Război în Ucraina, ziua 1127. Acordurile anunțate merg în direcția bună, dar sunt insuficiente pentru o încetare a focului durabilă – LIVE TEXT

UPDATE 11:00 – Atac rusesc cu drone asupra unui port de la Marea Neagră, la câteva ore după armistițiul anunțat de Casa Albă și Kremlin

Rusia a lansat un atac nocturn cu drone asupra portului ucrainean Nikolaev, care asigură accesul țării la Marea Neagră, și a lovit de asemenea Krivoi Rog într-un atac pe care oficialii ucraineni l-au descris miercuri drept cel mai mare atac cu aeronave fără pilot asupra acestui oraș de la începutul războiului, relatează Reuters.

UPDATE 10:00 – Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), John Ratcliffe, este convins că armata ucraineană va lupta chiar și cu mâinile goale dacă Kievul nu va avea condiții acceptabile pentru o pace durabilă, transmite cotidianul ucrainean Pravda.

„Dar în ceea ce privește rezistența ucraineană, poporul și armata ucraineană au fost subestimate de mai mulți ani. Sunt convins, pe baza gândurilor și observațiilor mele din punctul de vedere al serviciilor de informații, că vor lupta cu mâinile goale dacă vor fi nevoiți, dacă nu vor avea condiții acceptabile pentru o pace durabilă”, a declarat marți John Ratcliffe, în timpul unei audieri în Senatul SUA.

UPDATE 9:50 – Trump admite că ruşii ar putea „trage de timp” în privinţa acordului de pace cu Ucraina și face o dezvăluire

Președintele american Donald Trump a recunoscut marți că e posibil ca președintele rus Vladimir Putin să încerce să întârzie un armistiţiu complet cu Ucraina, înainte de a adăuga că el crede în continuare că Moscova doreşte în cele din urmă să pună capăt războiului, relatează Politico.

UPDATE

“Un moratoriu asupra infrastructurilor energetice sau inițiative în Marea Neagră sunt pași în direcția bună, dar nu sunt pași suficienți pentru a stabili o încetare a focului durabilă, solidă, și cu atât mai puțin un acord de pace”, a declarat un consilier al președintelui Emmanuel Macron într-un briefing telefonic cu jurnaliști.

Rusia trebuie să-și asume “angajamente solide, verificabile, la înălțimea celor pe care le-a luat președintele Zelenski pentru o încetare completă a focului”, a subliniat el. “Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat nici încetarea focului, nici perioada de 30 de zile” pentru punerea sa în aplicare, a continuat el.

“Știm din experiență de ce înșelăciuni și manipulări s-a arătat capabilă Rusia” în cursul negocierilor de la Minsk privind Ucraina în 2014-2015 și “dorim să prevenim repetarea acestora”, a insistat consilierul.

Kremlinul a avertizat că acordurile anunțate de Washington vor intra în vigoare abia după ridicarea restricțiilor occidentale asupra comerțului cu cereale și îngrășăminte rusești.

“Nu există sancțiuni europene asupra produselor agricole” rusești, a ripostat Președinția franceză. “Rușii pot condiționa în continuare în mod oportunist un progres parțial spre o încetare a focului de ridicarea anumitor sancțiuni”, a insistat aceasta, dar acestea rămân “un instrument necesar de presiune asupra Rusiei”, a continuat.

“Este esențial să avertizăm Rusia că vor fi luate măsuri suplimentare împotriva sa dacă nu acceptă și nu respectă încetarea focului”, a subliniat consilierul.

Emmanuel Macron îl va primi miercuri seară pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a “pregăti” summitul organizat a doua zi la Paris.

Acest summit urmează să stabilească țările care vor fi dispuse să trimită un contingent militar pe teritoriul ucrainean în cazul unui armistițiu cu Rusia, a subliniat Volodimir Zelenski.

Reuniunea, a treia de acest gen după cele de la Paris pe 17 februarie și Londra pe 2 martie, va reuni 31 de delegații și “va avea ca scop tragerea unor concluzii operaționale”, a precizat Președinția franceză.

Potrivit Londrei, peste 30 de țări sunt pregătite să contribuie într-un fel sau altul la punerea în aplicare a acestor garanții, deși încă nu este clar dacă vor lua forma unor trupe terestre sau a unei alte forțe de descurajare, aeriene sau de altă natură.

Consilierul prezidențial a precizat că “toate acestea se fac în deplină transparență cu partenerii noștri americani” și că președintele Macron îl va informa pe omologul său american Donald Trump despre rezultatele întâlnirii.

Europenii cer Statelor Unite în special o plasă de siguranță pentru a sprijini desfășurarea de trupe în Ucraina. “Trebuie să garantăm că rușii nu îi vor face din nou Ucrainei ceea ce i-au făcut și că liniile de pace din Ucraina vor servi pentru securitatea tuturor europenilor”, a subliniat președinția franceză. 

Articol preluat de pe: Realitatea Extern

EkoNews