VIDEO Ministrul Boloș anunță miza renegocierii PNRR: Obiectivul principal este ca grantul în valoare de 13,1 miliarde de euro să-l absorbim fără penalități

Ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat joi că „obiectivul principal al modificărilor la PNRR care vor fi negociate săptămâna viitoare cu Executivul European este ca grantul în valoare de 13,1 miliarde de euro să-l absorbim în întregime fără penalități, în contextul in care stim cu toții că până acum am încasat 9,2 miliarde de euro din prefinanțare și cele 2 cereri de plată”.

Guvernul a aprobat joi un memorandum prin care MIPE este mandatat să continue procesul de renegociere și modificare a PNRR.

La finalul ședinței de guvern, ministrul Marcel Boloș a prezentat în conferință de presă principalele obiective ale României pentru modificarea PNRR.

[embedded content]

„De ce important să continuăm modificarea PNRR? Pentru ca să avem timpul fizic necesar până la 31 august 2026 să ducem la bun sfârșit modificările care vor fi negociate și aprobate de către Comisia Europeană, iar în cadrul acestor modificări obiectivul principal pe care-l urmărim este ca grantul în valoare de 13,1 miliarde de euro să-l absorbim în întregime fără penalități. Aceasta înseamnă că ne asigurăm ca obiectivele de investiții sunt realizate și implementate pana pe 31 august 2026”, a spus Boloș.

Ministrul a vorbit și de componenta de împrumut din bugetul total de 28,1 miliarde de euro al PNRR.

„Știm cu toții că această componentă de împrumut are o valoarea 14,9 miliarde de euro și prin intermediul PNRR, din bugetul de 28,1 miliarde de euro, ne implementăm obiective de învestiții din diverse domenii transport, infrastructura locală, educație sanătate, obiecte de investiții în număr de 113”, a spus Boloș.

Plata parțială de 1,3 miliarde de euro din cererea de plată nr. 3 din PNRR, încasată la finalul lunii mai

Ministrul Investițiilor a anunțat și când va încasa România plata parțială din cererea de plată nr. 3 din PNRR.

„Cererea de plată nr. 3 partial urmează să fie încasată la sfârșitul lunii mai în valoare de 1,3 miliarde de euro și de asemenea la sfârșitul lunii aprilie am depus aplicații de plata din politica de coeziune, a doua sursa de finantare a ro, cu bugetul de 44 mld euro, am depus aplicații de plata de 1,8 miliarde de euro”, a spus acesta.

Cererea de plată nr. 4 va ajunge la 5,7 miliarde de euro

Un aspect foarte important pe care ministrul îl va renegocia cu executivul european este restructurarea cererilor de plată din PNRR.

„Propunerea noastră este ca pentru cererea de plată nr. 4 să devansăm un număr de 55 de jaloane și ținte care deja sunt îndeplinite și odată cu aceasta să creștem valoarea cererii de plata care initial era de 2,7 miliarde euro, să creștem cu 3 miliarde euro valoarea bugetului acesteia, astfel încât în final cand depunem cererea nr 4, ca orizont de timp după modificarea PNRR – la sfârșit de iunie-început de iulie – valoarea acesteia sa ajungă la 5,7 miliarde euro”, a spus acesta.

Reforma fiscală este un subiect de tip „red line”. Nu sunt propuse modificări

În privința reformei fiscale, care este în pericol de a fi implementată în actualul context politic, Boloș a spus că responsabilitatea este la Ministerul de Finanțe.

Pot să vă spun ce scrie în PNRR cu privire la reforma fiscală: impact bugetar al acestor măsuri fiscale care se vor lua de 1,7% din PIB. La vremea când se elabora planul fiscal însemna 23 de miliarde de lei. Aceasta este în momentul de fata conținutul reformei fiscale pe care-l avem în PNRR de la momentul elaborării lui. Mai departe vă rog să vă adresați Ministerului de Finanțe să vă prezinte stadiul implementării acestei reforme. Noi pe reforma fiscală nu am propus nicio modificare, e un subiect de tip red line (n.a linie roșie), adică nu se acceptă modificarea”, a mai declarat Boloș.

Ministrul a mai spus că reforma fiscală e parte din cererea de plata nr 4.

„Mai departe ce va decide Ministerul Finanțelor și cum va rezulta acest tip de masuri din discuțiile cu Comisia Europeană pentru a se valida aceste măsuri fiscale și apoi să se agreeze de către forurile si autoritățile din România, ma refer la decizia politica, este un drum destul de sensibil și complex”, a mai menționat Marcel Boloș.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews