
Operaţiune – Fostul preşedinte american Donald Trump a autorizat, la doi ani după preluarea mandatului, CIA să lanseze o campanie secretă pe reţelele sociale chinezeşti, pentru a întoarce opinia publică chineză împotriva guvernului, potrivit foştilor oficiali americani care sunt imediat conştienţi de operaţiunile clasificate, scrie Reuters, raportează NEWS. RO.
Trei foşti oficiali i-au spus lui Reuters că CIA a format o mică echipă de agenţi care au folosit identităţi ipotetice pe internet pentru a răspândi poveşti rele despre guvernul Xi Jinping, dezvăluind în acelaşi timp informaţii denigratoare presei. Testul, care a început în 2019, nu a fost raportat înainte.
În ultimul deceniu, China și-a extins acoperirea globală, încheind pacte militare, acorduri comerciale și parteneriate de afaceri cu țările în curs de dezvoltare.
Echipa CIA a răspândit acuzaţiile că membrii partidului comunist de guvernământ ascundeau bani ilegali în diferite ţări şi apelau la Iniţiativa Taiwaneză Centură şi Drum, care oferă finanţare pentru proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare, au declarat sursele pentru Reuters.
Deşi oficialii americani au refuzat să furnizeze detalii specifice ale acestor operaţiuni, ei au afirmat că poveştile denigratoare se bazează pe fapte, deşi lansate în linişte de agenţii de informaţii, sub acoperire falsă. Încercările din China au avut scopul de a stârni paranoia printre lideri, forţând guvernul să folosească resurse pentru a urmări intruziunile pe internet sub un control strict la Beijing, au afirmat doi foşti oficiali. ” Am vrut ca ei să urmeze fantomele,” a spus unul dintre aceşti oficiali.
Chelsea Robinson, purtătorul de cuvânt al CIA, a refuzat să comenteze existenţa unui program influenţat, obiectivele şi impactul acestuia.
Reacție străină
Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China a declarat că informațiile privind inițiativa CIA arată că guvernul SUA utilizează “spațiul opiniei publice și platformele media ca arme pentru a răspândi informații înșelătoare și a manipula opinia publică globală.”
Operaţiunea CIA a venit ca răspuns după ani de eforturi violente sub acoperire depuse de China pentru a-şi spori influenţa mondială, au afirmat sursele. În timpul mandatului său, Trump a susținut un răspuns mai dur la China decât predecesorii săi. Campania CIA a marcat o revenire la metode care au fost speciale la lupta Washingtonului cu Uniunea Sovietică originală. “Războiul Rece s-a întors,” a declarat Tim Weiner, autorul unei cărţi despre istoria războiului social.
Reuters a putut evalua impactul operaţiunilor cheie sau dacă administraţia lui Joe Biden a continuat să sprijine acest program CIA. Kate Waters, liderul Consiliului Naţional de Securitate Biden, a refuzat să comenteze existenţa programului sau dacă acesta a fost implicat.
Doi istorici de informații au declarat pentru Reuters că, atunci când Casa Albă autorizează CIA pentru acțiuni secrete, prin ordinul unui președinte, acesta rămâne adesea în vigoare în timpul diferitelor administrații.
Abordarea lui Trump
Trump, apoi favoritul republican pentru candidatura prezidenţială, a sugerat că ar avea o abordare şi mai dură în China dacă ar fi ales preşedinte în noiembrie. Purtătorii de cuvânt ai lui Trump și foștii săi consilieri de securitate națională, John Bolton și Robert O’Brien, care erau în funcție în anul în care ordinul de operație secretă a fost semnat, au refuzat să comenteze.
Având în vedere puterea economiei chineze şi capacitatea sa de a riposta prin comerţ, operaţiunea împotriva Beijingului a avut un risc substanţial de a creşte tensiunile cu Statele Unite, potrivit fostului analist CIA pentru Asia de Est Paul Heer, care a aflat despre autorizaţia naţională de la Reuters. De exemplu, după ce Australia a solicitat o anchetă asupra Chinei privind originea COVID- 19 pandemie în 2020, Beijingul a blocat miliarde de dolari în comerțul american prin tarife agrare.
