală de LNG va crește semnificativ în următorii ani.
Sursa foto: Dreamstime
Articol preluat de pe: Hotnews Economie