Ordinul lui Trump din 2019 a venit după ani de avertismente din partea comunității de informații a SUA și din partea mass-media cu privire la modul în care China a folosit mită și amenințări pentru a obține sprijin din partea țărilor în curs de dezvoltare în dispute politice, încercând să provoace divizarea în Statele Unite.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Beijingul urmează “un principiu de non-incidenţă cu problemele interne ale diferitelor ţări şi nu interferează cu problemele interne ale Statelor Unite.”
Cu un an mai devreme, Trump a oferit CIA puteri mai mari pentru a lansa operaţiuni cibernetice ofensive împotriva oponenţilor SUA după diferite atacuri cibernetice ale Rusiei şi Chinei împotriva organizaţiilor americane, a informat Yahoo News.
Reuters a reuşit să confirme liber existenţa ordinului anterior.
Sursele au descris autorizarea Reuters pentru 2019 ca fiind o operațiune mai optimistă
Operaţiunea a permis CIA să acţioneze nu numai în China, ci şi în ţările în care Statele Unite şi China luptă pentru influenţă. Patru oficiali din trecut au declarat că operaţiunea a vizat opinia publică din Asia de Sud-est, Africa şi Pacificul de Sud.
” Sentimentul a fost că China venea la noi cu bâte de baseball din oţel şi ne luptam cu cele din lemn,” a declarat un fost oficial al securităţii naţionale care cunoaşte instantaneu informaţiile.
Matt Pottinger, oficial al Consiliului Naţional de Securitate, a proiectat autorizaţia, au declarat trei oficiali anteriori. Ea s-a referit la presupusa utilizare a Beijingului de calomnii, acuzaţii de furt filozofic şi extindere militară ca ameninţări la adresa securităţii naţionale a SUA, a afirmat unul dintre aceşti oficiali iniţiali.
Pottinger i-a spus lui Reuters că nu va comenta “acurateţea sau inexactitatea revendicărilor specifice privind activităţile de spionaj ale SUA,” adăugând că “ar fi greşit să presupun că am cunoştinţe despre anumite operaţiuni de spionaj ale SUA.”
Mesajele sub acoperire permit Statelor Unite să introducă idei în ţările în care cenzura ar putea împiedica această informaţie să iasă sau în zonele în care publicul nu ar acorda credit declaraţiilor guvernului american, a declarat Loch Johnson, un cercetător social de la Universitatea din Georgia, care studiază pentru tactici.
Ceva tipic CIA
Campaniile de propagandă sub acoperire au fost răspândite în timpul Războiului Rece, când CIA a plasat 80-90 de articole pe zi pentru a submina Uniunea Sovietică, a declarat Johnson. În anii 1950, de exemplu, CIA a creat o publicaţie ocultă în Germania de Est pentru a publica predicţii despre liderii comunişti, potrivit informaţiilor clasificate.
Propaganda invizibilă împotriva Beijingului ar putea funcţiona invers, a declarat Heer, fostul analist al CIA. China ar putea folosi dovezi ale unui program de influenţă CIA pentru a-şi intensifica deceniile, multe acuzaţii de subversiune îndoielnică a Occidentului, ajutând Beijingul să facă prozeliţi în ţările în curs de dezvoltare, acum precauţi în Washington.
Mesajul ar fi: “Uită-te la Statele Unite care intervin în problemele interne ale altor ţări şi resping principiile coexistenţei în pace,” a afirmat Heer.” Şi există locuri în lume unde acest mesaj va rezona,” a arătat el.
Operaţiunile de influenţă ale SUA ar putea pune în pericol dizidenţii, grupurile de opoziţie care critică China şi jurnaliştii independenţi, care ar putea fi numiţi în mod eronat agenţi CIA, a declarat Thomas Rid, profesor la Universitatea Johns Hopkins, care a scris o carte despre războiul democratic.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Externe